Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Αυξήσεις συντάξεων: «Ένας στους δύο θα δουν 13η σύνταξη» - Τι είπε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ

Για τις αυξήσεις της τάξης 7,75% που θα δουν οι συνταξιούχοι στο τέλος Ιανουαρίου μίλησε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, θα δουν πραγματικές αυξήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς»
Ο ίδιος έκανε λόγο για το μπαράζ αυξήσεων που έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί με τις νέες καταβολές μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για την αύξηση του 7,75% στις κύριες συντάξεις.
Ταυτόχρονα τόνισε, ότι σε 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους καταβλήθηκε το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ, ενώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ωφελήθηκαν 290.000 συνταξιούχοι.
Από τον Φεβρουάριο οι αυξήσεις
Για το πότε θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις μίλησε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ λέγοντας ότι αυτό θα γίνει σύντομα. «Ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί η αύξηση του 7,75%. Αυτό θα γίνει τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου. Αφορά 1.725.000 συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά, αλλά ακόμα και όσοι έχουν προσωπική διαφορά είναι ένα 85% (περίπου 900.000) που έχουν προσωπική διαφορά. Βλέπουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς», διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Ειδικά τον Φεβρουάριο θα δούμε αυξήσεις στις συντάξεις των 1.100 τον μήνα καθαρά, που θα φτάσει τα 1.086 ευρώ», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ένας στους δύο θα δουν μια 13η σύνταξη».
«Τα χρήματα για τις αυξήσεις υπάρχουν και έχουν δεσμευτεί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ ο οποίος αναφέρθηκε και στις αυξήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες
«Από 1η Ιανουαρίου 2023 είναι αναγκαία και μία μικρή αύξηση στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών της τάξεως των 15 με 20 ευρώ. Είναι πολύ σημαντική αυτή η αύξηση και για τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί μελλοντικά θα δουν κι αυτοί αυξημένες συντάξεις. Όσο περισσότερα χρήματα δίνουν, τόσο πιο πολύ θωρακίζεται το ασφαλιστικό σύστημα σήμερα, αλλά και τόσο καλύτερη σύνταξη παίρνουν σε 20 – 30 χρόνια που θα βγουν στη σύνταξη. Γιατί αν δεν αυξηθούν οι εισφορές με μαθηματική ακρίβεια, κάποιος που πληρώνει την πρώτη ασφαλιστική κλάση σήμερα των 220 ευρώ σε λίγα χρόνια από σήμερα θα δει 500 ευρώ σύνταξη και δεν νομίζω κανένας ελεύθερος επαγγελματίας να το θέλει αυτό», πρόσθεσε ο κ. Τσάπαλος.
Τέλος για την παραγραφή χρεών ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ αποκάλυψε ότι σήμερα Πέμπτη δημοσιεύεται σχετική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία θα διαγραφούν μη βεβαιωμένα χρέη σε βάθος δεκαετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα