Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Τα 13 γεγονότα που συγκλόνισαν την Περιφέρεια το 2013

Η μικρή Μαρία
και οι τσιγγάνοι που την μεγάλωναν -
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ένα κατάξανθο κορίτσι που ζούσε σε καταυλισμό τσιγγάνων, ο χρυσός της Χαλκιδικής, η ισόβια καταδίκη ενός Δημάρχου, οι ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας και ένα νησί βυθισμένο στο σκοτάδι καταμεσής της τουριστικής περιόδου, είναι μερικά από τα γεγονότα που στιγμάτισαν το 2013 και που θα θυμηθούμε μαζί στη συνέχεια...
Η μικρή Μαρία ή αλλιώς... ο "ξανθός άγγελος" όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, βρέθηκε σε έναν καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα τον περασμένο Οκτώβριο και... από την πρώτη στιγμή, η υπόθεσή της προκάλεσε σάλο!
ΦΩΤΟ NEWSIT
Γρήγορα, ένα τεστ DNA απέδειξε ότι οι τσιγγάνοι που τη μεγάλωναν, δεν είναι οι βιολογικοί γονείς του κατάξανθου παιδιού και... άνθρωποι από όλο τον πλανήτη, είδαν ξαφνικά μέσα στα μάτια της Μαρίας, το χαμένο τους παιδί. Πανικός!
Η μικρή Μαρία και οι τσιγγάνοι που την μεγάλωναν - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Τελικά, η περιπέτεια του μικρού κοριτσιού, δεν είχε το αίσιο τέλος που θα ήλπιζαν οι περισσότεροι. Οι βιολογικοί της γονείς, βρέθηκαν και... δεν ζουν σε ένα ζεστό σπιτικό. Είναι τσιγγάνοι από τη Βουλγαρία κι εχουν κι άλλα παιδιά, τα οποία ο φακός κατέγραψε να ζουν σε άθλια κατάσταση.
Η μικρή Μαρία κατάληξε στο "Χαμόγελο του παιδιού" μέχρι να βρεθεί λύση για την τύχη της ενώ οι τσιγγάνοι που την μεγάλωναν, παραμένουν στη φυλακή.
Ο θρυλικός Σκορπιός πέρασε σε ξένα χέρια

Τον περασμένος Απρίλιο, έγινε γνωστό ότι το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, πέρασε στα χέρια της οικογένειας του Ρώσου μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, με μια συμφωνία που ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Λίγες ημέρες μετά, άρχισε η μετακόμιση και το... "μάζεμα" των επίπλων του Ωνάση, για να πάρουν τη θέση τους
τα αντικείμενα που επέλεξε η οικογένεια Ριμπολόβλεφ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου πια, η φωτογραφία με τις έξι γύψινες Καρυάτιδες που τοποθετήθηκαν σε μια από τις κατοικίες του νησιού, θα προκαλούσαν ποικίλα σχόλια, για την... αισθητική των νέων ιδιοκτητών του.

Ο χρυσός που έκανε τη Χαλκιδική να φλέγεται

Και ξαφνικά, η Χαλκιδική γέμισε μπλουζάκια με το σύνθημα "Όχι στην εξόρυξη χρυσού".
Στιγμιότυπο από ακόμα μία διαμαρτυρία για την εξόρυξη χρυσού - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδηλώσεις, φωτιές, επεισόδια με την Αστυνομία και άγριες συγκρούσεις. Όμως το πιο σημαντικό επεισόδιο στο σήριαλ με την εξόρυξη χρυσού, γράφτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήταν τότε που μια ομάδα επιτέθηκε στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" και παραλίγο να κάψει ζωντανούς τους εργαζόμενους που βρίσκονταν εκεί!
Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλές διαδηλώσεις, άλλες τόσες συλλήψεις όμως... ακόμα, τα πνεύματα δεν έχουν ηρεμήσει.

Οι ''ματωμένες'' φράουλες της Μανωλάδας

Ήταν μέσα του περασμένου Απρίλη όταν ένα βίντεο ντοκουμέντο ήρθε να φωτίσει και να διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό, για κάτι που συμβαίνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Λαθρομετανάστες που απασχολούνται στα χωράφια και τα θερμοκήπια, ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς, κάτω από άθλιες συνθήκες, με μισθούς πείνας στην καλύτερη περίπτωση.
Γιατί στις 18 Απριλίου, μια ομάδα εργατών που ζητούσε να πληρωθεί ήρθε αντιμέτωπη με τους εργοδότες που άνοιξαν πυρ με τα όπλα που κρατούσαν. Θυμηθείτε το συγκλονιστικό βίντεο...
Το βίντεο προκάλεσε σάλο, οι πιστολέρο-εργοδότες συνελήφθησαν και οι καταναλωτές γύρισαν την πλάτη στις φράουλες της περιοχής. Το θέμα πάντως προβλήθηκε από τα πιο έγκυρα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία...

Τα ισόβια στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο

«- Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις…
- Εμείς σίγουρα όχι. Λύεται η συνεδρίαση…».

Με την παραπάνω στιχομυθία, μεταξύ του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του προέδρου του δικαστηρίου, έπεσε το μεσημέρι της 27ης Φεβρουαρίου η αυλαία στη δίκη με το μεγαλύτερο ποινικό και πολιτικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αυτή για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης-μαμούθ στο ταμείο του Δήμου. Στο άκουσμα της καταδίκης του σε ισόβια κάθειρξη, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έδειχνε σαστισμένος.

Η σύζυγός του έτρεξε να τον αγκαλιάσει, ενώ αντιδράσεις ξεσηκώθηκαν στο ασφυκτικά γεμάτο ακροατήριο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι φίλοι του, συγγενείς, αλλά και πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά, παρακολουθώντας όρθιοι τη συνεδρίαση.
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης παραμένει στη φυλακή και με επιστολές του, δηλώνει αθώος.

Η έκρηξη που βύθισε στο σκοτάδι την Σαντορίνη
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Τον... μύθο τους στη σκοτεινή Σαντορίνη έζησαν στα μέσα του περασμένου Αυγούστου δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο κυκλαδίτικο νησί. Αιτία μία έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και προκάλεσε μπλακάουτ σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.
Γεννήτριες έφτασαν στο νησί με πλοίο, αλλά τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση συνεχίστηκαν για μία και πλέον εβδομάδα, με πολλούς τουρίστες να επισπεύδουν την αναχώρησή τους και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή.
Τα όσα έγιναν στην Σαντορίνη, ''φώτισαν'' το πρόβλημα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, με τις «τρύπες» του συστήματος να αναδεικνύονται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση ρεύματος λόγω του τουρισμού.

Νεκρό κορίτσι στην Θεσσαλονίκη που δεν είχε να ζεσταθεί
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Το διαμέρισμα που έμενε το κορίτσι με τη μητέρα του δεν είχε ρεύμα. Άναψαν το μαγκάλι για να ζεσταθούν και κάπως έτσι ξεκίνησε η ανείπωτη τραγωδία, που συγκλόνισε τη χώρα την 1η Δεκεμβρίου.
Η μικρή Σάρα «έφυγε» στον ύπνο της πνιγμένη από αναθυμιάσεις που τις προκάλεσε αυτοσχέδιο μαγκάλι. Η 54χρονη μητέρα της ήταν άνεργη ενώ τους τελευταίους τρεις μήνες το σπίτι δεν ηλεκτροδοτούνταν.
Η άτυχη μαθήτρια που πέθανε - H 54χρονη μητέρα αντιλήφθηκε ότι η κόρη της είχε χάσει τις αισθήσεις της. Κάλεσε το ΕΚΑΒ και ζήτησε τη βοήθεια των γειτόνων. Ήταν ήδη αργά. Η Σάρα είχε ξεκινήσει το ταξίδι για τη γειτονιά των αγγέλων...
Αυτό που εξόργισε τους κατοίκους της περιοχής ήταν πως η μητέρα της άτυχης μαθήτριας συνελήφθη επειδή δεν είχε άδεια παραμονής. Τελικά της δόθηκε άδεια 6 μηνών για ανθρωπιστικούς λόγους, μετά από παρέμβαση του Νίκου Δένδια.

Μεγάλες φωτιές το καλοκαίρι - Έπεσαν στην θάλασσα για να σωθούν
ΦΩΤΟ από plektani.gr
Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος, μεγάλες πυρκαγιές κατέκαψαν δασικές εκτάσεις. Από την Ρόδο και την Κρήτη μέχρι τη Χίο και την Ήπειρο. Αυτό που έγινε όμως στην Σέριφο δεν είχε προηγούμενο...
Στις 26 του περασμένου Αυγούστου οι φλόγες ''τύλιξαν'' τους οικισμούς Μεγάλο Λιβάδι και Κουταλά. Οι ντόπιοι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες έφυγαν από τα σπίτια τους και βούτηξαν στην θάλασσα για να γλιτώσουν και να μπορέσουν να ανασάνουν.
Πολλοί απομακρύνθηκαν με βάρκες και άλλοι έμειναν στη θάλασσα με τις εικόνες να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και να προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση...

Τραγωδία σε σπίτι φοιτητών - Δύο νεκροί από αναθυμιάσεις

Πέντες φοιτητές στη Λάρισα, τελευταία ημέρα της εξεταστικής συγκεντρώνονται σε σπίτι για να διασκεδάσουν. Το αυτοσχέδιο μαγκάλι από ένα κομμένο θερμοσίφωνα που έβαλαν μέσα στο σπίτι για να ζεσταθούν μιας και ήταν έντονο το κρύο, κόστισε τη ζωή στους δυο της παρέας και από θαύμα γλίτωσαν οι άλλοι τρεις.
Ο Λευτέρης, ήταν σε κώμα για 22 ημέρες και αφού βγήκε από την εντατική συνέχισε για 8 μήνες θεραπεία αποκατάστασης αφού οι αναθυμιάσεις του προκάλεσαν σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα και στον εγκέφαλο. Μάλιστα ο ίδιος δεν γνώριζε για μεγάλο διάστημα ότι οι δυο φίλοι του έφυγαν από τη ζωή και συγκλονίστηκε όταν το έμαθε. Θυμηθείτε τι είπε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ...

Η εξαφάνιση της 13χρονης μαθήτριας από τα Σπάτα

Στα τέλη του περασμένου Μάη, η χώρα παρακολουθεί τις έρευνες για τον εντοπισμό 13χρονης μαθήτριας, που έφυγε από το σπίτι της στα Σπάτα. H έκκληση της γιαγιάς της συγκλονίζει...

Τελικά το ανήλικο κορίτσι εντοπίζεται στην Καβάλα, όπου είχε πάει με λεωφορείο για να συναντήσει τον κατά 10 χρόνια μεγαλύτερο φίλο της, με τον οποίο μιλούσε στο facebook τα δύο τελευταία χρόνια. Εκείνος την έπεισε να φύγει από το σπίτι της και την έκρυβε σε δασώδη περιοχή βορειοανατολικά των Λουτρών Ελευθερών Καβάλας, μέχρι που εντοπίστηκαν.
Για την ιστορία το κορίτσι επέστρεψε στην οικογένειά του, ενώ ο 23χρονος Αλβανός οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ναυάγιο με 12 νεκρούς μετανάστες στην Λευκάδα

Δώδεκα νεκροί - μεταξύ των οποίων και 4 ανήλικα παιδιά - ήταν ο τραγικός απολογισμός τουναυαγίου που σημειώθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή Πάλαιρος, μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.
Όπως έγινε γνωστό οι μετανάστες ειδοποίησαν την αστυνομία μέσω κινητού τηλεφώνου, ότι βρίσκονται σε σκάφος και είναι σε κίνδυνο. Άμεσα, έσπευσε στο σημείο δύναμη του λιμενικού σώματος της ελληνικής ακτοφυλακής με πλωτό, όπου εντόπισε ένα αναποδογυρισμένο σκάφος. Από το ναυάγιο διασώθηκαν 15 άτομα που μεταφέρθηκαν σε Κέντρα Υγείας του νησιού.
Η αυλαία της τραγωδίας έπεσε 3 μέρες αργότερα με τους 4 διακινητές να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης και να προφυλακίζονται...

Οι φονικές πλημμύρες στη Ρόδο

Όταν μια συννεφιασμένη μέρα του περασμένου Νοέμβρη άρχιζε να βρέχει στη Ρόδο, κανείς δε φανταζόταν ότι μέσα σε λίγες ώρες, το νησί θα θρηνούσε νεκρούς και πως τόνοι λάσπης, θα έπνιγαν περιουσίες.
Όταν βρέθηκε νεκρός ο ένας από τους αγνοούμενους - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Μια 27χρονη δασκάλα, ένα ζευγάρι αλλά και ένας 50χρονος εκπαιδευτικός, αφήνουν την τελευεταία τους πνοή την ώρα της κακοκαιρίας.
Το άψυχο σώμα του εκπαιδευτικού μάλιστα, θα βρισκόταν λίγες μέρες αργότερα, στην... Τουρκία!

Τραγική λεπτομέρεια της υπόθεσης; Υπάλληλος του ελληνικού προξενείου της Σμύρνης ζήτησε 500 ευρώ από τους συγγενείς του νεκρού που ξεβράστηκε στην Τουρκία για... το φέρετρο!
Ο Περιφερειάρχης Νοτιου Αιγαίου ο οποίος ενημερώθηκε για αυτό το απίστευτο περιστατικό, αποφάσισε να επιστρέψει το ποσό των 500 ευρώ στους συγγενείς του θύματος της θεομηνίας, που έπληξε το νησί της Ρόδου.

Οι σύγχρονες Μήδειες του 2013 - Τρεις θάνατοι βρεφών που συγκλόνισαν την Περιφέρεια

Τον Ιανουάριο, η είδηση ότι ένα αγοράκι, μόλις 34 ημερών "έσβησε" στη Λέρο, αρχικά προκάλεσε θλίψη. Όταν όμως έγινε γνωστό το πόρισμα για την αιτία θανάτου, τη θλίψη αντικατέστησε... η οργή!
Όσο προχωρούσε η έρευνα της υπόθεσης, έρχονταν στο φως τα ψέματα που είχε πει η 24χρονη μητέρα του βρέφους... Αρχικά, φέρεται να είχε κρύψει από τον σύντροφό της, ότι το μωρό δεν ήταν δικό του. Μάλιστα, ενώ ήταν 9 μηνών έγκυος και γεννούσε, επέμενε να λέει στους γιατρούς ότι ήταν μόλις 5 μηνών!
Η 20χρονη μητέρα -
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Τον Ιούλιο, ακόμα μία ανατριχιαστική υπόθεση με θάνατο βρέφους, θα τραβούσε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, αυτή τη φορά στην Αχαΐα. Θύμα, ένα μωράκι μόλις 2,5 μηνών. Το κλάμα του φαίνεται πως ενοχλούσε τη μητέρα του, η οποία φέρεται να το χτύπησε άσχημα με τα χέρια της και να το άφησε χωρίς ιατρική βοήθεια. Το βρέφος πέθανε και η ίδια του η μητέρα, φέρεται να το έβαλε στο... ψυγείο!
"Έκλαιγε πολύ και το χτύπησα για να ησυχάσει. Δεν ήθελα να το σκοτώσω" φέρεται να είπε στους αστυνομικούς που την συνέλαβαν.
Ένα μήνα μετά, το άψυχο σώμα ενός νεογέννητου, βρέθηκε σε χωματερή της Ηλείας. Μάλιστα, είχε ακόμα πάνω του, τον ομφάλιο λώρο. Δεν άργησε να αποκαλυφθεί, ότι υπεύθυνες για το θάνατό του, ήταν η ίδια η 20χρονη μητέρα του και η 44χρονη γιαγιά του, η οποία, μόλις γέννησε η κόρη της, τύλιξε σε ένα σεντόνι το νεογέννητο – χωρίς καν να κοιτάξουν αν ήταν αγόρι ή κορίτσι – και το πέταξε σε έναν κάδο σκουπιδιών που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σπίτι που μένει η οικογένεια!
Κάπως έτσι, το μωράκι κατέληξε στη χωματερή. Όλα αυτά, για να μην καταλάβει την εγκυμοσύνη της 20χρονης, ο πατέρας της οικογένειας.
Τελικά, οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ - ΑΘΗΝΑ ΣΚΟΡΔΙΑΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα