Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Ελλείψεις σε παιδικά φάρμακα με τις ιώσεις σε έξαρση - Γιατί εξαφανίζονται τα αποθέματα

Αντιπυρετικά φάρμακα, αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, σιρόπια για το βήχα, αναλγητικά: Παραμένουν εξαφανισμένα από τα ράφια των φαρμακείων, η ζήτηση είναι τεράστια και μάλιστα έχει ενταθεί μετά τα Χριστούγεννα όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί, ενώ από τις παραγγελίες που γίνονται ελάχιστα είναι τα τεμάχια που φτάνουν τελικά προς διάθεση.
Εν μέσω έξαρσης των παιδικών ιώσεων και της εποχικής γρίπης, σε όλα τα παιδιατρικά φάρμακα οι ελλείψεις είναι τεράστιες και γονείς αναγκάζονται να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν γνωστό παιδικό σιρόπι που ρίχνει τον πυρετό και αντιβίωση με βάση τη δραστική ουσία αμοξυκιλλίνη. Το ίδιο συμβαίνει και με την παρακεταμόλη.
Όπως αναφέρουν στο TheToc φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις- όχι μόνο σε παιδιατρικά σκευάσματα, αλλά και σε φάρμακα για την υπέρταση, για την καρδιά και το διαβήτη- έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβριο, έχουν εντούτοις κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Τα αποθέματα είναι ελάχιστα, ίσως και ένα μόνο τεμάχιο σε κάθε φαρμακείο που εξαφανίζεται γρήγορα, όπως τονίζουν.
Από τη μια πλευρά η μεγάλη διασπορά των ιώσεων, από την άλλη όμως και γονείς που έσπευσαν νωρίς να φτιάξουν "φαρμακείο" στο σπίτι τους. Λόγω των εορτών επίσης και καθώς πολλές εταιρείες έχουν κλείσει για τις εορτές, ο εφοδιασμός των φαρμακείων είναι μικρότερος.
Οι φαρμακοποιοί συστήνουν στους πολίτες να πάρουν την ίδια δραστική ουσία με άλλη εμπορική ονομασία όταν υπάρχει έλλειψη, εντούτοις όπως λένε υπάρχουν γονείς που θέλουν την ονομασία του φαρμάκου που έχει γράψει ο παιδίατρος.
Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας, οι ελλείψεις στα παιδιατρικά φάρμακα δεν οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές, αλλά στην υψηλή ζήτηση εξαιτίας των αναπνευστικών ιώσεων. Η ζήτηση είναι μεγάλη έτσι κι αλλιώς σε όλη την Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που παρατηρούνται ελλείψεις σε πρώτες ύλες στην παραγωγή στην Ασία (κυρίως στην Ινδία).
Χαμός στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14
Όπως αναφέρεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο αριθμός των ιατρών του δικτύου που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 126 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία στις 13.478.
Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αύξηση καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-14 και άνω των 65 ετών ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019 2020 (προ πανδημίας).
Ελέγχονται για τα αποθέματά τους οι αποθήκες
Εν τω μεταξύ ο ΕΟΦ ανακοίνωσε χθες την αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων για δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα οι οποίες δεν δέχθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο των αποθεμάτων τους. Η αναστολή ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθούν από τον ΕΟΦ. Ως εκ τούτου οι φαρμακαποθήκες δεν νομιμοποιούνται όσο διαρκεί η αναστολή να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα.
"Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης φαρμάκων λόγω μεγάλης ζήτησης κ μειωμένης παραγωγής κανένας δε θα παίζει με τη δημόσια υγεία. Οι εντολές σαφείς: αναστολή λειτουργίας σε όποιον δεν συνεργάζεται, όπως σε 2 φαρμακαποθήκες. Ο έλεγχος αφορά όλους, φαρμακευτικές εταιρίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία" ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Συνολικά περισσότερες από 15 φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα έχουν ελεγχθεί.
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Με ιατρική συνταγή τα φάρμακα
Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένονται κατά το νέο έτος παγκοσμίως, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως το υπουργείο Υγείας φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση.
Όπως αναφέρει, την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση. Τονίζει πως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα