Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Χρέη στα Ταμεία: «Μαγνήτης» η νέα ρύθμιση των 24 δόσεων – Πότε χάνoνται τα ευεργετήματα

Mέσα σε ένα μήνα, από το τέλος Νοεμβρίου που ξεκίνησαν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις, περίπου 43.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ έχουν κάνει χρήση της νέας ρύθμισης των 24 δόσεων, διακανονίζοντας ποσά που αγγίζουν τα 260 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας πάγιας ρύθμισης, εντάχθηκαν ήδη 30.153 οφειλέτες, ενώ άλλοι 13.271 που ήταν στη ρύθμιση των 12 δόσεων επέλεξαν αυτή των 24.
Υπενθυμίζουμε ότι εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης:
Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.
Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη και η σχετική δικογραφία τίθεται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Για τυχόν απώλεια της ρύθμισης, το ΚΕΑΟ υποχρεούται να ενημερώσει αμελλητί. Υποβάλλει σχετική βεβαίωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης και του υπολειπόμενου οφειλόμενου χρέους, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος με πράξη του ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο και συνεχίζει την ποινική διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι απώλεια ρύθμισης επέρχεται εφόσον:
δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα δεύτερη δόση εντός εκάστου δωδεκαμήνου ρύθμισης ή/και
δημιουργηθεί νέα οφειλή.
Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο και η τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή όμως, επιβάλλεται προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 15% επί του ποσού της δόσης.
Η απώλεια της πάγιας ρύθμισης συνεπάγεται:
Την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο και των αναλογούντων σε αυτό προσαυξήσεων.
Την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, άρα ενεργοποίηση και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Την απαγόρευση υπαγωγής της οφειλής σε νέα ρύθμιση, μετά τη μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου.
Αναδρομικό πάγωμα επιτοκίων
Την ίδια ώρα «παγώνουν» αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και για ένα χρόνο τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.
Το υπουργείο προχώρησε στη συγκεκριμένη διάταξη προκειμένου να εναρμονιστεί με αντίστοιχη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τις οφειλές προς την εφορία, με δεδομένο τόσο το ότι το επιτόκιο που επιβαρύνει ένα πλάνο ρύθμισης καθορίζεται κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης ρύθμισης, όσο και ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.
Έτσι, τα επιτόκια των ήδη ενεργών ρυθμίσεων είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ άρα ούτε και από τη νέα διάταξη.
Πρακτικά, η νέα διάταξη οδηγεί σε επιτόκιο για τα ρυθμισμένα χρέη 5,5%, ήτοι 5% βάσει της ρύθμισης, συν 0,5% λόγω του επιτοκίου της ΕΚΤ, όπως αυτό ήταν πριν από τις 13/9/2022 και όχι 2%, όπως είναι σήμερα. Αντίστοιχα, για τα χρέη που βρίσκονται εκτός ρύθμισης, το επιτόκιο «παγώνει» για ένα χρόνο στο 8% συν 0,5%, ήτοι 8,5%.
Πόσο αυξήθηκε το χρέος
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία διαθέσιμη έκθεση του ΚΕΑΟ, στο τέλος Σεπτεμβρίου, το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ ήταν 45,46 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 356.208 και το ρυθμισμένο ποσό ξεπερνούσε τα 4,2 δισ. ευρώ.
Ειδικά στην «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων τότε είχαν καταγραφεί 97.559 ενεργοί οφειλέτες που κατέβαλαν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις τους, με το συνολικά ρυθμισμένο ποσό να ανέρχεται στα 578.464.106 ευρώ.
Μέσα σε ένα τρίμηνο, το χρέος είχε αυξηθεί κατά 2,06 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα