Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Μόνο στην Ελλάδα είπατε; Σωματοφύλακας προέδρου των ΗΠΑ τα έπινε την ώρα της δολοφονίας - Αντί να απολυθεί, προήχθη!

Διαβάζοντας τέτοια περιστατικά, έχουμε έτοιμο πάντα τον ειρωνικό αφορισμό: «μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί»… Κι όμως παντού συμβαίνουν τα πάντα, αρκεί η μοίρα να πιαστεί στον ύπνο και να βρεθούν ανεπαρκείς άνθρωποι σε ευαίσθητες θέσεις... Διαβάστε λοιπόν…
Το βράδυ της 14ης Απριλίου του 1865 ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αβραάμ Λίνκολν παρακολούθησε μια θεατρική παράσταση στην Ουάσιγκτον. Είτε από υπερβολική αυτοπεποίθηση είτε από ταπεινοφροσύνη, ο Λίνκολν δεν νοιαζόταν ποτέ για την ασφάλειά του, ακόμα και όταν πολλοί τον συμβούλευαν ότι ο θάνατος καραδοκεί πλάι του.
Σχεδόν ένα χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 1864, ο Αβραάμ Λίνκολν είχε επιζήσει από μια απόπειρα δολοφονίας όταν ένας άνδρας τον πυροβόλησε, ενώ εκείνος προσπαθούσε να ιππεύσει. Το διάσημο καπέλο του Λίνκολν αποσύρθηκε τότε σε μια ντουλάπα έχοντας μια τρύπα πάνω από το γείσο. Μοιάζει αδιανόητο για τα σημερινά δεδομένα, αλλά τότε ακόμα και ένας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούσε θεατρικές παραστάσεις, πήγαινε στην εκκλησία, περπατούσε στους δρόμους, χωρίς άνδρες ασφαλείας πλάι του· σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Βρήκε και τρύπωσε ο ξυλουργός...
Ο Τζον Πάρκερ ήταν ξυλουργός, γεννημένος στη Βιρτζίνια· είχε μετακομίσει στην Ουάσιγκτον και είχε ενταχθεί στη νεοσύστατη Μητροπολιτική Αστυνομία. Ο Πάρκερ δεν ήταν από κείνους που λέμε: υπόδειγμα αστυνομικού. Υπήρχαν αναφορές για αυτόν ότι έπινε και κοιμόνταν σε ώρα υπηρεσίας ενώ πολλοί τον είχαν δει να συχνάζει στα πορνεία της πόλης. Ο προσωπικός φάκελος του Πάρκερ στην Υπηρεσία περιείχε 14 πειθαρχικές παραβάσεις! Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος, όταν δημιουργήθηκε μια ομάδα τεσσάρων φρουρών για να προστατεύει τον Λίνκολν βρέθηκε ανάμεσά τους.
Τη μοιραία βραδιά, στις 14 του Απριλίου, ο Πάρκερ δεν ξέφυγε από τον κανόνα της ζωής του: άργησε στην αποστολή του και εμφανίστηκε στο θέατρο όπου, υποτίθεται ότι, θα προστάτευε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στις επτά το απόγευμα αντί στις τέσσερις· με τρείς ώρες καθυστέρηση!

Ο νεκρός του Λίνκολν στο φέρετρο.

Κάποια στιγμή βαρέθηκε...

Ο Λίνκολν και η προσωπική συνοδεία του έφθασαν στο θέατρο όταν η παράσταση είχε ήδη αρχίσει. Οι ηθοποιοί σταμάτησαν στη μέση της σκηνής, όταν αντιλήφθηκαν την είσοδο του προέδρου, και χειροκρότησαν τον Λίνκολν. Ο πρόεδρος υποκλίθηκε στους ηθοποιούς και η παράσταση συνεχίστηκε.
Ο «ειδικός φρουρός» του προέδρου, ο Πάρκερ, περιπολούσε έξω από το θεωρείο του Λίνκολν· κάποια στιγμή βαριεστημένος από την ανιαρή υπηρεσία του, αποφάσισε να κατέβει στον κάτω όροφο για να παρακολουθεί καλύτερα την παράσταση. Και στο διάλειμμα, ο Πάρκερ πετάχτηκε στο διπλανό σαλούν για ένα ποτό στα γρήγορα με τον αμαξά και ακόμα έναν άνδρα της συνοδείας του Προέδρου! Ο Πάρκερ μέθυσε, αποκοιμήθηκε και η Ιστορία που δεν περιμένει γράφτηκε με αίμα…
Και όπως έχει καταγραφεί, πλάι στους ανθρώπους του Λίνκολν, στο ίδιο σαλούν, έπινε ο δολοφόνος του Προέδρου, Τζον Γουίλκες Μπουθ! Όταν ο Μπουθ έφτασε πίσω από την πλάτη του Λίνκολν δεν βρήκε κανέναν στο διάδρομο να τον ελέγξει. Ο δολοφόνος που μπήκε στο θεωρείο του προέδρου φώναξε «Sic semper tyrannis! Ο Νότος εκδικείται!» και πυροβόλησε τον Λίνκολν στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο Μπουθ πήδηξε στη σκηνή, βγήκε από το θέατρο και διέφυγε με το άλογό του· δύο εβδομάδες μετά θα έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες των διωκτών του.
Όταν μαθεύτηκε η απουσία του φρουρού του προέδρου από τη θέση του, ο Πάρκερ κατηγορήθηκε για παραμέληση καθήκοντος και δικάστηκε, αλλά δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να καταδικαστεί· η κατηγορία γρήγορα απορρίφθηκε.
Ένας από τους σωματοφύλακες του προέδρου Λίνκολν, ο Γουίλιαμ Χένρι Κρουκ, έγραψε αργότερα στα απομνημονεύματά του: «Ο Πάρκερ είχε αποτύχει στο να επιτελέσει το καθήκον του. Έμοιαζε με εγκληματία καταδικασμένος σε θάνατο την επόμενη μέρα. Όσα χρόνια κι αν πέρασαν ποτέ δεν ήταν ο ίδιος».

Το μόνο που έχει μείνει να θυμίζει τον Πάρκερ είναι ο τάφος του...

Η χήρα τον καταδίκασε...

Ο κόσμος δεν έμαθε για την συμπεριφορά του όμως είχε ενημερωθεί η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και εδώ φθάνουμε στον αφορισμό που λέει αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται ακόμα όταν βρίσκουμε τον Πάρκερ ανάμεσα στους άνδρες ασφαλείας του Λευκού Οίκου, με προαγωγή, μετά τη δολοφονία του προέδρου!
Η σύζυγος του Λίνκολν, Μέρι Τοντ έχει γράψει στα απομνημονεύματά της: «όταν συνάντησα τον Πάρκερ στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου τον ρώτησα με ύφος αυστηρό: γιατί δεν ήσουν έξω από το θεωρείο να κρατήσεις μακριά το δολοφόνο. Εκείνος μου απάντησε με το κεφάλι κατεβασμένο: “έκανα λάθος το παραδέχομαι και το έχω μετανιώσει πικρά. Δεν πίστευα ποτέ ότι κάποιος θα προσπαθούσε να σκοτώσει έναν τόσο καλό άνθρωπο σε έναν δημόσιο χώρο. Αυτή η πεποίθησή μου με έκανε απρόσεκτο”. Η Μέρι Τοντ Λίνκολν τον κοίταξε κατευθείαν στα μάτια και του απάντησε: «…για μένα θα είσαι πάντα ένοχος»!
Ο Τζον Πάρκερ παρέμεινε στη Μητροπολιτική Αστυνομία για 3 χρόνια πριν απολυθεί επειδή συνελήφθη να κοιμάται κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του! Ο Πάρκερ επέστρεψε ξανά στην ξυλουργική και πέθανε το 1890 από πνευμονία ξεχασμένος από όλους, όχι όμως από τις Ερινύες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα