Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Ανησυχία στην Ευρώπη για κρούσματα σαλμονέλας σε κεμπάπ κοτόπουλου - Τι λέει το ECDC


Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων σαλμονέλας σε κεμπάπ από μολυσμένο κρέας κοτόπουλου.
Σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 κρούσματα.
Ειδικότερα: 210 κρούσματα στη Δανία, 2, στη Γαλλία 111, στη Γερμανία 26, στην Ιρλανδία 4, στην Ολλανδία 34, στο Ηνωμένο Βασίλειο 32 και στις ΗΠΑ 1.
Το πιθανότερο αίτιο της εμφάνισης τόσων πολλών περιστατικών κρουσμάτων σαλμονέλας είναι τα προϊόντα κρέατος κεμπάπ, ενώ το μικρόβιο κυκλοφορεί σε αλυσίδα παραγωγής κρέατος πουλερικών.
Λόγω της έλλειψης του αριθμού της μολυσμένης παρτίδας, δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η πηγή της μόλυνσης.
Σύμφωνα με την Johanna Takkinen, εμπειρογνώμονα του ECDC σε ασθένειες που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό:
«Το ECDC ενθαρρύνει τις χώρες να προσδιορίσουν την αλληλουχία των απομονώσεων S. Virchow από εγχώριες ανθρώπινες λοιμώξεις και να μιλήσουν με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί. Οι έρευνες θα πρέπει να εστιάζονται στην κατανάλωση κρέατος πουλερικών και συναφών προϊόντων και να διεξάγονται σε στενή συνεργασία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων».
Σημειώνεται πως νοσηλεία χρειάστηκε το 16,7% έως 38,5% των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό όλων των λοιμώξεων. Όπως αναφέρουν, είναι πιθανό να εμφανιστούν νέες λοιμώξεις σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα