Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 23/4, Σφαγή στην Κατράνιτσα: Γερμανοί και Έλληνες συνεργάτες τους δολοφονούν 327 ανθρώπους στο χωριό της Κοζάνης

Η Σφαγή της Κατράνιτσας είναι η 2η μετά τα Καλάβρυτα. Γερμανοί και Έλληνες συνεργάτες τους δολοφονούν 327 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Μια μέρα σαν σήμερα, 23 Απριλίου του 1944, Γερμανοί Ναζί μπαίνουν στο χωριό Πύργοι (τότε Κατράνιτσα), στην Κοζάνη και σφαγιάζουν 327 από τους 1.302 κατοίκους· ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, χάνουν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο.
Ανάμεσα στους ναζί δημίους κυκλοφορούν με το μάτι τους άγριο για φόνους και έλληνες μισθοφόροι του «Ελληνικού Εθελοντικού Σώματος» του Γεώργιου Πούλου, ακροδεξιά στοιχεία από τα γύρω χωριά που είχαν δεχτεί επιθέσεις από τον ΕΛΑΣ, συνεργάτες των Γερμανών, κυρίως πρόσφυγες τουρκόφωνοι και μουσουλμάνοι από το Τουρκμενιστάν.
Το βράδυ της 23η προς 24η Απριλίου με την αρωγή Ελλήνων συνεργατών τους, περικύκλωσαν το χωριό και έβαλαν φωτιά σε σπίτια και αχυρώνες. Οι μακελάρηδες σκότωσαν 327 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Πολλά από τα θύματα εκτελέστηκαν μαζικά ή πυρπολήθηκαν μέσα στα σπίτια τους ενώ παιδιά και βρέφη φονεύθηκαν με ξιφολόγχες. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών που συνέδραμαν στην επιχείρηση χρησίμευσαν ως οδηγοί και δεσμοφύλακες, ενώ μετά τη Σφαγή ακολούθησε πλιάτσικο σε ζώα, και αγροτικά προϊόντα! Επίσης διαπράχθηκαν βιασμοί οι οποίοι κατ' άλλες μαρτυρίες συνέβησαν μέσα στον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και κατ' άλλους στην πλατεία του χωριού.
Υπεύθυνος και για το αιματοκύλισμα της Κατράνιτσας ήταν ο «άνθρωπος» που έκαψε την Κλεισούρα της Καστοριάς και το Δίστομο της Βοιωτίας: ο Γερμανός συνταγματάρχης Καρλ Σίμερς, Διοικητής του 7ου συντάγματος της 4ης μεραρχίας τεθωρακισμένων των SS.

Ομαδικός τάφος στην Κατράνιτσα

Η Κατράνιτσα πλήρωσε με αίμα και φωτιά την αμέριστη βοήθειά της με έμψυχο δυναμικό και εφόδια στις μονάδες του ΕΛΑΣ, που επιχειρούσαν στη Δυτική Μακεδονία.
Ο γερμανός δήμιος Καρλ Σίμερς σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του πάτησε νάρκη στις 18 Αυγούστου του 1944 στην Άρτα. Τα ελεεινά λείψανά του βρίσκονται θαμμένα στο Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο του Διονύσου.
Ο Γεώργιος Πούλος (Φον Πούλος) - αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και κατά τη διάρκεια της κατοχής συνεργάτης των Γερμανών - συνελήφθη και δικάστηκε από το Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 11 Ιουνίου του 1949 στου Γουδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα