Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Σεισμός στην Εύβοια: «Δεν καταλήξαμε εάν ήταν η κύρια δόνηση» - Τι ανέφερε ο Λέκκας μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής


Η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου δεν κατέληξε εάν ο σεισμός 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Εύβοια είναι ο κύριος, αν και οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζει σε δήλωσή του ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.
«Όλα εξελίσσονται ομαλά εκτίμησε η επιτροπή» προσέθεσε ο κ. Λέκκας ενώ σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η φύση θα αποφασίσει γι' αυτό». Ανέφερε ακόμη ότι η επιτροπή αποφάσισε να ξεσκονίσει λίγο τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Η επιτροπή συνεδρίασε έπειτα από αίτημα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Φόβοι για ενεργοποίηση νέας σεισμικής εστίας
Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο ethnos.gr ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε από την πρώτη στιγμή ότι θα έπρεπε να συγκληθεί η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και είχε παραθέσει 2 βασικούς λόγους.Ο πρώτος λόγος είναι πως έχουμε ενεργοποιηση νεάς εστίας: «Δεν είναι απλώς ένας μετασεισμός στη Νότια Εύβοια. Δεν είναι καν στη Νότια Εύβοια. Είναι 50 χλμ βορειότερα, στην Κεντρική Εύβοια. Αρα ενεργοποιείται μία νέα εστία και αυτό σημαίνει ότι στην Εύβοια έχουμε μία ευρύτερη ενεργοποίηση. Κι όταν έχουμε ευρύτερη ενεργοποίηση δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι απο δω και πέρα η πορεία. Πρέπει να εκτιμηθεί. Και οι εκτιμήσεις δεν είναι ενός ή δύο ατόμων που λένε την προσωπική τους άποψη, όπως κάνω κι εγώ».
Ο δεύτερος λόγος είναι, όπως επισημαίνει πως «τώρα έχουμε ενεργοποίηση πολύ κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο που είναι η Χαλκίδα. Κι αυτό αποκτά πλέον άλλη κοινωνική και επιχειρησιακή διάσταση» υπογραμμίζει.
Στην ερώτηση εάν εκτιμά πως το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιήθηκε από το ρήγμα που είχε δώσει τους προηγούμενους σεισμούς στη νότια πλευρά της Εύβοιας, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει πως «πρόκειται για ένα ενδεχόμενο υποθετικό. Για να το απαντήσουμε αυτό χρειάζεται να γίνει επιστημονική έρευνα και για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος. Δεν είναι απλή διαδικασία. Κατά συνέπεια θεωρώ πως δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς αυτό με βεβαιότητα τώρα, όπως δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα και το εάν ο σεισμός πριν από περίπου μία ώρα ήταν ο κύριος ή όχι».

Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους της περιοχής ο επιστήμονας, ο οποίος έχει διατελέσει Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, συμβουλεύει μια πρώτη επισκόπηση στα κτίρια κατοικίας και εργασίας: «Οσοι έχουν παρατηρήσει – αν έχουν παρατηρήσει – βλάβες από τον σεισμό αυτό, τότε πρέπει να καλέσουν άμεσα μηχανικό να κάνει αυτοψία και να τους συμβουλεύσει αν μπορούν να μπουν και να συνεχίσουν να μένουν ή να εργάζονται στο συγκεκριμένο χώρο ή όχι. Αυτή είναι πάντα η βασική συμβουλή», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα