Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Σταύρος Μπένος: “Τα μνημεία είναι δημόσιο και όχι κρατικό αγαθό”

“Τα μνημεία είναι δημόσιο και όχι κρατικό αγαθό, συνεπώς το κράτος οφείλει να είναι θεματοφύλακας για την ανάδειξή τους και όχι ιδιοκτήτης”, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Σωματείου “Διάζωμα” Σταύρος Μπένος σε δηλώσεις του στην “Καθημερινή” και τον δημοσιογράφο Σάκη Ιωαννίδη.
Αναλυτικά το δημοσίευμα της “Κ” αναφέρει: «“Μια μικρή ομάδα στο υπουργείο με συνδικαλιστική και πολιτική ισχύ προσπαθεί συστηματικά με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να παρεμποδίσει την εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος. Ασκούν πιέσεις και κάνουν μπούλινγκ”, λέει στην “Κ” ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Σωματείου “Διάζωμα” Σταύρος Μπένος, με αφορμή πρόσφατη απόφαση του ΥΠΠΟ που βάζει “πάγο” στο αναστηλωτικό έργο του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού Αρκαδίας. Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ανακάλεσε παλαιότερη απόφασή της (“Κ” 7/6/2019) με την οποία αποδεχόταν τη δωρεά της μελέτης αποκατάστασης που εκπόνησε το “Διάζωμα”, καθότι, όπως αναφέρει, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
“Τα μνημεία είναι δημόσιο και όχι κρατικό αγαθό, συνεπώς το κράτος οφείλει να είναι

θεματοφύλακας για την ανάδειξή τους και όχι ιδιοκτήτης”, μας λέει ο κ. Μπένος και επικαλείται το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Νομικά, υποστηρίζει, η απόφαση του υπουργείου “είναι διάτρητη” και, όπως λέει, “δεν ρωτήθηκαν υπηρεσιακά στελέχη”.
“Στο νομικό μέρος το “Διάζωμα” δεν έχει καμία εμπλοκή. Εμάς μας ζητήθηκε η μελέτη, την κάναμε, την δωρίσαμε. Ακόμα και οι μελετητές επιλέγονται τις περισσότερες φορές καθ’ υπόδειξιν των υπηρεσιών του υπουργείου. Οι διαδικασίες της δωρεάς και της νομιμοποίησης της δωρεάς είναι υπόθεση του υπουργείου. Με αυτή την απόφαση αυτοπυροβολείται το ίδιο το ΥΠΠΟ”, σημειώνει ο κ. Μπένος και προσθέτει ότι καθεμία από τις 30 μελέτες του “Διαζώματος” “έγινε έπειτα από αίτημα του υπουργείου ή των περιφερειών και των δήμων και σε απόλυτη και εξαιρετική συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου”.
Για την περίπτωση του Ορχομενού Αρκαδίας το “Διάζωμα”, λέει ο κ. Μπένος, συνεργάστηκε με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ η επίβλεψη της μελέτης κατά την εκπόνησή της γινόταν από την αρμόδια Εφορεία και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης και Μελετών προτού υποβληθεί στο ΚΑΣ.
Σύμφωνα με την απόφαση ανάκλησης, για τη μελέτη αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου δεν εκδόθηκε “η απαιτούμενη ειδική αδειοδότηση κατόπιν γνωμοδότησης από το ΚΑΣ” (άρθρο 40, ν. 3028/2002), δεν υπήρξε σχετική υπουργική απόφαση για να εγκρίνει την εκπόνησή της, ενώ το ΥΠΠΟ έκρινε αναρμόδιο το Τεχνικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει περί αποδοχής ή μη της δωρεάς. Ο κ. Μπένος κάνει λόγο για νομική “σύγχυση” δύο διαφορετικών περιπτώσεων, της απόφασης αποδοχής δωρεάς εκπονηθείσας μελέτης και της έγκρισης της μελέτης του άρθρου 40 του νόμου 3028. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι ίδιοι νόμοι που επικαλείται το ΥΠΠΟ (άρθρο 2Α, ν. 3316/2005) προβλέπουν ότι σε μελέτες όπου δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση (αναστηλωτικές μελέτες αποκατάστασης αρχαίων μνημείων) δεν χρειάζεται να προηγηθεί έγκριση της εκπόνησής τους. “Δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Ο,τι κάνουμε έχει τη βούλα του υπουργείου”, μας λέει και τονίζει ότι “δεν υπήρξε καμία προνομιακή σχέση με την κ. Κονιόρδου, συνεργαστήκαμε μαζί της, όπως κάναμε με τους πριν και θα κάνουμε με τους μετά”.
Ο πρόεδρος του “Διαζώματος” τονίζει στην “Κ” ότι αν κατισχύσει η απόφαση ανάκλησης του υπουργείου, θα επηρεαστούν αυτόματα και όλα τα υπόλοιπα έργα και οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και, όπως μας είπε, έχει τη διαβεβαίωση από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου ότι η απόφαση “δεν στέκεται νομικά και θα θεραπευθεί”». eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα