Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Η Εκκλησία δεν πρόκειται πότε να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Με επίκεντρο τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τις πρόσφατες παροτρύνσεις κληρικών για επιθέσεις σε πολιτικούς, που ψήφισαν τον νόμο, αλλά και την προσεχή κοινή επίσκεψη Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού στο Δήλεσι Αττικής, μίλησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος. «Δεν έχει κλείσει για την Εκκλησία το ζήτημα με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Σχετικά με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι η Εκκλησία δεν έχει αλλάξει τη θέση της. Από την αρχή αντιτίθεται στο σχέδιο νόμου, διότι το θεωρεί αντίθετο προς την πίστη και τη διδασκαλία της. Οι δηλώσεις του επισημαίνουν τη σταθερή θέση της Εκκλησίας, η οποία αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα, αλλά δεν αποδέχεται την ιδέα της νομιμοποίησης των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.
«Η Εκκλησία εξ αρχής τοποθετήθηκε απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, με τον πλέον ευγενέστατο τρόπο. Είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει αποδεκτό, γιατί είναι αντίθετο προς την ταυτότητά της, προς τη διδασκαλία της, προς το περιεχόμενο της πίστης της», για να τονίσει πως «αυτό δεν μπορεί η Εκκλησία να το αλλάξει με κανέναν τρόπο». «Η Εκκλησία έχει κάνει κατά καιρούς πάρα πολλά ανοίγματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Η Εκκλησία δεν είναι à la carte κάθε φόρα. Τι θέλουμε να της λέμε, κάνε αυτό και κάνε εκείνο» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στις παροτρύνσεις κληρικών για επιθέσεις σε πολιτικούς, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας διακρίνει μεταξύ της προσωπικής άποψης και της επίσημης θέσης της Εκκλησίας. Ενώ αναγνωρίζει την ελευθερία έκφρασης, τονίζει πως αυτές οι προσωπικές τοποθετήσεις δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη στάση της Εκκλησίας -«αυτό μπορεί να είναι μια προσωπική τοποθέτηση ενός ιερέως, ενός κληρικού. Δεν είναι η τοποθέτηση της επίσημης Εκκλησίας» δήλωσε ο Σεβασμιώτατος.
Όσον αφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού στο Δήλεσι την Παρασκευή, 26 Απριλίου, σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την αμφιβολία του για την αποδοχή της νομοθετικής ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια από την κοινωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι η κοινωνία σήμερα μπορεί να αποδεχθεί ένα τέτοιο νομοθέτημα». «Οι άνθρωποι που πιστεύουν και βρίσκονται στην Εκκλησία, δεν μπορούν ποτέ να αποδεχθούν μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση. Σας το λέω ξεκάθαρα».
Οι δηλώσεις του μητροπολίτη Μεσσηνίας αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το χάσμα μεταξύ των θέσεων της Εκκλησίας και του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: «Δεν μπορώ να αναγνωρίσω τη σχέση, που μπορεί να έχει κάποιος σε επίπεδο γάμου. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Η Εκκλησία τους δέχεται όλους, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί νομικά ένας γάμος».
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για νόμο του κράτους πλέον, ο Σεβασμιώτατος αντέτεινε: «Καλά έκανε, αλλά η Εκκλησία δεν πρόκειται πότε να το αποδεχθεί και να το αναγνωρίσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα