Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με μειωμένες αποδοχές έως 55% από την Παρασκευή

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με μειωμένες αποδοχές έως 55% από την Παρασκευή
Οι εργαζόμενοι θα καταγράψουν μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών τους μέχρι και 25% για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας μισθολογικής πολιτικής στο Δημόσιο.Την ερχόμενη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου θα κάνει «πρεμιέρα» το νέο μισθολόγιο, που θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε μια μικρή ομάδα υπαλλήλων σε υπουργεία.Οι εργαζόμενοι θα καταγράψουν μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών τους μέχρι και 25% για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας μισθολογικής πολιτικής στο Δημόσιο.

Το σύνολο των μονίμων υπαλλήλων, των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου) αναμένεται να λάβουν τις αναπροσαρμοσμένες αποδοχές με το νέο μισθολόγιο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο μισθολόγιο θα επέλθουν συνολικά μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων από 7% έως 55%. Σε κάποιες περιπτώσεις υπαλλήλων ΔΕ και ΥΕ, που λάμβαναν υψηλά επιδόματα με το παλαιό μισθολόγιο, οι μειώσεις των αποδοχών θα φτάσουν το 60% σε βάθος τριετίας.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι λόγω της αναδρομικής ισχύος του μισθολογίου από 1ης Νοεμβρίου 2011, οι επιπλέον περικοπές θα επιβληθούν τμηματικά σε 2-3 μήνες, όπως είχε επισημάνει το «Εθνος» σε δημοσίευμα της 14ης Νοεμβρίου. Για την αναδρομική ισχύ του μισθολογίου από 1-11-2011 θα εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών.
Εγκύκλιος
Αντίστοιχα, εγκύκλιο θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες για τις νέες αποδοχές στις εισηγμένες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.). Σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011, οι μειώσεις στις αμοιβές των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ θα φτάσουν το 35% σε σχέση με τις απολαβές που είχαν το 2009. Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις εισηγμένες ΔΕΚΟ θα ξεκινήσει την 1-1-2012.
Με εντατικούς ρυθμούς ετοιμάζεται παράλληλα και το σχέδιο νόμου για τη διαμόρφωση των νέων αμοιβών στους λειτουργούς και υπαλλήλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του νέου χρόνου και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-2012.
Μέχρις στιγμής έχουν επιβληθεί μειώσεις στις αποδοχές των αμειβομένων από ειδικά μισθολόγια, λόγω του «παγώματος» της ωρίμανσης (χρονοεπίδομα), της οριζόντιας μείωσης επιδομάτων και της κατάργησης του επιδόματος γάμου, που αντικαταστάθηκε από την οικογενειακή παροχή (αναλογικά για κάθε παιδί, ξεκινώντας από 50 ευρώ για το πρώτο τέκνο).
Εκτιμάται ότι με το σχέδιο νόμου δεν θα επηρεαστούν οι αμοιβές των χαμηλόμισθων υπαλλήλων στα ειδικά μισθολόγια, αλλά θα επιβληθούν περικοπές που θα φτάνουν το 15% κατά μέσον όρο για όσους λειτουργούς καταγράφουν υψηλές αποδοχές.
Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα