Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Οι Νέοι Αγρότες και ο ρόλος της Αγρότισσας

Με εισήγηση της κας Όλγας Κούρλα (από την ΕΝΑ Λακωνίας-6936548640) ακουστήκαν οι θέσεις και σκέψεις της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στην Γιορτή της Αγρότισσας, την οποία φέτος ανέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας και έγινε στις 12 Νοε 2011, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας (15 Οκτ).
Μετά το καλωσόρισμα του Δημάρχου Ευρώτα κ. Γιάννη Γρυπιώτη και του κ. Ανδρέα Κατζηλάκη (ΥπΑΑΤ), χαιρετισμούς έκαναν οι: κ. Νίκας (Πρόεδρος ΠΕ Πελοποννήσου & Δήμαρχος Καλαμάτας), κ. Πουλοκέφαλος (Πρόεδρος ΔΣ Περιφέρειας), κα Τζανετέα (Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας), κ. Δαβάκης (Βουλευτής), κ. Αποστολάκος (Βουλευτής), π. Βασίλειος (εκπρόσωπος Μητροπολίτη), , κ. Καραμίχας (Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ), κ. Προκοβάκης (Πρόεδρος ΕΑΣ Λακωνίας), κα Ντερτιλή (Επιμελητήριο), κ. Φλώρος (LEADER), κ. Καρμίρης (Αντιδημ. Σπάρτης), κα Λιροφώνη (Αντιδ. Α. Μάνης), κ. Ανομίτρης (Αντιδ. Ελαφονήσου), κ. Τζαφεράκος (Δ.Σύμβουλος), κα Πατρικιανάκου και παρεμβάσεις οι: κα Α. Κρητικάκου (Δήμος Ευρώτα), κ. Γεώργιος Αλεξανδράκος (πρόεδρος ΕΝΑ Λακωνίας & Δημ. Σύμβουλος), κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος (Γεν. Γραμ. Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών) και άλλοι
Στην εισήγησής της η κα Ο. Κούρλα, με θέμα «Ο ρόλος της Αγρότισσας στην Αγροτική Ανάπτυξη» μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

Η Επιλογή του να γίνω Αγρότισσα και η επιστροφή στη φύση. Το όνειρο μου ήταν να νιώθω ελεύθερη & ευτυχισμένη στην εργασία μου. Ελεύθερη και ευτυχισμένη ένιωθα όταν σπούδαζα και κατέβαινα στο χωριό μου και δούλευα στην επιχείρηση με φυτώρια που έχει η οικογένεια μου. Να δουλεύω έξω στη φύση και όχι μέσα σε ένα γραφείο. Και αυτά που έμαθα να τα χρησιμοποιήσω στην εργάσια μου. Να γίνω επαγγελματίας αγρότισσα.Γιατί δεν παίζει ρόλο σε ποιον τομέα εργάζεσαι αλλά να είσαι επαγγελματίας. Και όταν με ρωτάνε ποιο είναι το επάγγελμα μου με υπερηφάνεια και χαρά να λέω «ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ»
Με πρωτοβουλία της ΠΕΝΑ (Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών) δημιουργούμε στην Ένωση Νέων Αγροτών μητρώο αγροτισσών υπό την εποπτεία και διαχείριση της Δρόσου-Παγίδα Γεωργίας, προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας. Μεταξύ των στόχων μας είναι: Η ενεργοποίηση όλων των γυναικών για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, Η ενεργοποίηση του κράτους των κοινωνικών φορέων άλλα και για το σχεδιασμό νόμων ευνοϊκών για τις γυναίκες αγρότισσες, καθώς και την καταξίωση του επαγγέλματος της αγρότισσας & Η ενεργοποίηση όλων των συμπολιτών μας στην ένδειξη τιμής και σεβασμού προς την γυναίκα αγρότισσα. Η αγρότισσα καλείται να γίνει επιχειρηματίας. Χρειάζεται να μάθει να διαχειρίζεται το φόβο της, να υπερβαίνει τις αναστολές της αποτυχίας, να αποδέχεται την αβεβαιότητα και να μετουσιώνει όλα τα παραπάνω σε δράση. Επίσης πρέπει να έχει την τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Ο τρόπος για να το επιτύχει είναι μέσω: εξειδικευμένης πιστοποιημένης επαγγελματικής εκπαίδευσης για τη γεωργία, Των Καινοτόμων ιδέων, Του Επενδυτικού κεφαλαίου, Της χρήσης τεχνολογιών για την παραγωγή και προώθηση των προϊόντων της, Της παράγωγης ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές, Των ικανοτήτων διοίκησης και διαχείρισης της αγροτικής εκμετάλλευσης και Της διασύνδεση σε οργανώσεις για την απόκτηση πληροφοριών.
Το νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας είναι να μας δώσει τη δύναμη να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας ειδικότερα το δικαίωμα στην ανάπτυξη, την υγεία, την ευμάρεια, την διατροφή την ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδας. Την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των γυναικών θα την φέρει η πολιτεία, από την μια πλευρά, αλλά από την άλλη την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των γυναικών θα την φέρουν η κοινωνία και οι άνθρωποι που την απαρτίζουν. Θα την φέρουν οι σύζυγοι, που δεν θεωρούν τη μοναδική τους εργασία την πρωινή και ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι ευθύνη της γυναίκας τους. Θα την φέρουν οι άντρες να σέβονται την αγρότισσα και το επάγγελμα της. Θα την φέρει ο κάθε υιός όταν βοηθάει και λέει και ένα ευχαριστώ στη μητέρα του. Θα την φέρει ο κάθε πατέρας όταν σέβεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες της κόρης του. Την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των γυναικών θα την φέρουμε οι ίδιες οι γυναίκες. Θα την φέρω εγώ, όταν σέβομαι την συνάδελφο μου, στην εργασία και της αναγνωρίζω τους κόπους και τις επιτυχίες της. Θα την φέρουν οι ίδιες οι γυναίκες όταν θα παλέψουν για τα δικαιώματα τους μέσω των συλλογικών δράσεων, την συμμετοχή τους στα κοινά, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον πολιτισμό.
Η γιορτή της αγρότισσας πρέπει να μας δώσει τη δύναμη να αναλάβουμε ενεργό δράση και από εργάτριες να γίνουμε επιχειρηματίες αγρότισσες, διεκδικώντας το σεβασμό και την εκτίμηση όλων.
Εν κατακλείδι, είπε η κα Ο. Κούρλα (Νέα Αγρότισσα, Φυτωριούχος, μέλος της ΕΝΑ Λακωνίας), οι διεκδικήσεις των Ενώσεων Νέων Αγροτών αφορούν: Αγροτικά Σχολεία, Λειτουργία υποστηρικτών δομών (έρευνα, θερμοκοιτίδες, πειραματικά αγροκτήματα, μεταφορά τεχνογνωσίας, ανταλλαγή εμπειριών, αγροτικά επιμελητήρια, αγροτικές αγορές, δημοπρατήρια την προαγωγή της αγροτικής πολιτικής στην Ελλάδα, Μεταφορά τεχνογνωσίας, Προώθηση της επιχειρηματικότητες στις αγροτικές περιοχές, Προώθηση των αγροτικών προϊόντων & Αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων του πρωτογενή τομέα.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ έχει στις αμέσως προσεχείς δράσεις της την πανελλήνια συνάντηση της 29ης Νοε 2011, στην Κατερίνη (ΕΚΑΒΗ, 12.00), την πανελλήνια συνάντηση της 17ης Δεκ 2011 στην Αθήνα (Hilton, 14.00), την ημερίδα των Νέων Αγροτών για τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ της 4ης Φεβ 2012 στην Θεσσαλονίκη (Agrotica, Corona, 12.00) και την συμμετοχή στην περιφερειακή συνάντηση Νέων Αγροτών της 17ης Μαρ 2012 στην Κομοτηνή.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα