Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ομιλία Ν. Μπακογιάννη στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού για να πάρουμε μια απόφαση, η οποία ήταν επιβεβλημένη εδώ και καιρό: Να στηρίξουμε μια Κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν στο μέλλον της Ελλάδος στο ευρώ. Θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα του ευρώ και αντιλαμβάνονται το μέγεθος των δυσκολιών -και σωστά πολλά απ' αυτά τα οποία ανέφερε πριν ο φίλος μου ο Μίμης- που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη.
Δεν θα σταθώ στα τραγελαφικά που διημείφθησαν το πενθήμερο των διαβουλεύσεων για τη διαμόρφωση αυτής της συγκυβέρνησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Μέσα όμως απ' αυτά ανεδείχθησαν ορισμένα δομικά προβλήματα που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν το έργο αυτής της Κυβέρνησης.

Θέλω να είμαι σαφής. Πρώτα απ' όλα θέλω να δηλώσω ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι η τέταρτη πολιτική δύναμη η οποία θα στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης αυτή την Κυβέρνηση, χωρίς να μετέχει σ' αυτή την Κυβέρνηση. Θα τη στηρίξουμε διότι πιστεύαμε, πιστεύουμε και θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δοθεί μια μάχη, να σωθεί η χώρα και να μπορέσει πραγματικά να βρει το βηματισμό της μέσα στην ευρωζώνη.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το έργο του κ. Παπαδήμου είναι εφιαλτικό. Δεν έχω καμία αμφιβολία διότι όποιοι είδαμε την Κυβέρνηση καταλάβαμε ακριβώς τι έγινε. Έγινε μια προσπάθεια εσωκομματικών συμμαχιών και διατήρησης των ισορροπιών. Αυτό είναι που με ανησυχεί.
Θα ξεκινήσω λέγοντας καταρχήν για το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ό,τι έγινε, έγινε στα δύο χρόνια που ήσασταν Κυβέρνηση. Δεν θα αρνηθώ ότι κάνατε ειλικρινείς προσπάθειες. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι η κυβερνητική πολιτική απέτυχε. Διότι εάν δεν είχε αποτύχει δεν θα χρειαζόταν να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.
Σήμερα στο ΠΑΣΟΚ ανοίγουν εσωτερικά παιχνίδια. Θα σας κάνω μια έκκληση. Μην επιτρέψετε τα εσωκομματικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ, τα εσωτερικά σας προβλήματα, το θέμα διαδοχής, η λίστα η οποία απειλείται από χθες να επιβληθεί στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως και στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να γίνουν λόγος υπονόμευσης της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Και θα γίνουν!
Εάν ο κ. Πάγκαλος μας ανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει οχτώ υποψήφιους αρχηγούς, φοβάμαι ότι τέσσερις ή πέντε από τους αρχηγούς –υποθέτω- είναι και μέσα στην Κυβέρνηση. Εάν, λοιπόν, αυτή η Κυβέρνηση κάνει εσωκομματική πολιτική αντί για εθνική πολιτική, τότε θα αποτύχει ο κ. Παπαδήμος.
Έρχομαι στο θέμα της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μοναδικό φαινόμενο κόμματος. Δεν έχω ξαναδεί ένα κόμμα το οποίο να θέλει να είναι ταυτόχρονα συμπολιτευόμενο και αντιπολιτευόμενο. Ένα κόμμα το οποίο να αρνείται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την έννοια της συνευθύνης. Μα, συνευθύνη νιώθει η Δημοκρατική Συμμαχία που ήμαστε τέσσερις βουλευτές στη Βουλή και που δεν μας αναγνωρίζει ο Κανονισμός, όπως ορθώς είπε ο κ. Πρόεδρος της Βουλής, ως κόμμα. Νιώθουμε ότι έχουμε συνευθύνη γιατί ο καθένας από εμάς είμαστε ένας από τους τριακόσιους αυτής της Βουλής.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τον Κανονισμό ή μέλος της μεταβατικής Κυβέρνησης αρνείται ότι έχει συνευθύνη; Έλεος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, κάπου σταματάει η λογική σ' αυτή τη χώρα! Φοβούμαι ότι εσείς διαβήκατε τον Ρουβίκωνα αυτόν.
Έρχομαι τώρα επί της ουσίας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι μαζί δείξαμε το νέο Πρωθυπουργό και του είπαμε ότι έχει τέσσερα πράγματα να κάνει. Του είπαμε «Κύριε Παπαδήμο, σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης πρώτον, για να πάρετε την έκτη δόση», λες και αυτή η έκτη δόση είναι απομονωμένη από όλο το υπόλοιπο πακέτο της οικονομικής πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί.
Δεύτερον, του είπαμε ότι πρέπει να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν κατάφερε να κάνει το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό τον καιρό. Τρίτον του είπαμε να κάνει τις αποκρατικοποιήσεις που πάλι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ. Έβαλε τον κ. Μουρμούρα της Νέας Δημοκρατίας μέσα στον τομέα αυτό. Ελπίζουμε ότι επειδή είναι Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα βεβαίως του είπαμε και να κυβερνήσει.
¶κουσα τον αδερφικό μου φίλο κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη σήμερα το βράδυ να μας λέει ότι δεν έχουμε συνευθύνη, δεν έχουμε απολύτως τίποτα, είναι μια μεταβατική Κυβέρνηση η οποία θα κάνει ό,τι χρειάζεται να κάνει με βάση τις εντολές που δώσαμε.
Είναι ποτέ δυνατόν; Δηλαδή, αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών –και επειδή να είναι ένα θέμα το οποίο γνωρίζω- θα πρέπει να πάει στο ΝΑΤΟ και να διαχειριστεί την όποια πιθανή απόφαση του Δικαστηρίου για τα Σκόπια. Τι θα πείτε του κυρίου Δήμα; Ότι δεν έχει εντολή; Ότι δεν έχετε συνευθύνη; Ότι οτιδήποτε κάνει ο κ. Δήμας είναι αντίθετο με την Κυβέρνηση ή εν πάση περιπτώσει υπονοείτε κάτι άλλο;
Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά κύριοι συνάδελφοι. Δεν χωράνε δύο καρπούζια σε μια μασχάλη. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρείτε το θάρρος και να πείτε ότι αποφασίσαμε μια Κυβέρνηση για λόγους εθνικής ανάγκης, στηρίζουμε αυτή την Κυβέρνηση και δεν την υπονομεύουμε με το καλημέρα σας.
Όλοι αυτοί οι οποίοι μίλησαν για τον κ. Λουκά Παπαδήμο πριν αναλάβει την Κυβέρνηση δεν είχαν προσωπικά με τον κ. Κακλαμάνη ή τον κ. Πετσάλνικο, ούτε ήταν όργανα κάποιων συμφερόντων, όπως άφησε να εννοηθεί πριν στη Βουλή. Ήμασταν άνθρωποι που πιστεύαμε ότι σήμερα την αξιοπιστία της χώρας θα μπορεί να την υπερασπιστεί καλύτερα ο κύριος Παπαδήμος, λόγω ακριβώς και της επιστημονικής επάρκειας αλλά και τους κύρους του στο εξωτερικό.
Έρχομαι στο τελευταίο. Κύριοι συνάδελφοι, ανάγατε σε μείζον θέμα αν θα βάλετε ή δεν θα βάλετε την υπογραφή σας αύριο. Περίπου η υπογραφή θεωρείται από μερίδα του ελληνικού λαού πράξη εσχάτης προδοσίας.
Ομολογώ ότι εγώ δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Ή ισχύει ότι αυτά τα οποία λέτε τα εννοείτε και εάν τα εννοείτε, σημαίνει ότι μία είναι η πολιτική, σε αυτή δεσμεύεστε και είτε σήμερα την υπηρετείτε, ως μέλος της Κυβέρνησης Παπαδήμου, είτε και αύριο για την επόμενη κυβέρνηση.
Θα σας πω κάτι ευθέως. Το πρόβλημα της χώρας είναι πρόβλημα αξιοπιστίας και νομίζω ότι σ' αυτό έχουμε συνεννοηθεί όλοι: Αξιοπιστία που την υπονόμευσε το ΠΑΣΟΚ με το δημοψήφισμα, αξιοπιστία που την υπονόμευσε η Νέα Δημοκρατία με την αντιμνημονιακή της ρητορική.
Οι Ευρωπαίοι σου λένε κάτι πάρα πολύ απλό: Κύριοι, θέλω να ξέρω με ποιον έχω να κάνω. Εκατόν τριάντα δισεκατομμύρια είναι πολλά λεφτά για τους Ευρωπαίους. Σου λένε: Θέλετε ή δεν θέλετε; Αν δεν θέλουμε, να ακολουθήσουμε την πολιτική της Αριστεράς και να πούμε το εξής: Δεν θέλουμε, ευχαριστούμε πολύ, ηρωικώς θα σταθούμε με τα δικά μας λεφτά, θα γυρίσουμε στη δραχμή, θα περάσουμε είκοσι δύσκολα χρόνια, αλλά θα έχουμε το μέτωπό μας ψηλά και θα το παλέψουμε έτσι.
Εάν, όμως, θέλουμε, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Δεν τρώει κανένας κουτόχορτο σήμερα στην Ευρώπη. Πριν γίνει μια δήλωση στην Ελλάδα, την ξέρουν.
Αποφασίστε, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τι πραγματικά πιστεύετε. Εάν πιστεύετε ότι πρέπει να στηρίξετε αυτή την πολιτική -που ελπίζω ότι αυτό θέλετε να κάνετε- τότε σταματήστε να υπονομεύετε αυτή την Κυβέρνηση με το καλημέρα σας. Σταματήστε να την υπονομεύετε, γιατί θα την υπονομεύσουν όλοι οι πικραμένοι του ΠΑΣΟΚ. Αν την υπονομεύσετε και εσείς οργανωμένα, ως Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Παπαδήμος δεν έχει καμία, μα καμία ελπίδα.
Εύχομαι, λοιπόν, αυτή η Κυβέρνηση να πετύχει. Αυτή τη φορά την αποφάσισαν τρεις αρχηγοί αυτή την Κυβέρνηση. Έβαλαν τις υπογραφές τους και την έκαναν. Είναι, όμως, η αρχή της αλλαγής του πολιτικού συστήματος στη χώρα. Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων, των αλαζονικών συμπεριφορών έχει οριστικώς τελειώσει. Πιστεύω πράγματι ότι είναι γέφυρα αυτή η Κυβέρνηση, όχι μόνο για τους λόγους που είπε χθες ο Πρωθυπουργός, αλλά πιστεύω ότι είναι γέφυρα προς μια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας, την οποία θα έχει αποφασίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.
Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα