Αντίθετα, σε αρκετές περιπτώσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν αυτά που εμφάνισαν δύο γραμμές και διαφοροποιήσεις. Μάλιστα, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά συνέβη και το εξής παράδοξο: ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να χάνει βουλευτές, κέρδιζε βουλευτές από άλλα κόμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Κατερίνας Παπακώστα που το πολιτικό φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει όσο ακόμα ήταν βουλευτής της ΝΔ. Επίσης, η περίπτωση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, η οποία υπερψήφισε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση και στην συνέχεια εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή του Γιάννη Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων, που υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης φέρνοντας ένα βήμα πριν από τη διάλυση το κόμμα
του Βασίλη Λεβέντη.
Η κ. Μεγαλοοικονόμου απαγγέλει ποίημα για τον πρωθυπουργό
Πρωτοφανές
Τον Φεβρουάριο του 2019 συνέβη ένα πρωτοφανές γεγονός για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Έξι “πρόθυμοι” βουλευτές άλλων κομμάτων αναλαμβάνουν μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, να βγάλουν από τη δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, απέστειλαν επιστολές στο Προεδρείο της Βουλής με τις οποίες δήλωναν στήριξη και “τυφλή” εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για να νομοθετεί. Οι έξι πρόθυμοι ήταν: Βασίλης Κόκκαλης, Σπύρος Δανέλλης, Έλενα Κουντουρα, Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζουράρις. Η κυβέρνηση αποκτά και πάλι την οριακή πλειοψηφία 151 εδρών στην Βουλή. Η αντιπολίτευση όμως “έβραζε” και έκανε λόγο για ευτελισμό του κοινοβουλευτισμού, για “δεκανίκια” της κυβέρνησης, και για κυβέρνηση “κουρελού”. Ο ΣΥΡΙΖΑ “απάντησε” με ονομαστική ψηφοφορία σε κάθε νομοσχέδιο για να αποδείξει την “υπεροχή” του και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του.
Οι Πρέσπες
Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δοκιμασία της κυβέρνησης δεδομένης της διαφωνίας των ΑΝΕΛ και της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση. Όμως και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε έστω οριακά και με μια ετερόκλητη συμμαχία βουλευτών να υπερψηφίσει τη Συμφωνία δημιουργώντας «ρήγματα» στους ΑΝΕΛ και στο ΠΟΤΑΜΙ.
Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της Συμφωνίας ψήφισε η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι.
Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της Συμφωνίας ψήφισε η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Τον περασμένο Ιανουάριο, με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου ο πρωθυπουργός ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Η διήμερη συνεδρίαση διεξάγεται με φόντο τις Πρέσπες. Την κυβέρνηση στήριξε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Κώστας Ζουράρις και ο Βασίλης Κόκκαλης. Τον περασμένο Μάιο, ενόψει Ευρωεκλογών, η ΝΔ καταθέτει πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη για τις δηλώσεις του προς τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και ο Αλέξης Τσίπρας μετατρέπει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη χτυπάει “κόκκινο”.
Ο κ. Πολάκης μετά τον σάλο από τις δηλώσεις του για τον ευρωβουλευτή -πλέον- της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο
Η μετωπική σύγκρουση κορυφώθηκε με προσωπικές αναφορές γύρω από τις διακοπές του πρωθυπουργού με το κότερο της Κατερίνας Παναγοπούλου και γύρω από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η Novartis
Η πιο θυελλώδης συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε με “φόντο” την υπόθεση Novartis για την άρση της ασυλίας των δέκα πολιτικών προσώπων που περιείχε η δικογραφία που διαβιβάστηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην Βουλή. Η κυβέρνηση ζήτησε την σύσταση προανακριτικής χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως “το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης”. Η αντιπολίτευση έκανε λόγω για “κατασκευασμένη σκευωρία με στόχο να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους”.
Στις 21 Φεβρουαρίου του 2018 ξεκινάει στην Ολομέλεια η μαραθώνια συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής με μια πολύπλοκη διαδικασία. Από το βήμα της Βουλής τοποθετούνται και τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Ανδρέας Λυκουρέτζος , ο Μάριος Σαλμάς, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Όλοι εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για “σκευωρία” και για “προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων από άγνωστους κουκουλοφόρους”.
Ο κ. Πικραμμένος εμφανώς συγκινημένος κατά την ομιλία του στην Βουλή
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τις Βρυξέλλες, έκανε λόγω για σκευωρία που θα καταρρεύσει σύντομα. Στη Βουλή, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία, στήνονται δέκα κάλπες, μια κάλπη για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Η ψηφοφορία άρχισε στις 3.10 τα ξημερώματα και ολοκληρώθηκε στις 5.30 το πρωί. Το αποτέλεσμα ήταν ίδιο σε όλες τις κάλπες: Σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Όμως και αυτή η υπόθεση δεν είχε καμία κατάληξη στην προανακριτική επιτροπή. Τα μέλη της επιτροπής μετά από ένα μήνα συνεδριάσεων επέστρεψαν τη δικογραφία στην δικαιοσύνη λόγω αναρμοδιότητας. Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και με την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου. Η προανακριτική που είχε στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε “στα βράχια” και η δικογραφία επιστράφηκε άρον άρον στην δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση.
Απίστευτα κι όμως αληθινά
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ “άντεξε” την αποχώρηση του κυβερνητικού του εταίρου και άντεξε να περάσει από την Βουλή τα δυσκολότερα μνημονιακά μέτρα, παρά λίγο να τιμωρηθεί από μια…γκαζόζα.
“ Έλειπα από την ψηφοφορία γιατί ήπια μια γκαζόζα και χρειάστηκε να πάω στην τουαλέτα”,δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Αριστείδης Φωκάς που ήταν εισηγητής στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΑΣΕΠ. Ήταν η περίοδος που οι ΑΝΕΛ είχαν μεν λάβει διαζύγιο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνέχιζαν να βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση όποτε χρειάζονταν. Φυσικά, το γέλιο που προκάλεσε επισκίασε τον πολιτικό κίνδυνο που είχε προκύψει για την κυβέρνηση.
Ο κ. Φωκάς και η... γκαζόζα
Ο βουλευτής με την Porsche
Ελάχιστοι θυμούνται τις παρεμβάσεις του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρη Καβαδελλα στην Βουλή. Όλοι όμως τον θυμούνται για την Porsche του. Ο Δ. Καβαδελλας είχε παρκάρει το πολυτελές διθέσιο αυτοκίνητο του στο πάρκινγκ της Βουλής και άπαντες αναζητούσαν τον «μυστηριώδη» ιδιοκτήτη του. Όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως είναι παλιό μοντέλο και πως το έχει βάλει προς πώληση έναντι 5.800 ευρώ. Μετά την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, ο βουλευτής κατάφερε να βρει αγοραστή και ήταν πανευτυχής.
Φρουρά, φρουρά....
« Φρουρά! Φρουρά! Φρουρά!». Είκοσι δύο φορές μέσα σε δύο λεπτά ο προεδρεύων της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας φώναζε απελπισμένος από το μικρόφωνο τους αστυνομικούς προκειμένου να επιληφθούν της απρόκλητης επίθεσης που δέχτηκε ο Νίκος Δένδιας, από τον Ηλία Κασιδιάρη. Τελικά η «φρουρά» μπήκε στην ολομέλεια και χρειάστηκε ο υπασπιστής του φρούραρχου να ανέβει στο προεδρείο για να ενημερώσει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αστυνομικοί της Βουλής έχουν ήδη επιληφθεί, όμως δεν έγιναν αντιληπτοί γιατί δεν φοράνε στολές!
Το θερμό επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο Ν. Δένδιας «τόλμησε» να περάσει μπροστά από το έδρανο του Χρυσαυγίτη βουλευτή που εκείνη την ώρα είχε τον λόγο.
«Που πας ρε, όχι από μπροστά μου» είπε ο Η. Κασιδιάρης στον Ν. Δένδια. Λίγο έλειψε μάλιστα να χειροδικήσει εναντίον του. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην Ολομέλεια έσπευσαν να «προστατεύσουν» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ.
«Που πας ρε, όχι από μπροστά μου» είπε ο Η. Κασιδιάρης στον Ν. Δένδια. Λίγο έλειψε μάλιστα να χειροδικήσει εναντίον του. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην Ολομέλεια έσπευσαν να «προστατεύσουν» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ.
Η τελευταία συνεδρίαση
Μέσα σε βαρύ κλίμα εν μέσω των αποκαλύψεων για τις μετατάξεις και τους διορισμούς ημετέρων στην Βουλή υπερψηφίστηκε το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνεδρίαση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί επικεντρώθηκαν στην… επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών. “Οι μεγάλες παρατάξεις όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι αν ηττηθούν κάποια στιγμή μπορεί να ανασυγκροτηθούν και να ανακάμψουν, όπως θα γίνει στις επόμενες εκλογές” ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
“Σε αυτές τις εθνικές εκλογές πρέπει να αποφασίσουμε για τις ζωές μας” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας ότι “σήμερα που κλείνει η Βουλή θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος τι διακυβεύεται”. Την αισιοδοξία του πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση την επόμενη τετραετία εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης.
Ωστόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξαν την ίδια αισιοδοξία και οι περισσότεροι είχαν “απολογητικό” ύφος. Ο Γιώργος Ουρσουζίδης απευθύνθηκε στους πολίτες της Ημαθίας λέγοντας πως “ακόμα κι αν δεν εκλεγώ θα είμαι πάντα κοντά στους δίκαιους αγώνες". Ομοίως και ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης “αποχαιρέτησε” τους ψηφοφόρους του λέγοντας "στα ίδια ιερά μέρη πάλι θα ξαναβρεθούμε". dikaiologitika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα