Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2012 που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα

    
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2012 που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα. Να ψηφιστεί πριν τις 8 Δεκεμβρίου ζήτησε ο Βενιζέλος.Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο προϋπολογισμός του 2012, που νωρίτερα το πρωί βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Στην παρέμβαση που έκανε στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι με το νέο προϋπολογισμό, μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις να αρχίσει η αντιστροφή της πορείας του τόπου. Ο κ. Βενιζέλος είπε πως πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό που θα αποφέρει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο υπολογίζεται να είναι της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ. Σημείωσε ακόμη ότι από την εφαρμογή του προϋπολογισμού αναμένεται να προκύψει μείωση του δημόσιου χρέους και πως αυτό θα γίνει χωρίς να ληφθούν νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ότι η κρίση έχει αρχίσει να πλήττει τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, ακόμη και χώρες που συμμετέχουν στη G20, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
 Ο κ. Βενιζέλος, ζήτησε, ακόμη, ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, αφού εξήγησε πως θα προηγηθεί συνεννόηση για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, εκτίμησε πως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών τις πρώτες ημέρες τις ερχόμενης εβδομάδας, στις 3 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Βενιζέλος: Όχι περικοπές σε μισθούς- συντάξεις
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Ενώ κάθε προϋπολογισμός συνοδεύεται από ένα νέο φορολογικό νόμο που επιβάλλει μέτρα εισπρακτικά, εδώ αυτά έχουν προηγηθεί. Δεν πρόκειται να ακολουθήσει ένας νόμος, με τον οποίο θα επιβληθούν νέες περικοπές σε αποδοχές και συντάξεις, νέοι φόροι. Δεν θα χρειαστούν τέτοια μέτρα, τα οποία μειώνουν το εισόδημα των πολιτών, εφόσον εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε ψηφίσει και τα οποία είναι ήδη σκληρά, βαριά, δύσκολα, αλλά έχουμε μια σχέση καθαρή και ειλικρινή με τον κόσμο, ξέρει πάρα πολύ καλά σε ποιες ρυθμίσεις σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες, θεμελιώνεται ο προϋπολογισμός του 2012».
Για τις γραπτές δεσμεύσεις

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις γραπτές δεσμεύσεις που απαιτούν οι εταίροι μας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών σημείωσε:
«Υπάρχει και ένα πρόγραμμα που το έχουμε υπογράψει κατ’ επανάληψη, ο εκάστοτε υπουργός των Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, το ίδιο συμβαίνει και με την πέμπτη αναθεώρηση. Υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, υπήρξαν οι προγραμματικές δηλώσεις που υπερψηφίστηκαν από 257 βουλευτές. Υπάρχουν τα πρακτικά της Προεδρίας της Δημοκρατίας, υπάρχουν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, θα δούμε από την επίσκεψη της τρόικας και από τη συζήτηση που θα γίνει στο επίπεδο του Eurogroup και από τις συναντήσεις που θα έχει και ο κ. Παπαδήμος την Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο πώς ακριβώς πρέπει να μορφοποιηθούν όλα αυτά».
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε:
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αντιλαμβάνονται οι πάντες πως οι δεσμεύσεις επαναλαμβάνονται και πληθαίνουν», συμπληρώνοντας ότι κάποιες δεσμεύσεις δεν αφορούν μόνον το βίο της παρούσας κυβέρνησης, αλλά αφορά και την περίοδο μετά τις επικείμενες εκλογές.
Αντιδράσεις κομμάτων
Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Από την ευχή μέχρι το αποτέλεσμα υπάρχει μεγάλη απόσταση… ».
Το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, αναφέρει:
«Η έλλειψη της παραμικρής απόκλισης από τη μνημονιακή πολιτική, που αποτελεί την κόκκινη γραμμή που συνδέει τις δύο κυβερνήσεις, καταδεικνύει το προφανές, ότι ο κ. Παπαδήμος δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως τίποτα περισσότερο από αυτό που είναι: ένας διεκπεραιωτής της μνημονιακής πολιτικής υπό τις ευλογίες της τρόικας και του μνημονιακού τόξου στη χώρα μας.
Ο Προϋπολογισμός του 2012 είναι ξεκάθαρα ένας ταξικός προϋπολογισμός ενταγμένος μέχρι κεραίας στη λογική των Μνημονίων. Η κυβέρνηση Παπαδήμου κάνει σαφείς τις προθέσεις της απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος αντίστασης, όπως διδαχτήκαμε από τη μοίρα του κ. Παπανδρέου».
«Συμβατικός» είναι ο νέος προϋπολογισμός για τη ΔΗΜΑΡ, με ενδεικτικά μεγέθη και εικονικά στοιχεία. Το κόμμα σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Κατατίθεται προκλητικά όταν πριν από τρεις ημέρες τα στοιχεία εκτέλεσης του 10μήνου δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα κυβερνητικά επιτελεία σταθερά υπολείπονται στα έσοδα, υπερβάλλουν στις δαπάνες και μειώνουν εξακολουθητικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κατάθεση του προϋπολογισμού, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε από τη Θράκη:
«Θα δούμε τον προϋπολογισμό με πολύ προσοχή. Όπως ξέρετε η Δημοκρατική Συμμαχία είναι η τέταρτη πολιτική δύναμη που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όμως είμαστε ένα κόμμα το οποίο με πολύ μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα θα μελετήσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, για να δούμε αν υπάρχουν οι δυνατότητες βελτίωσης κάποιων αποφάσεων, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολες για τον κόσμο αυτή την εποχή».
Στη δημοσιότητα η εισηγητική έκθεση
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, έδωσε στη δημοσιότητα την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, στην οποία γίνεται λόγος για αύξηση των εσόδων και μείωση δαπανών, ενώ επαναλαμβάνεται η απόφαση για περαιτέρω μείωση των φοροαπαλλαγών, επέκταση των τεκμηρίων σε όλους τους φορολογούμενους και αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Σύμφωνα με τους στόχους του προσχεδίου, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο 5,4% του ΑΕΠ το 2012, ενώ προβλέπεται και πρωτογενές πλεόνασμα 2,180 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ στα 309,300 δισ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει στις προβλέψεις του ύφεση και για το 2012, με μείωση του ΑΕΠ κατά 2,8%. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2012, στο 17,1% του εργατικού δυναμικού.
Για να δείτε αναλυτικά τον προϋπολογισμό του 2012 πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα