Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Τι λένε τα πόδια για την υγεία μας


Μπορεί να μην το πιστεύουμε, αλλά τα πόδια μας μπορούν να μας πουν πολλά για την υγεία.
Μπορεί από ενοχλήσεις από σκασμένες φτέρνες και κάλους μέχρι πιο σοβαρά προβλήματα, όπως πρήξιμο, να μας δείξουν σημάδια κάποιας ασθένειας πριν από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας.
Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε
Η Emma McConnachie, ποδολόγος στο Falkirk και εκπρόσωπος του Royal College of Podiatry, αποκάλυψε στη MailOnline τι πραγματικά λένε τα πόδια για την υγεία μας.
«Τα μικρότερα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να αρχίσουν να ανασηκώνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι τένοντες στην κορυφή του ποδιού γίνονται πιο σφιχτοί», δήλωσε η κ. McConnachie.
Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι τα παπούτσια που φοράμε. Γιατί μπορεί ναι εφαρμόζουν στραβά στα δάχτυλα των ποδιών.
Όμως, η υποχώρηση των δακτύλων των ποδιών μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα νευρικής βλάβης, που προκαλείται κάποιες φορές από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία των μυών στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών, προκαλώντας μεγάλη σύσπαση των μυών στο πόδι και την ανώμαλη κάμψη των ασθενέστερων μυών στα δάχτυλα των ποδιών.
Ο «ρόλος» του διαβήτη
Μελέτες έχουν δείξει ότι παθήσεις όπως ο διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε βλάβη των νεύρων στο πόδι.
Σκούρες κάθετες λωρίδες στο νύχι του ποδιού ή σκούρες κηλίδες κάτω από το νύχι
Ο αποχρωματισμός στα νύχια των ποδιών δεν είναι ασυνήθιστος.
Η πιο συνηθισμένη αιτία των σκούρων κηλίδων στο νύχι είναι το τραύμα, σύμφωνα με ποδολόγους.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μώλωπα και τη συγκέντρωση αίματος κάτω από το νύχι, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από μερικές κηλίδες έως ολόκληρο το νύχι.
Συχνά, αυτό αναπτύσσεται σε μια περίοδο αρκετών μηνών, καθώς το νύχι μεγαλώνει από την επιδερμίδα μέχρι το άκρο του δακτύλου σας.
Αλλά αν στο νύχι εμφανίζεται μια σκούρα καφέ ή μαύρη αποχρωματισμένη ευθεία κάθετη λωρίδα, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει μελαγχρωμία - η οποία μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό ή ασθένεια.
Οι σκούρες λωρίδες θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδι μελανώματος -ενός τύπου καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται από κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα.
Αυτό αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία όταν παρατηρείται σε άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Παχιά κίτρινα νύχια
Τα νύχια των ποδιών παχαίνουν φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου, ειδικά καθώς χτυπιούνται από τα παπούτσια μέσα στην ημέρα.
Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νύχια των ποδιών μπορεί να γίνουν πολύ παχιά, κίτρινα, πορτοκαλί ή καφέ ή ακόμη και εύθρυπτα, υποδεικνύοντας σημάδια του ποδιού του αθλητή, γνωστού ιατρικά ως tinea pedis.
Μια από τις πιο συχνές παθήσεις των ποδιών, μελέτες δείχνουν ότι η μυκητιασική λοίμωξη προσβάλλει περίπου το 15% των ανθρώπων κάθε χρόνο παγκοσμίως.
Ο μύκητας ευδοκιμεί σε ζεστές, υγρές, υγρές περιοχές - που σημαίνει ότι τα πόδια παρέχουν το τέλειο περιβάλλον, καθώς διαθέτουν περίπου 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες, παρέχοντας ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής.
Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και μπορούν να εξαπλωθούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματός σας, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, των χεριών, ακόμη και της βουβωνικής χώρας.
Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό αν χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα για τα πόδια σας με το υπόλοιπο σώμα σας.
Πρήξιμο
Ενώ τα πόδια μας φυσιολογικά πρήζονται ελαφρώς στο τέλος κάθε ημέρας ή σε ιδιαίτερα ζεστές ημέρες, οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στο μέγεθος του ενός ή και των δύο ποδιών θα πρέπει να ελέγχεται.
Το λεμφικό σύστημα - το οποίο προστατεύει από λοιμώξεις και ασθένειες - είναι ένα δίκτυο λεμφαδένων που συνδέονται με λεπτούς σωλήνες.
Οι περίπου 800 λεμφαδένες στο σώμα απομακρύνουν το ανώμαλο υλικό και διογκώνονται όταν καταπολεμούν μια λοίμωξη.
Σύμφωνα με το NHS, το λεμφοίδημα -μια μακροχρόνια πάθηση που προκαλεί πρήξιμο στους ιστούς του σώματος- μπορεί να αναπτυχθεί όταν το λεμφικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά.
Αλλά το πρήξιμο στα πόδια μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά.
Εάν η καρδιά δεν αντλεί το αίμα όσο καλά θα έπρεπε, όπως λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, μπορεί να προκληθεί συσσώρευση υγρού στα πόδια και τους αστραγάλους.
Κάλους στα δάχτυλα των ποδιών ή στις φτέρνες 
Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ποδιών - τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες - είναι η ανάπτυξη κάλων, γνωστών και ως σκληρό ή νεκρό δέρμα.
Συχνά επηρεάζει τα δάχτυλα των ποδιών και τις ξηρές ραγισμένες φτέρνες, αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από παπούτσια που είτε είναι πολύ στενά είτε έχουν λάθος σχήμα για τα δάχτυλα των ποδιών.
Κρύα πόδια
Ενώ τα κρύα πόδια μπορεί να είναι η φυσιολογική αντίδραση του σώματός σας στη θερμοκρασία, μπορεί περιστασιακά να υποδηλώνουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα.
Καθώς είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο του σώματος από την καρδιά, η κακή ροή του αίματος σημαίνει ότι το αίμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει στα πόδια σας.
«Ραγισμένες» φτέρνες
Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς - όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες - μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ρωγμές στο δέρμα των ποδιών.
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με την πάθηση - ιατρικά γνωστή ως υποθυρεοειδισμός - αναφέρουν τραχύ, τραχύ, ξηρό δέρμα, ιδιαίτερα στα πόδια τους.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο αδένας μπορεί να προκαλέσει το δέρμα να γίνει παχύ και ξηρό.
Ωστόσο, οι σκασμένες φτέρνες είναι "πολύ πιο πιθανό να οφείλονται στην αφυδάτωση του δέρματος της περιοχής", συμβουλεύει η κ. McConnachie.
Αργή επούλωση πληγής ή κοψίματος στο πόδι
Το να αισθάνεστε περισσότερο κουρασμένοι, διψασμένοι και πεινασμένοι είναι όλα κοινά συμπτώματα του διαβήτη.
Αλλά ένα λιγότερο γνωστό είναι οι τραυματισμοί στα πόδια που αργούν πολύ να γίνουν καλά.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σταθερά υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κυκλοφορία, τα νεύρα και το ανοσοποιητικό σύστημα - τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την καλή επούλωση των πληγών.
Η διαβητική νευροπάθεια - μια πάθηση που προκαλεί βλάβη στα νεύρα σας και επηρεάζει περίπου τα μισά άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή 2 - μπορεί επίσης να επηρεάσει τις πληγές και την επούλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα