Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Γιορτινό τραπέζι: Αυτές τις τροφές πρέπει να κρατήσετε «μακριά» από τα κατοικίδια σας

Οι γιορτινές ημέρες έφτασαν και το τραπέζι είναι ήδη έτοιμο να «στολιστεί» με νόστιμα παραδοσιακά φαγητά και λιχουδιές. Την ίδια στιγμή οι τετράποδοι φίλοι σας «έχουν πάρει ήδη θέση» περιμένοντας πως και πως αυτή τη στιγμή.
Τα κατοικίδια σας μπορεί να έχουν πάρει την «δική τους θέση» στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ωστόσο εσείς ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες - κηδεμόνες θα πρέπει να γνωρίζετε ποιές ανθρώπινες τροφές είναι «τοξικές» και θα πρέπει να τις κρατήσετε «μακριά» από αυτά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Λετίσια Φανούτσι, κτηνίατρο και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Oklahoma State University, «ορισμένες πολύ κοινές τροφές – συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοφιλών βασικών προϊόντων που τρώμε στις διακοπές είναι επικίνδυνες για τα κατοικίδια».
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι τετράποδοι φίλοι σας είναι οι εξής:1. Τηγανιτές και λιπαρές τροφές (π.χ Γαλοπούλα γεμιστή)
Όπως ακριβώς οι τηγανητές και λιπαρές τροφές μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους ανθρώπους, το ίδιο «τοξικές» μπορεί να είναι και για τα κατοικίδια.
Η γεμιστή γαλοπούλα με σάλτσα είναι ίσως από τα πιο δημοφιλή εορταστικά γεύματα που απολαμβάνουν να τρώνε οι άνθρωποι τις εορταστικές ημέρες.
Το ίδιο θα έλεγαν και τα κατοικίδια σας, αν μπορούσαν να μιλήσουν. Ειδικότερα, μάλιστα αν τις εορταστικές ημέρες «οι μικροί σας φίλοι» έχουν και την «δική τους» θέση στο τραπέζι τότε θα θελήσουν να «δοκιμάσουν» από τις λαχταριστές λιχουδιές και από την ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ, την γεμιστή γαλοπούλα.
Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση δεν θα είναι τόσο καλή, όσο νομίζετε, καθώς σύμφωνα με την κτηνίατρο η γαλοπούλα κατατάσσεται στα λιπαρά γεύματα τα οποία λόγω του υπερβολικού λίπους που περιέχει, η κατανάλωση της μπορεί να τους δημιουργήσει παγκρεατίτιδα.
Η παγκρεατίτιδα είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει τη φλεγμονή του παγκρέατος. Το πάγκρεας βρίσκεται στο άνω μέρος της κοιλιάς, πίσω από το στομάχι και παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη.
Η καταστροφή του παγκρέατος εμφανίζεται όταν τα παγκρεατικά ένζυμα ενεργοποιούνται και αρχίζουν να επιτίθενται στο πάγκρεας.
Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, η παγκρεατίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία μέσα στον αδένα, σοβαρή βλάβη των ιστών, μόλυνση, και σχηματισμό κύστεων. Η σοβαρή παγκρεατίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη αν τα ένζυμα και οι τοξίνες απελευθερωθούν στην κυκλοφορία του αίματος, και τα οποία μπορούν να βλάψουν άλλα ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά, τους πνεύμονες και τα νεφρά.
Τα πιο κοινά συμπτώματα της παγκρεατίτιδας περιλαμβάνουν έμετο και διάρροια.
Τα κατοικίδια που «κινδυνεύουν» από παγκρεατίτιδα θα πρέπει να μεταφερθούν εσπευσμένα στο πλησιέστερο κτηνιατρικό νοσοκομείο.
Ο κτηνίατρος, από την πλευρά του, θα πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής εξέτασης για παγκρεατικά ένζυμα που ονομάζεται ανοσοαντιδραστικότητα παγκρεατικής λιπάσης ή cPLI/fPLI.
Η θεραπεία για την παγκρεατίτιδα περιλαμβάνει κυρίως την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.
Το κατοικίδιο λαμβάνει ενδοφλέβια υγρά για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, με πρόσθετα φάρμακα κατά της ναυτίας και του πόνου για να σταματήσει ο έμετος.
Μπορεί ακόμη να λάβει αντιβιοτικά και προβιοτικά, καθώς και ειδική δίαιτα.
2. Σκόρδο και κρεμμύδια
Πολλοί άνθρωποι μαγειρεύουν τακτικά με κρεμμύδι και σκόρδο, αλλά για τους σκύλους και τις γάτες αυτά τα βασικά συστατικά είναι τοξικά. Είτε το σκόρδο και τα κρεμμύδια είναι μαγειρεμένα είτε ωμά, αν τα κατοικίδια σας τα καταναλώσουν, μπορεί να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίριά τους, κάτι το οποίο μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει σε αυτά αιμολυτική αναιμία.
Τα σημάδια της αιμολυτικής αναιμίας, που συνήθως εμφανίζονται λίγες μέρες μετά την κατάποση, περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, λήθαργο και ίκτερο.
Για τη θεραπεία της αιμολυτικής αναιμίας σε κατοικίδια, οι κτηνίατροι κάνουν εξετάσεις αίματος και αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της δηλητηρίασης με ενδοφλέβια υγρά, αντιοξειδωτικά και φάρμακα κατά της ναυτίας.
3.Ψωμί
Τρόφιμα που φουσκώνουν με μαγιά, όπως ψωμάκια και ψωμιά, αποτελούν επίσης βασικά γεύματα των γιορτών που οι άνθρωποι πρέπει να «κρατούν μακριά» από τα κατοικίδιά τους.
Η μαγιά σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να ζυμωθεί στο ζεστό στομάχι ενός κατοικίδιου και να παράγει τοξικά επίπεδα αιθανόλης.
Στα κατοικίδια, η τοξικότητα της αιθανόλης μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολική οξέωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξαφνική πτώση της γλυκόζης στο αίμα, αναπνευστική καταστολή, επιληπτικές κρίσεις και καρδιακή ανακοπή.
4. Σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι ιδιαίτερα τοξική τόσο στους σκύλους όσο και στις γάτες Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει θεοβρωμίνη, ένα διεγερτικό, που διακόπτει τις μεταβολικές διεργασίες.
Η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα μαγειρικής έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αυτήν την ουσία, που τις καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνες για τα κατοικίδια σας, καθώς μπορεί να πάθουν στομαχική διαταραχή, διάρροια, ανησυχία, καρδιακά προβλήματα, ακόμα και επιληπτικές κρίσεις
5. Σταφύλια και σταφίδες
Το ίδιο ισχύει και για τα σταφύλια και τις σταφίδες. Αυτές οι τροφές είναι αρκετά υγιεινές για τους ανθρώπους, αλλά τοξικές για τα κατοικίδια.
Τα σταφύλια και οι σταφίδες έχουν δραματική επίδραση στην υγεία των τετράποδων «φίλων» σας και μπορεί να προκαλέσουν οξεία και αιφνίδια νεφρική ανεπάρκεια.
Συνήθη σημάδια οξείας νεφρικής ανεπάρκειας είναι ο έμετος, η διαλείπουσα διάρροια και η αυξημένη πρόσληψη νερού.
Στην περίπτωση που υπάρχει υποψία, πως το κατοικίδιο σας έχει τα προαναφερθέντα συμπτώματα τότε θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε κάποιο κοντινό κτηνιατρικό κέντρο.
6. Τεχνητά γλυκαντικά
Η ξυλιτόλη είναι μία τεχνητή γλυκαντική ουσία, που υπάρχει σε τσίχλες, φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη, σε οδοντόκρεμα και άλλα προϊόντα, που προέρχονται από το ξύλο φυλλοβόλων δέντρων.
Η υπερβολική κατανάλωση της ουσίας αυτής μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, μετεωρισμό, διάρροια, όπως και στους ανθρώπους.
Όμως για τους σκύλους η ξυλιτόλη είναι τοξική. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα προϊόντα, που περιέχουν ξυλιτόλη, μακριά από το σημείο, που μπορεί ο σκύλος να τα φτάσει ακόμα και τυχαία.    Πηγή: the conversation

1 σχόλιο:

  1. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 6.162
    ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΚΑΙ Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα