skip to main |
skip to sidebar
Ξεκίνησε η ωοτοκία για την καρέτα - καρέτα στον Κυπαρισσιακό
Με δύο φωλιές την 1η Ιουνίου ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας του 2019 για την καρέτα-καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που αποτελεί στο μεγαλύτερο τμήμα του ένα από τα πλέον αδιατάρακτα παράκτια οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Μάλιστα μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν καταγραφεί περισσότερες από 350 φωλιές.
Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων” τονίζεται: «Στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου και στην αμμώδη παραλία του, μήκους 44 χλμ., αναπαράγεται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας καρέτα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί προστατευόμενη περιοχή με όρους που περιγράφονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ 391/2018) και εντάσσεται στη χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου. Για πάνω από 35 χρόνια ο “Αρχέλων”, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας πραγματοποιεί πρόγραμμα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της καρέτα στις παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Η φετινή περίοδος ωοτοκίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο ξεκίνησε με τον εντοπισμό όχι μίας αλλά δύο φωλιών! Οι δύο αυτές φωλιές εντοπίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 1 Ιουνίου κοντά στις θέσεις Βουνάκι και Αγιαννάκης. Εάν και πρόκειται για αργοπορημένο ξεκίνημα, η ωοτοκία φαίνεται να συνεχίζεται με ενθαρρυντικούς ρυθμούς καθώς οι εθελοντές και ερευνητές του “Αρχέλων” έχουν καταγράψει και προστατεύσει πάνω από 350 φωλιές μέχρι την 17η Ιουνίου 2019.
Ο βιότοπος του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τους φυσικούς αμμολόφους φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό αριθμό φωλιών της Caretta caretta, διαχρονικά το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Το μοναδικό αυτό παράκτιο οικοσύστημα συνεχίζεται στο βόρειο τμήμα του κόλπου και στους υγρότοπους του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Οι συντονισμένες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και του “Αρχέλων” έχουν σκοπό την επιστημονική παρακολούθηση και την προστασία του είδους.
Το ξεκίνημα της ωοτοκίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο δημιουργεί την ανάγκη για αυξημένη προσοχή για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην παραλία ωοτοκίας. Ο Φορέας Διαχείρισης και ο “Αρχέλων” υπενθυμίζει στους επισκέπτες αλλά και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ότι η παρουσία βαρέων οχημάτων και τροχοφόρων στην παραλία, ο έντονος φωτισμός ή το άναμμα φωτιάς, τα έπιπλα θαλάσσης κατά τις νυχτερινές ώρες κ.ά. προκαλούν όχληση στην αναπαραγωγική δραστηριότητα του προστατευόμενου είδους». Κ.Μπ. eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα