Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Οι πολίτες πληρώνουν, οι φορείς αποτρέπουν

ImageΤην εναρξη της αντίστασης κατά της πληρωμής του τέλους που έχει επιβληθεί επί των λογαριασμών της ΔΕΗ κήρυξαν χθες οι φορείς που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Έμφαση στη χθεσινή συνάντηση δόθηκε στην πρώτη απόφαση προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας προς τη ΔΕΗ για απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε ακίνητο όπου έχει γίνει λάθος στον υπολογισμό του τέλους και το ποσό που έχει σταλεί είναι υπέρογκο.
Ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε χθες στη ΔΕΗ Καλαμάτας, οι καταναλωτές συμμορφώνονται, θέλοντας και μη, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια... 
Αρχίζουν οι διαδικασίες κατάθεσης
δικαιολογητικών κατά του τέλους στη ΔΕΗ

Την έναρξη της αντίστασης φορέων και πολιτών κατά της πληρωμής του τέλους που έχει επιβληθεί επί των λογαριασμών της ΔΕΗ κήρυξαν χθες όλοι οι φορείς που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Δόθηκαν οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθεί κάθε πολίτης, ενώ ήδη γίνεται συγκέντρωση των δικαιολογητικών στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και του Εργατικού Κέντρου.
Έμφαση στη χθεσινή συνάντηση δόθηκε στην πρώτη απόφαση προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας προς τη ΔΕΗ για απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε ακίνητο όπου έχει γίνει λάθος στον υπολογισμό του τέλους και το ποσό που έχει σταλεί είναι υπέρογκο.
Κατάθεση δικαιολογητικών
Κατά την έναρξη της χθεσινής συνάντησης, ο κ. Μαργέλης επανέλαβε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν είναι θιασώτης των κινημάτων «Δεν πληρώνω», για να σημειώσει ότι έχει εκδοθεί ενημερωτικό έντυπο για τους πολίτες και όλοι οι φορείς έχουν ενωθεί με κοινό στόχο τη στήριξή τους.
Υπενθύμισε ότι όλα θα κριθούν κατά τη συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να απαντηθούν οι επτά λόγοι για τους οποίους ζητείται η ακύρωση του νόμου. Παράλληλα, ανέφερε πως, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα υπάρξει τροποποίηση του νόμου. Για τη διαδικασία ανέφερε ότι πρέπει οι πολίτες να πληρώνουν το λογαριασμό της ΔΕΗ σε ΑΤΜ τράπεζας, όπου θα καταβάλλουν το σύνολο των χρημάτων του λογαριασμού, αφού έχουν αφαιρέσει το τέλος. Την απόδειξη από το ΑΤΜ, το λογαριασμό της ΔΕΗ, μια υπεύθυνη δήλωση και την ταυτότητά τους, θα τα καταθέτουν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου τις καθημερινές έως τη μία μετά το μεσημέρι και στο Εργατικό Κέντρο πρωί και απόγευμα.
Ο κ. Μαργέλης υπογράμμισε πως με τις ενέργειες αυτές δεν μπορεί να εγγυηθεί σε κανέναν ότι η ΔΕΗ δε θα κόψει το ρεύμα, όμως ο Δικηγορικός Σύλλογος κάνει μια προσπάθεια αντίστασης και θα φροντίσει τη Δευτέρα να στείλει ένα σκληρό εξώδικο στη ΔΕΗ για να μην κόβει το ρεύμα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ για μια άνεργη και την Τρίτη για μια πολύτεκνη οικογένεια.

Ενημέρωση
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης δήλωσε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Θεόδωρος Μπρεδήμας τόνισε πως η συμμετοχή του σε αυτή την προσπάθεια πηγάζει από την εντολή που έχει δώσει στο συνδυασμό του ο καλαματιανός λαός κατά τις εκλογές, δηλώνοντας πως πρέπει να γίνει άρση ή αναστολή του μέτρου.
Σημαδιακή, λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου, χαρακτήρισε την ημέρα συνάντησης ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Σταμάτης Μπεχράκης. Αναφέρθηκε στην απουσία του δημάρχου από τη συνάντηση, λέγοντας ότι έχει σταθεί χαμηλότερος των περιστάσεων, αλλά και σε σχέση με άλλους συναδέλφους του ανά την Ελλάδα. Μάλιστα, είπε ότι ο κ. Νίκας δε συμπαρίσταται ούτε στους πολίτες που το έχουν ανάγκη και θα έπρεπε να έχει ανοίξει το Δημαρχείο σε μια τέτοια προσπάθεια. Κλείνοντας κάλεσε τόσο το δήμαρχο όσο και τους συναδέλφους του στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην πληρώσουν το χαράτσι.
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Κυριακόπουλος μίλησαν για τη δεινή οικονομική θέση που βρίσκονται επαγγελματίες και βιοτέχνες, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Λαγανάκος τόνισε πως εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει πλέον να γίνουν ένα σώμα.
Τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου πρότεινε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Θεόδωρος Μπαζίγος, ενώ ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Συνεργασία», Θανάσης Πετράκος, κάλεσε τον κόσμο να πληρώσει το λογαριασμό στα ΑΤΜ και όχι το χαράτσι. Επίσης, μπορεί να οργανωθεί μια μεγάλη συγκέντρωση μια μέρα πριν από τη συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως στο ΣτΕ.
Η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας Βενετία Λιακουνάκου είπε πως πρέπει να γίνει ευρεία ενημέρωση του κόσμου, ακόμα και στον τελευταίο κάτοικο κάθε χωριού. Κάλεσε δε όλα τα συμβούλια των δημοτικών ενοτήτων να ενημερώσουν τους κατοίκους και να μοιράσουν τα ενημερωτικά φυλλάδια.

Εκάλη - ΒούταιναΟ αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιάννης Μπρατσιάκος συνεχάρη το Δικηγορικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία και τόνισε πως στο Δήμο Μεσσήνης υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με τις υψηλές τιμές ζώνης. Για παράδειγμα, η τιμή για την Εκάλη είναι 6 ευρώ και για τη Βούταινα 4 ευρώ, ενώ η Κάτω Βέργα έχει χαμηλότερη τιμή ζώνης από τη Βούταινα, διευκρινίζοντας ότι ζητούμενο δεν είναι να ανέβει η τιμή στην Κάτω Βέργα, αλλά να πέσει αυτή στην Κάτω Βούταινα.
Ο κ. Χρήστος Σταθόπουλος της ΑΔΕΔΥ δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Τέλος, ο πρόεδρος των Εργαζομένων στη ΔΕΗ Σταμάτης Καλκαβούρας δήλωσε τη συμπαράστασή τους και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες ατόμων. Οι ίδιοι, όπως είπε, όταν πάρουν εντολή από τη διοίκηση για διακοπή ρεύματος πρέπει να την εκτελέσουν, αλλά έχουν τρόπους να το αποφύγουν. Ωστόσο, ανέφερε ότι η ΔΕΗ αναθέτει το έργο σε ιδιώτες εργολάβους.

Της Βίκυς Βετουλάκη



Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων στη ΔΕΗ, καθώς διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις. Μεγάλη μερίδα ατόμων προτρέπει να μην καταβληθεί ούτε ευρώ για το «χαράτσι», ενώ, σύμφωνα με όσα διαπιστώσαμε χθες με την επίσκεψή μας στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καλαμάτα, οι καταναλωτές συμμορφώνονται, θέλοντας και μη, με την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Συμφωνούντες ή διαφωνούντες με το «χαράτσι», σημείωσαν στο «Θάρρος» ότι δεν έχουν άλλη επιλογή, πέραν της καταβολής, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η πίεση που ασκείται με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης του ακινήτου τους.

Οι καταναλωτές πληρώνουν Να υπάρχει δικαιοσύνη στην κατανομή των φόρων και των βαρών ζήτησε καταναλωτής ο οποίος κατέβαλε το τέλος. «Αυτή τη στιγμή», συνέχισε, «δεν υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πληρώσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχει το κράτος, αλλά ούτε συλλαμβάνονται, ούτε έχουν και τη διάθεση ή τη θέληση να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση και μοιραία το βάρος πέφτει σε άλλους, όμως κάτι θα πρέπει να γίνει. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και πρέπει να γίνει κάτι».
Ένας άλλος καταναλωτής είπε πως μπορεί να διαφωνεί με την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους, αλλά θα πληρώσει, γιατί «θα έχουμε επιπτώσεις αν δεν το κάνουμε».
Πρατήριο υγρών καυσίμων έχει άλλος καταναλωτής, ο οποίος πλήρωσε το τέλος κι αυτό επειδή «αν δε το έκανα, θα έμενα χωρίς δουλειά». Κι αν πλήρωσε για το πρατήριο, είπε πως δεν έχει ακόμη πληρώσει για το σπίτι του, κάτι που θα πράξει αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. «Θα το πληρώσουμε μετά και μπορεί μέχρι τότε να έχει γίνει και καμιά επανάσταση», παρατήρησε. Όμως, ο συγκεκριμένος κατέθεσε και μια ρηξικέλευθη πρόταση, αν και λίγο «βαριά» για τη συγκεκριμένη περίοδο. Σχολίασε, λοιπόν, ότι αν συνδέονταν όλες οι οφειλές προς το κράτος με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των ακινήτων, ουδείς θα χρωστούσε, ούτε φόρους, ούτε ΦΠΑ, ούτε και εισφορές.
«Το πλήρωσα, επειδή δεν είχα άλλη επιλογή. Έτσι κι αλλιώς θα το πλήρωνα, καθώς δεν ήταν και πολύ μεγάλο το ποσό», είπε ένας άλλος καταναλωτής.
«Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πληρώσω», παρατήρησε ένας πέμπτος καταναλωτής.
Με την καταβολή του τέλους υπάρχουν και προβλήματα. Έτσι, μια νεαρή κυρία, η οποία δικαιούται απαλλαγής από την καταβολή του τέλους, λόγω του ότι είναι άνεργη, προσπαθούσε να βγάλει άκρη. Όπως είπε, πήγε στο Δημαρχείο, την παρέπεμψαν στη ΔΟΥ κι εκεί της είπαν να στείλει SMS σε συγκεκριμένο αριθμό, προκειμένου να λάβει απάντηση, την οποία όμως εξακολουθεί να περιμένει.
Σε έναν άλλον καταναλωτή, ο λογαριασμός με το «χαράτσι» δεν έχει ακόμη φθάσει στο σπίτι του. Όμως, όπως μας είπε, δεν έχει άλλη επιλογή από το να πληρώσει, προκειμένου να μην του κοπεί η σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Μια άλλη κυρία απάντησε ότι «φέτος δε θα έχουμε δώρο για τα Χριστούγεννα, γιατί πληρώσαμε το “χαράτσι” της ΔΕΗ».
«Πλήρωσα το “χαράτσι”», μας είπε μια ηλικιωμένη με σοβαρά προβλήματα κινητικότητας, που πρόσθεσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. «Τα χρήματα δε φτάνουν, αφού έχω να παίρνω και φάρμακα, αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Τα κόψαμε όλα για να πληρώνουμε».
«Το πλήρωσα γιατί δεν είχα άλλη επιλογή», μας ανέφερε ένας ακόμη καταναλωτής, ο οποίος πρόσθεσε ότι αν είχε δικαίωμα επιλογής, δε θα το πλήρωνε.
Μια ακόμη κυρία είπε πως πλήρωσε το τέλος στη ΔΕΗ, «όπως όλος ο κόσμος, επειδή δεν ήθελα να μου κόψουν το ρεύμα».
Τέλος, μια νεαρή κυρία διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι δεν ξέρει πόσες φορές θα χρειαστεί να πληρώσει για το σπίτι της. «Πληρώσαμε όταν αγοράστηκε, καταβάλλαμε τον αναλογούντα φόρο και τώρα ερχόμαστε να ξαναπληρώσουμε. Αυτό δεν έχει ούτε λογική, ούτε και νομική βάση και αυτό το ξέρουν κι οι ίδιοι. Δυστυχώς, χρησιμοποιούν τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να πληρώσουμε κι ήταν ένας απλός τρόπος να εισπράξουν», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι, παρά ταύτα, ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Δεν έχει στοιχεία η ΔΕΗΘα πρέπει να αναφερθεί ότι αναζητήσαμε στοιχεία από τη ΔΕΗ Καλαμάτας σχετικά με τον αριθμό εκείνων που θα έπρεπε να πληρώσουν το ειδικό τέλος κι εκείνων που το έχουν πληρώσει, αλλά οι σχετικοί πίνακες θα είναι έτοιμοι στο τέλος του μήνα.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις που μας έγιναν, το ποσοστό όσων πληρώσουν το τέλος δε θα ξεπεράσει το 40%, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όσα μας είπαν οι καταναλωτές
.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα