Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Φέσια 91 δισ. ευρώ στην Εφορία από «μεγάλους»! (πίνακες)

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί τα μεγάλα «φέσια» προς την Εφορία από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, το ύψος των οποίων αγγίζει τα 91 δισ. ευρώ και πιθανότατα δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο του 2023, στο ποσό των 114,5 δισ. ευρώ και οφείλονται από 4.031.610 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Όμως, από το ποσό αυτό, τα 90,1 δισ. ευρώ ή το 79,4% των συνολικών χρεών οφείλονται από μόλις 9.022 ΑΦΜ, με μέσο ποσό χρέους άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαστος.
Πρόκειται για την κατηγορία οφειλετών, οι οποίοι έχουν χρέη προς την Εφορία ύψους άνω του 1.000.000 ευρώ έκαστος, τα οποία λόγω του ύψους τους είναι αδύνατο να εισπραχθούν, ενώ παράλληλα ξεφεύγουν από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της ΑΑΔΕ, καθώς και τη φυλάκιση.
Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες είτε έχουν δηλώσει πτώχευση, είτε έχουν μεταβιβάσει σε τρίτους τα περιουσιακά τους στοιχεία, είτε με προσφυγές στα δικαστήρια και αναβολές κερδίζουν χρόνο είτε έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και δεν τα αποπληρώνουν.
Στην πραγματικότητα κάποια στιγμή τα συγκεκριμένα χρέη θα χαρακτηριστούν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» και θα διαγραφούν, ενώ η ΑΑΔΕ θα συνεχίσει να κυνηγάει τα μικρότερα χρέη.
Επίσης στην κατηγορία οφειλής από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ είναι 41.938 οφειλέτες, οι οποίοι χρωστάνε συνολικά 11,4 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης δεν θα αποπληρωθεί ποτέ.
Δηλαδή, οι 50.960 οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 ευρώ έκαστος, χρωστάνε συνολικά 102,3 δισ. ευρώ, στην Εφορία και οι υπόλοιποι 3.980.650 φορολογούμενοι χρωστάνε 12,2 δις. ευρώ.
Χάθηκε η μπάλα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοστό 23% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,3 δις ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
Κατά συνέπεια το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου ανέρχεται την 1/2/2023 στα 88,2 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 245 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Με βάση την ποιοτική διάρθρωση του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου διαπιστώνεται ότι μόνο το 52% αυτού, που αντιστοιχεί σε 45,8 δις ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.). Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) τα οποία αποτελούν το 27,3% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,1 δις ευρώ και οι μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.), οι οποίες αποτελούν το 20,7% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 18,2 δισ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι 8,8 δις ευρώ από τις φορολογικές οφειλές πηγάζουν από αφερέγγυους οφειλέτες και 10,2 δις ευρώ αφορούν σε οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας, απομένουν 26,8 δις ευρώ οφειλών από τις οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, πηγάζει άνω του 90% των εισπράξεων.
Με άλλα λόγια το σύνολο σχεδόν των εισπράξεων προέρχεται από μόλις το 30,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που ισοδυναμεί με το 23,4% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα