Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019

Χιλιάδες πιστών στη λαμπρή γιορτή για τον Άγιο Χαράλαμπο στα Φιλιατρά! (φωτογραφίες)

Ο Άγιος Χαράλαμπος αγκάλιασε και φώτισε χθες, για μια ακόμη φορά, την πόλη των Φιλιατρών που γιόρταζε τη μνήμη του και μες στο χειμώνα ο ήλιος έλαμπε και ζέστανε την ατμόσφαιρα στην πόλη! 
Τα Φιλιατρά, φωτεινά και λαμπερά, τίμησαν την Παντριφυλιακή εορτή του Πολιούχου Προστάτη τους Αγίου Χαραλάμπους! 
Τη γιορτή λάμπρυνε η παρουσία των προσκεκλημένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος χοροστάτησε στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ.  Χρυσοστόμου!
Από το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Χιλιάδες πιστοί από την ευρύτερη περιοχή και γειτονικούς νομούς συνέρευσαν στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου και τελέστηκε Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ανάβοντας ένα κερί, προσκυνώντας και ζητώντας τη βοήθεια και τη Χάρη του Αγίου Χαραλάμπους.
Ο πεφωτισμένος λόγος των Αγίων Ιεραρχών, τόσο την παραμονή όσο και χθες ανήμερα της εορτής, τόνωσε το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών και δυνάμωσε τη φλόγα της πίστης στην ψυχή τους!
Σήμερα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς αφού αναφέρθηκε στο θαύμα του Αγίου Χαραλάμπους που έσωσε τα Φιλιατρά από το ολοκαύτωμα της ναζιστικής θηριωδίας, επεσήμανε την αναγκαιότητα της σημερινής εποχής να έχουμε ακλόνητη πίστη.
Με απόλυτη τάξη πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιεράς και Εφεστίου Εικόνας του Αγίου, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων, μαθητών σχολείων, με τιμητικό άγημα της 120 ΠΕΑ να την κρατά. Στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών εψάλλη δέηση και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Μητροπολίτες σε μήνυμά του προς τους πιστούς, αναφέρθηκε στη σωτηρία των Φιλιατρών από τον Άγιο Χαράλαμπο και τις μέρες που διανύουμε.
Ακολούθως η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό όπου και έγινε η Απόλυση. Στη συνέχεια ο δήμος Τριφυλίας παρέθεσε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, όπου οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και λαός είχαν την ευκαιρία, «μεταξύ οίνου και εδεσμάτων» να ανταλλάξουν ευχές για την ημέρα! Στις θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις συμμετείχαν, η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ, πρώην υπουργός, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης, Αντωνία Μπούζα, ο οικοδεσπότης δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Περικλής Μαντάς και Άγγελος Χρονάς, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας, Παναγιώτης Αλευράς, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας Στάθης Ανδρινόπουλος, η επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Ιωάννα Μαραβελή, οι τέως δήμαρχοι Αετού, Δημήτρης Δριμής και Αυλώνος, Γιάννης Φιλντίσης,  τα πολιτικά στελέχη της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και Δημήτρης Αναστασόπουλος, οι κατά δήλωσή τους υποψήφιοι δήμαρχοι Τριφυλίας, Χάιδω Παναγιωτοπούλου και Γιώργος Λεβεντάκης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι Κοινοτήτων, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, Παναγιώτης Πούπουζας, αξιωματικοί Σ.Α. και πληθώρα υποψηφίων α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης.

 Του Ηλία Γιαννόπουλου, Το Θάρρος


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Φιλιατρά: Προεκλογικός καβγάς Νίκα και Τατούλη στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους

Σε ανοιχτή προεκλογική σύγκρουση μεταξύ των υποψηφίων περιφερειαρχών Πέτρου Τατούλη και Παναγιώτη Νίκα εξελίχθηκαν οι δηλώσεις μετά τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους χθες στα Φιλιατρά.
Ο Τατούλης όπου βρει πλέον βήμα προσπαθεί να μιλήσει για έλλειψη γνώσης και όψιμο ενδιαφέρον του αντιπάλου του, ενώ ο Νίκας βρήκε την ευκαιρία να τον καρφώσει  καταλογίζοντάς του ευθύνες για εγκατάλειψη της περιοχής των Φιλιατρών. Σε κάθε περίπτωση η ένταση των δηλώσεων έδειξε ότι το επόμενο διάστημα οι λιτανείες και οι εορτασμοί θα αποτελούν σκληρό πεδίο αντιπαράθεσης.
Οι βολές κατά του δημάρχου Καλαμάτας και υποψήφιου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα κυριάρχησαν στις δηλώσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη χωρίς να τον κατονομάζει, λέγοντας όμως χαρακτηριστικά: «Οσοι ταξιδεύουν από θεσμική ιδιότητα ως υποψήφιοι σε άλλη θεσμική ιδιότητα κάνουν ένα ταξίδι πολύ επώδυνο και επικίνδυνο για τον τόπο». Νωρίτερα είχε τονίσει: «Βλέπω κάποια περίεργα πράγματα, κάποιους που έρχονται να υποσχεθούν διάφορα θέματα χωρίς καν να γνωρίζουν τη θέση των Φιλιατρών, ούτε τα προβλήματα του τόπου τους, ούτε τα προβλήματα της περιοχής, έρχονται ως επισκέπτες για πρώτη φορά. Ακουσα ξαφνικά ότι θα φτιάξουν κάποια καινούργια πράγματα τα οποία έχουν δρομολογηθεί και διαβάζοντας από ένα χαρτάκι μίλησαν για το τι θα κάνουν χωρίς να πουν πώς θα τα κάνουν και χωρίς να είναι ενημερωμένοι για το πού βρίσκονται τα θέματα αυτά».
Φυσικά για ακόμη μια χρονιά αναφέρθηκε στα ίδια έργα που αναφέρεται κάθε χρόνο ότι θα γίνουν στην περιοχή, λέγοντας ότι υπάρχουν εξελίξεις: για το δρόμο Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι ότι θα ενταχθεί με 20 εκ. ευρώ, θα δοθούν 400.000 για τη δημοτική οδοποιία Φιλιατρών, θα ενταχθούν τα δίκτυα ύδρευσης του Φιλιατρινού φράγματος, έχει δρομολογηθεί ο δρόμος που αφορά τους Γαργαλιάνους (προφανούς εννοούσε το Γαργαλιάνοι – Βάλτα), ενώ εξ ολοκλήρου έριξε την ευθύνη στο Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας για το έργο του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα σε κόντρα κάποιων που είχαν όλη την ευθύνη να ολοκληρώσουν το φάκελο, δεν ήταν ευθύνη της Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής, ήταν ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου και είναι ξεκάθαρο αυτό».
Από την πλευρά του ο Παν. Νίκας τόνισε ότι ρημάζουν τα Φιλιατρά, στα οποία -είπε- έρχεται επί δεκαετίες και υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό, ενώ ρημάζει και η ελληνική υπαίθρος: «Ερχομαι δεκαετίες στα Φιλιατρά και είναι τραγική η διαπίστωση, ρημάζουν τα Φιλιατρά, ρημάζει η ελληνική περιφέρεια, κάθε χρόνο τα κλειστά σπίτια είναι και περισσότερα, κάτι πρέπει να γίνει. Στη Μεσσηνία, στην Πελοπόννησο, στην Ελλάδα δεν μπορούμε να βαδίσουμε μόνο με τα αστικά κέντρα, δεν μπορεί η νεολαία ολόκληρη να εγκαταλείπει ολόκληρες περιοχές. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ο κατάλληλος εθνικός, περιφερειακός και τοπικός σχεδιασμός για να έχουμε μια αντιστροφή της κατάστασης. Είμαστε στην πιο παραγωγική περιοχή της χώρας, στα Φιλιατρά να ρίξεις ένα ξύλο θα φυτρώσει, να ρημάζει αυτός ο τόπος αποτελεί εθνικό έγκλημα. Ας υπάρξει φώτιση σε αυτούς που αποφασίζουν για να έχουμε μια αντιστροφή της κατάστασης στα Φιλιατρά, στην πιο πλούσια περιοχής της Ελλάδας. Από τη δική μου πλευρά θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για αυτό το λαό που χειμάζεται, όπως ολόκληρη η περιφερειακή Ελλάδα».
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα ότι λόγω εκλογών η παρουσία του κόσμου ήταν τέτοια που ξαναθυμήθηκαν τι σημαίνει σπρώξιμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Λόγω εκλογών οι επισκέπτες μας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ξαναθυμήθηκαν τι σημαίνει σπρώξιμο. Αυτή η ημερομηνία είναι χαρακτηριστική, μπαίνουμε ανοιχτά πλέον στην προεκλογική περίοδο, οι μηχανές θα αρχίσουν να δουλεύουν περισσότερο. Εμείς νιώθουμε την ικανοποίηση ότι αρχίζουμε και δημοπρατούμε έργα για τα οποία η δημοτική αρχή έχει δουλέψει». Ευχήθηκε εκλογές σε ένα ήπιο κλίμα πιστεύοντας ότι κοινό κίνητρο όλων είναι να εξυπηρετήσουν τα οφέλη και τις ανάγκες αυτής της κοινωνίας.
Από την πλευρά της η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη σημείωσε ότι ξεκινά μια καινούργια εποχή, ενώ αυτό που έχει σημασία για τα Φιλιατρά και ακούστηκε για πρώτη φορά είναι ότι το ΚΕΦΙΑΠ βρίσκεται ανάμεσα στα 30 κέντρα σε όλη τη χώρα που θα αναδιαρθρωθούν και θα τους δοθεί άλλο περιεχόμενο: «Η χώρα μας ζει μια καινούργια εποχή απαλλαγμένη από δύσκολες εποπτείες, κηδεμονίες και βαριά μέτρα και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στην περιοχή, καθώς η προσπάθεια της κυβέρνησης έχει επικεντρωθεί να ληφθούν τέτοια μέτρα ώστε να επουλωθούν οι πληγές που έχουν ανοίξει τα χρόνια της κρίσης». Αναφερόμενη στα έργα που αφορούν την περιοχή, επισήμανε ότι όσον αφορά τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος η διαδικασία ένταξης έχει προχωρήσει και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις, ενώ το Μάρτιο θα υπάρχουν ανακοινώσεις ένταξής τους. Για το αλιευτικό έχει δοθεί παράταση και ο φάκελος συμπληρώνεται σύμφωνα με όσα έχουν ζητηθεί από το υπουργείο και την Περιφέρεια. Το ΚΕΦΙΑΠ έχει ενταχθεί στα κέντρα που θα ενισχυθούν και θα αλλάξει και το περιεχόμενό τους, καθώς έχει ενταχθεί ανάμεσα στα 30 κέντρα αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα αναβαθμιστούν, θα ενισχυθούν και θα τους δοθεί ένα άλλο περιεχόμενο.
Τέλος ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος εκπροσωπώντας τη ΝΔ ανέφερε: «Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε μια άσχημη κατάσταση, ευχόμαστε και προσευχόμαστε του χρόνου να είναι σε πολύ καλύτερη θέση, οι Ελληνες και η πατρίδα μας να έχουν ελπίδα και η ελπίδα θα έρθει γρήγορα με την πολιτική αλλαγή που θα έρθει το συντομότερο. Δεν πρέπει η χώρα μας να σέρνεται άλλο. Αξίζουμε όλοι καλύτερες μέρες».
Κ.Μπ. Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα