Τρίτη 23 Απριλίου 2024

«Βροχή» οι πληρωμές δώρων, επιδομάτων και αναδρομικών έως το τέλος Απριλίου

Aπό την πληρωμή της επιδότησης ανεργίας αλλά και του Δώρου Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους ξεκίνησε νωρίτερα στις 19 Απριλίου το πακέτο πληρωμών του δεύτερου δεκαπενθμέρου του Απριλίου.
Για τους ανέργους το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.
Επιπλέον η τακτική επιδότηση ανεργίας είναι αυξημένη στα 510 ευρώ, από 479 λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Προπληρώθηκαν επίσης το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας και το επίδομα γονικής άδειας
Νωρίτερα λόγω Πάσχα θα καταβληθούν οι συντάξεις μη μισθωτών του ΕΦΚΑ. Ειδικότερα,
Συντάξεις
Την 25η/4/2024,ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
Την 29η/4/2024,ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
Δώρο Πάσχα: Πρώτα τον αυξημένο κατώτατο μισθό των 830 ευρώ και μία μέρα μετά το ενισχυμένο δώρο Πάσχα θα λάβουν περίπου 560.000 εργαζόμενοι αμειβόμενοι που πληρώνονται συνήθως στο τέλος του μηνός .
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή φέτος την 1η Μαΐου, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν.
Σημειώνουμε ότι το δώρο Πάσχα (αυξημένο κατά 6,4%, δηλαδή όσο το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού) θα ανέρχεται στα 432.29 ευρώ καθώς υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων ενώ προστίθεται και η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.
Η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου έχει επισημάνει πως « Όσοι εργοδότες δεν δώσουν το δώρο Πάσχα είναι παράνομοι. Και αυτό μπορούμε να το δούμε αυτόματα πλέον μέσω από της ΕΡΓΑΝΗΣ όπου βλέπουμε και ελέγχουμε όλες τις μισθοδοσίες».
Αναδρομικά για αυτοαπασχολούμενες μητέρες
Τα αναδρομικά ποσά 6 μηνών του επιδόματος για τις μητέρες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έκαναν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και θα γίνει προσπάθεια από τις υπηρεσίες να καταβληθούν τέλος Απριλίου. Πάντως ακόμα και αργότερα να πιστωθούν , η καταβολή θα γίνει σε μία δόση.
Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ), δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ.
Οι αυτοαπασχολούμενες που δικαιούνται το επίδομα υπολογίζονται σε 5.000- 6.000 αν φυσικά είναι ασφαλιστικά ενήμερες και δεν έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ>
Τέλος Απριλίου αυξημένο επίδομα γέννησης θα λάβουν οι γυναίκες που γέννησαν από την 1η Ιανουαρίου 2023 κι έπειτα. To νέο επίδομα γέννησης κυμαίνεται από 2.400 έως 3.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
Επιπλέον, στο τέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανα ϋπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ενώ το Μάιο θα πληρωθούν σε 10.000 τέως τραπεζοϋπάλληλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα