Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Αποκλειστικό - Συντάξεις χηρείας: Θα καταβληθούν αυξημένες μαζί με τις συντάξεις Ιουλίου 2019Αυξημένες θα είναι οι συντάξεις Ιουλίου 2019 για τις χήρες σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των dikaiologitika.gr.
Συντάξεις Ιουλίου 2019: Σύμφωνα με στέλεχος του ΕΦΚΑ οι συντάξεις χηρείας θα δοθούν τελικά αυξημένες όπως ορίζει ο νόμος 4611/2019.
Πρόκειται για 45.000 συντάξεις χηρείας που ανάλογα με το ταμείο θα καταβληθούν 25 Ιουνίου για ΟΓΑ και ΟΑΕΕ και 27 Ιουνίου για τα άλλα ταμεία.
Όπως προβλέπει ο νόμος η αύξηση ισχύει αναδρομικά από την
1η Ιουνίου.
Σε μερίδα μάλιστα συνταξιούχων η αύξηση θα φτάσει και το 40%, καθώς η νέα σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση την παλαιά παροχή του θανόντος πριν τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.
Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις ισχύουν από τις 17 Μαΐου όπου δημοσιεύθηκε ο νόμος σε ΦΕΚ, επομένως οι συνταξιούχοι χηρείας θα πάρουν αναδρομικά τα ποσα που δικαιούνταν από τις συντάξεις Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της τριετίας.

Παράλληλα, αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες/χήροι από τη σύνταξη του θανόντος στο 70% από 50%.

Αυτό στην πράξη οδηγεί σε αύξηση της τάξης του 40%, που τη δικαιούνται τόσο οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου όσο και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Επίσης, δεν εφαρμόζεται η μείωση που μέχρι πρότινος ίσχυε, κατά κύριο λόγο, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος.

Βέβαια, η πιθανή αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Και αυτό γιατί βάσει του νέου νόμου, εάν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό, τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται με βάση τα παλαιά, υψηλότερα ποσά.

Εάν πάλι ο επανυπολογισμός οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη, τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.
ΑλεξάνδραΚλειδαρά. 
dikaiologitika.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα