Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Απογοήτευση στην Τριφυλία από τη Δημοτική Αρχή


Απογοητευμένοι είναι οι πολίτες του Δήμου Τριφυλίας από τη μέχρι τώρα λειτουργία και οργάνωση του νέου Δήμου, το βηματισμό καθώς και την παρουσία (που σημαίνει απουσία) της Δημοτικής Αρχής.
Χωρίς να παραβλέπουν τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα, που έχουν αντίκτυπο ως ένα βαθμό και στην Αυτοδιοίκηση, οι πολίτες, ένα χρόνο μετά τις δημοτικές εκλογές, θεωρούν πως κάτι θα μπορούσε να γίνει, έστω στη βελτίωση της καθημερινότητας, αν υπήρχε πραγματική διάθεση για προσφορά και βούληση για αποτελέσματα. Παράλληλα, επισημαίνουν την παντελή έλλειψη διεκδικητικού πλαισίου και σχεδίου δράσης σε όλους, όπως φαίνεται, τους τομείς.
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές, αύριο, εμείς ρωτήσαμε πολίτες της Τριφυλίας πώς είδαν τη λειτουργία του νέου Δήμου αυτό το χρόνο, πώς κρίνουν τη Δημοτική Αρχή, ποια είναι η γνώμη τους...
Τα προβλήματα είναι πολλά. Βεβαίως, δεν τα δημιούργησε η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, αλλά δε φαίνεται να κάνει και κάτι ιδιαίτερο για την αντιμετώπισή τους. Ταυτόχρονα, διάχυτη είναι στους πολίτες η εντύπωση της ανοργανωσιάς και της πλήρους διάλυσης των υπηρεσιών του Δήμου.
Ναι, το εγχείρημα του «Καλλικράτη» είναι και πρωτόγνωρο και τολμηρό και δύσκολο, ωστόσο με σοβαρό σχεδιασμό, συγκροτημένη στρατηγική και σθεναρή διεκδίκηση, μπορεί, όποιος το επιδιώκει και διεκδικεί, να καταφέρει σημαντικά «επιτεύγματα».

Όπως και οι εκπρόσωποι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, στην προ εβδομάδων συνάντησή τους με το δήμαρχο Κώστα Κόλλια, έτσι και οι πολίτες, κάνουν μια δυσάρεστη και θλιβερή διαπίστωση: την απουσία του Δήμου! Οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα απλής διαχείρισης. Δε βλέπουν να γίνονται ούτε τα αυτονόητα! Καθαριότητα, επαρκής φωτισμός, ύδρευση, άρδευση, αγροτική οδοποιία. Δε βλέπουν σχεδόν καμία ανταποδοτικότητα από το Δήμο για τα τέλη που πληρώνουν. Διαπιστώνουν, επίσης, την έλλειψη ενδιαφέροντος, μπας και αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Δεν προχωρά τίποτα, δεν ξεκινά τίποτα. Πλήρης στασιμότητα και απόλυτη στατικότητα, μαζί με ανακύκλωση μιζέριας και μοιρολατρίας.

Γαργαλιάνοι

Ο Ηλίας Μπουντουβάς αρχικά σημείωσε πως «μας βρίσκετε σε μια στιγμή που, πέντε μέρες τώρα, ανασαίνουμε τον καπνό από τα σκουπίδια που καίγονται στο χωριό μας από τη διπλανή χωματερή, κάτι που επιβαρύνει την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας», και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι ο Δήμος δεν έχει βρει το βηματισμό του, τόσο σε επίπεδο διεκδίκησης όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Θεωρώ ότι υπάρχουν άξιοι άνθρωποι τους οποίους δεν έχει "εκμεταλλευτεί" ο Δήμος για την προώθηση θεμάτων και την παραγωγή έργου. Τον διακρίνει μία εσωστρέφεια, η οποία είναι δέσμια των προεκλογικών δεσμεύσεων του δημάρχου στη βάση της "αντικαλλικρατικής" αντίληψης, η οποία και δεν τον αφήνει να προχωρήσει σε παραπέρα βηματισμό. Βλέπω ότι δεν υπάρχει συνεργασία και επαφή με άλλους Δήμους, την Περιφέρεια και το κέντρο. Εδώ στους Γαργαλιάνους, τόσο στα αγροτικά, που με ενδιαφέρει και άμεσα, όσο και στα τουριστικά, βλέπω σαν μόνη φωτεινή εξαίρεση από τη Δημοτική Αρχή τον κ. Στάθη Ανδρινόπουλο.
Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε, η παρουσία του Δήμου πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μπορέσει να ελαφρύνει τα βάρη από τους οικονομικά αδύναμους δημότες. Να βρει τους τρόπους συνεργασίας για στήριξη των αδυνάμων. Αυτό να είναι το μέλημα της Δημοτικής Αρχής. Πριν από τις εκλογές είχαμε πει ότι στον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να γίνονται κομματικές επιλογές, αλλά οι άνθρωποι να είναι μέσα από τα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας, να ζουν εδώ, να γνωρίζουν τα προβλήματα, να θέλουν να προσφέρουν και να το πιστεύουν αυτό που κάνουν, και τώρα επιβεβαιωνόμαστε!».
Κατά την Αθηνά: «Σε σχέση με το τι υπήρχε προηγούμενα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει και δυσκολέψει πολύ. Ας πάρουμε παράδειγμα ότι έχουν φύγει όλες σχεδόν οι υπηρεσίες οι δημόσιες, αλλά αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στην καινούργια Δημοτική Αρχή. Είναι κάτι γενικό και αναπότρεπτο, με όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει και την άσχημη οικονομική κατάσταση. Όμως, ο Δήμος, ως Αρχή, δεν έχει κάνει τίποτα για να καλυτερέψει τη ζωή των δημοτών. Προσωπική μου άποψη είναι ότι μπορούν να γίνουν αρκετά πράγματα αν η σκέψη μας επικεντρωθεί στο πώς εμείς μπορούμε να είμαστε κάπως αυτάρκεις, δηλαδή με τις δικές μας δυνάμεις να μπορέσουμε να καλυτερέψουμε τα πράγματα». Η ίδια χαρακτήρισε τη Δημοτική Αρχή «απούσα», λέγοντας: «Δεν έχω δει να γίνεται τίποτα, δεν έχω δει κανέναν να κάνει κάτι».
Ο Γιώργος Αλέρτας είπε πως «ο "Καλλικράτης" είναι ανώριμος και άφραγκος, οπότε δεν μπορούμε να τον κρίνουμε!». Αφού σημείωσε πως «δεν υπάρχει χρήμα», πρόσθεσε ότι «η παρουσία του Δήμου είναι στα τυπικά, σκουπίδια, γιορτές, παρελάσεις. Τι να κρίνουμε; Δεν είδαμε κάτι περισσότερο, λιγότερο μπορεί να υπάρχει, περισσότερο δεν υπάρχει».

 Φιλιατρά

Ο Χάρης Αγριόπουλος «βαθμολόγησε» τη Δημοτική Αρχή με κάποια επιείκεια επειδή είναι ο πρώτος χρόνος του νέου Δήμου, ωστόσο έβαλε «λειτουργία - μηδέν, οργάνωση - κάτω από το μηδέν - πλήρης ανοργανωσιά, προσφορά - πού και ποια είναι; Συνολικά μηδέν εις το πηλίκο. Ο "Καλλικράτης" δεν περπατάει και δεν μπορούν και να τον περπατήσουν, να προχωρήσουν! Δε βλέπω να γίνεται καμία προσπάθεια. Η κατάσταση στα Φιλιατρά είναι χειρότερη σε σχέση με πριν».
Ο Τέλης Καναβός ξεκίνησε λέγοντας «χρόνια πολλά στο Δημοτικό Συμβούλιο και το δήμαρχο για τα γενέθλια του ενός χρόνου, αλλά να πούμε και στους δημοτικούς συμβούλους των Φιλιατρών, εκεί, στο Δημοτικό Συμβούλιο να λένε και καμιά κουβέντα, γιατί, απ' ό,τι διαβάζουμε, μόνο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας μιλάει. Δυστυχώς, ο Δήμος δεν έχει λύσει κανένα από τα προβλήματα και δε βλέπουμε να κάνει κάτι για να τα λύσει, παρόλο που λένε ότι τρέχουνε, μπορεί να τρέχουνε, μπορεί και όχι, δεν το ξέρουμε, αλλά αποτέλεσμα δε βλέπουμε. Εμείς, ως αγρότες, σε ό,τι έχουμε ζητήσει εγγράφως από το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει γίνει τίποτα. Ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς είναι τα πλαστικά των καλλιεργειών και ζητάμε και τώρα να σκύψουν στο πρόβλημα για να επιλυθεί. Να αφήσουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά, να φωνάξουν, να διεκδικήσουν, να κλείσουμε το Δημαρχείο και τις υπηρεσίες και να αγωνιστούνε και να πάμε και όλοι μαζί. Δεν είναι δικαιολογία αυτό, δε δικαιολογείται να έχουμε ελαιοκομική περίοδο και να μην υπάρχουν δρόμοι να πάει ο κόσμος στα χωράφια του. Υπάρχουν πολλά προβλήματα παντού. Να κοιτάξουν να βάλουν σε σειρά τα πράγματα και να διεκδικήσουν!».
Ο Μπάμπης Καλογερόπουλος από τη Χριστιανούπολη για την κατάσταση που επικρατεί στο νέο Δήμο, τα προβλήματα και ποιος φταίει, επικαλέστηκε τους στίχους από το ποίημα «Οι Μοιραίοι» του Κώστα Βάρναλη: «Φταίει το ζαβό το ριζικό μας! - Φταίει ο Θεός που μας μισεί! - Φταίει το κεφάλι το κακό μας! -Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί! Ποιος φταίει; Ποιος φταίει; Κανένα στόμα δεν το βρε και δεν το 'πε ακόμα. Έτσι στη σκοτεινή ταβέρνα πίνουμε πάντα μας σκυφτοί. Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα όπου μας εύρει μας πατεί. Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!».
Ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, μετά τις ευχές για τα πρώτα γενέθλια, σημείωσε: «Η πρώτη χρονιά δε μας έδειξε τίποτα. Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να είναι καλύτερα. Ο Δήμος και η Δ.Ε. Φιλιατρών υπολειτουργούν. Είχαμε επαφές με το δήμαρχο και πριν από τις εκλογές, εκφράστηκε διάθεση για πολλά προβλήματα και θέματα, αλλά και μετά τις εκλογές μείνανε στην ενημέρωση και μέχρι εκεί. Έχουμε θέσει κάποια ζητήματα και όλο "θα τα δούμε και θα τα δούμε". Έχει περάσει, έτσι, ένας χρόνος κενός».
Ο Γιάννης Δημητρακόπουλος είπε με εμφανή διάθεση για χιούμορ: «Καλλικράτης - διαλυκράτης - τρομοκράτης. Από το κακό στο χειρότερο πάμε. Δεν αλλάζει τίποτα και έτσι όπως πάει δε θα αλλάξει τίποτα. Θα γίνουμε χωριό».

Κυπαρισσία

Ο Νίκος Χριστόπουλος, ψηφοφόρος του δημάρχου, όπως δήλωσε, υποστήριξε: «Έχω απογοητευτεί πολύ. Άλλα περίμενα και άλλα βλέπω. Δε δουλεύει τίποτα, δεν ενδιαφέρεται κανένας. Λεφτά δεν υπάρχουν, ο Δήμος χρωστάει τα "φέσια" των άλλων και δε γίνεται τίποτα. Θα πληρώνουμε τους άλλους και δε θα γίνεται τίποτα. Κρίμα για την Τριφυλία, περίμενα να πάει μπροστά, αλλά γυρνάμε πίσω».

Η Δήμητρα σχολίασε: «Αν κυλήσουν τα επόμενα χρόνια σαν τον πρώτο χρόνο, δε θα πάμε καλά. Έργο δε συνεχίζεται κανένα, δε γίνεται τίποτα. Πήγα στο Δημαρχείο μια μέρα και ο ένας με έστελνε στον άλλον. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Δεν υπάρχει οργάνωση, δε θέλουν να δουλέψουν, δε γίνεται τίποτα. Στην τηλεόραση βλέπω σε άλλους Δήμους κάτι να γίνεται, εδώ τίποτα. Ούτε τα βασικά. Μόνο λόγια ακούμε».

Η Γεωργία Παναγιωτοπούλου παρατήρησε: «Είναι σαν να μην έχει φανεί τίποτα από τη λειτουργία του καινούργιου αυτού θεσμού. Υπάρχουν μόνο προβλήματα και είναι πολύ συγκεντρωτική η διοίκηση. Μόνο τα προβλήματα και τα αρνητικά φαίνονται από τη συνένωση των Δήμων, τα θετικά δε φαίνονται, δεν έχουν αναδειχθεί. Δεν υπάρχει οργάνωση και ούτε και περιμένω να οργανωθεί ο Δήμος όπως είναι. Ένα χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Εκμεταλλεύονται το γεγονός της γενικότερης ανακατωσούρας στην κυβέρνηση και το κράτος, κωλυσιεργούν ακόμη περισσότερο, αφήνουν τις δουλειές που έπρεπε να γίνουν στο Δήμο και αδιαφορούν παντελώς. Εκτιμώ ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι, να είχαν παράξει ένα έργο, αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Μόνο νοιάζονται για θέσεις, αξιώματα, γιορτές, παρελάσεις και κάποιες τέτοιες εκδηλώσεις. Νομίζω ότι σε αυτό τον πρώτο χρόνο "έθαψαν" το θεσμό, παρά τον ανέδειξαν!»

Του Ηλία Γιαννόπουλου


1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΛΛΙΟΙΣΟΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΡΘΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα