Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Νέοι Τριφυλίας: Απογοητευμένοι από τους πολιτικούς


Απογοητευμένοι και οργισμένοι με τους πολιτικούς και τα σημερινά, παλιά, κόμματα είναι οι νέες και οι νέοι της Τριφυλίας, ενώ τα όσα κωμικοτραγικά και τραγελαφικά συνέβησαν για τη συγκυβέρνηση τους αηδιάζουν ακόμη περισσότερο. Το περιβάλλον της νεοελληνικής πραγματικότητας, όπως το βιώνουν και οι ίδιοι, με την πλήρη διάλυση των θεσμών και του κράτους, την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και τις εκπτώσεις σε αρχές και αξίες, όπως και στην ίδια τη δημοκρατία, έχει οδηγήσει τους νέους, όχι μόνο να γυρνούν επιδεικτικά και προσβλητικά την πλάτη στους πολιτικούς, την πολιτική και το πολιτικό σύστημα, αλλά και να αγανακτούν με όσα βλέπουν να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους από τις κομματικές ηγεσίες, ιδίως των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.).
Χθες το μεσημέρι μιλήσαμε με νέες και νέους στην Τριφυλία, οι οποίοι μας τόνισαν πως, αντί για τη σωτηρία της χώρας, που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού της χρεοκοπίας, όπου οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., με ελάχιστες εξαιρέσεις, την οδήγησαν, διαπιστώνουν θλιβερά έκπληκτοι πως Παπανδρέου και Σαμαράς, ακόμη και την ύστατη στιγμή, παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια κομματικών καιροσκοπισμών. Βλέπουν πως, αντί οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν όλα εκείνα τα κοινά σημεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής της προοπτικής, αναλώνονται σε τακτικισμούς για το ποιος θα «κερδίσει» τις εντυπώσεις και ποιος θα έχει λιγότερη φθορά. Θεωρούν πως είναι και οι δυο τους πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.
Όπως μας είπαν, αυτό που διαφαινόταν, μέχρι χθες το πρωί τουλάχιστον, ήταν πως η νέα κυβέρνηση δε θα πρόκειται ουσιαστικά για κυβέρνηση συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, αλλά για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., για να περάσουν, έτσι, νέα μέτρα, με τις λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις, θεωρώντας πως η πολιτική της τους επόμενους μήνες ίσως να είναι χειρότερη και πιο σκληρή απ' ό,τι μέχρι σήμερα, προσθέτοντας παράλληλα τις κωλοτούμπες Παπανδρέου και Σαμαρά που ευτέλισαν τις θεσμικές τους ιδιότητες και εξευτέλισαν πλήρως το πολιτικό σύστημα και τη χώρα!

Δηλώσεις
Ο Λεωνίδας Ράλλης από τα Φιλιατρά, για τη διαφαινόμενη χθες συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., σχολίασε: «Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», ενώ για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, Παπανδρέου και Σαμαρά, τόνισε: «Είναι κατώτεροι των περιστάσεων και οι δύο. Αντί να κοιτάξουν το εθνικό συμφέρον, κοιτάνε καρέκλες και θέσεις. Δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτα, το ίδιο χάλι θα μείνει. Μόνο αν βγει κάποιος που έχει το εθνικό φρόνημα πάνω απ' όλα, μπορεί να αλλάξει!».
H Γεωργία Ντουγερόγλου, αρχιτέκτων τοπίου, από τα Φιλιατρά, σημείωσε: «Θεωρώ ότι η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει από τα όρια της ελληνικής πραγματικότητας. Οι πολιτικοί είναι όλοι ο ένας χειρότερος από τον άλλον. Κι αυτό, διότι κοροϊδεύουν τον κόσμο, όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες με το δημοψήφισμα. Θεωρώ ότι κανένας τους δεν αξίζει, όλοι τους μας κοροϊδεύουν και καλό θα είναι κάποια στιγμή να ενδιαφερθούν για τους πολίτες, γιατι μέχρι στιγμής ενδιαφέρονται μόνο για την τσέπη τους, πώς θα διώξουν περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό και πώς θ' αγοράσουν περισσότερα ακίνητα».
Για τη συγκυβέρνηση: «Δε νομίζω πως θ’ αλλάξει κάτι, έτσι κι αλλιώς δε μας κυβερνούν αυτοί, μας κυβερνούν εξωτερικές δυνάμεις, Γερμανία - Γαλλία, αυτοί κάνουν κουμάντο!».
Όσο για το μέλλον, είπε: «Το βλέπω χλωμό. Για τους γονείς μας ήταν καλό, για εμάς χάλια και για τα παιδιά μας χειρότερο».
Η Άρτεμις Λίτσα, καθηγήτρια Αγγλικών από τα Φιλιατρά, κάνοντας χιούμορ, σημείωσε: «Είμαι πολύ αισιόδοξη, γιατί έτσι όπως έχουν ανοίξει τα μεταναστευτικά ρεύματα προς το εξωτερικό, μία χώρα θα τη "χτυπήσω"». Σοβαρεύοντας το ύφος και την κουβέντα μας, τόνισε ότι «η κατάσταση είναι άσχημη, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει χειρότερη. Εξάλλου, για να ανέβεις, πρέπει να πιάσεις πάτο πρώτα. Οπότε, νομίζω πως πιάσαμε τον πάτο πρώτα και τώρα μόνο ν' ανέβουμε μπορούμε. Απλά, νομίζω ότι μας κυβερνάνε άλλοι, όχι οι πολιτικοί μας».
Για τη συγκυβέρνηση: «Δε νομίζω ν' αλλάξει κάτι για τους πολίτες, απλά θ' αλλάξει το χέρι που "τρώει"».
Ερωτηθείσα για τις «κωλοτούμπες» Παπανδρέου και Σαμαρά, σημείωσε πως «αν ήταν σε τσίρκο, δε νομίζω να έβγαζαν και πολλά λεφτά. Όλοι τους!».
Ο Γιώργος Κωτσάκης, με το περίπτερο «Κεντρικό» στα Φιλιατρά, είπε ότι «η κατάσταση δεν πάει καθόλου καλά. Έχει καταντήσει να ξυπνάμε κάθε μέρα και να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Το μέλλον είναι αβέβαιο για όλους μας. Από τη μία λέμε να έχουμε Δημοκρατία με την Ευρωζώνη και από την άλλη έχουμε τρομοκρατία, λέγοντάς μας να γυρίσουμε στη δραχμή. Αβέβαιο το μέλλον, δυσοίωνο και μαύρο. Είχαμε μια αχτίδα φωτός με τον Αντώνη Σαμαρά μπας και άλλαζε κάτι, αλλά απ' ό,τι βλέπουμε, κι αυτός πάει για συγκυβέρνηση και θα τιμήσει την υπογραφή, δηλαδή αυτά που έχει πει ο Παπανδρέου στην Τρόικα. Ο ελληνικός λαός θα την πληρώσει πάλι».
Ερωτηθείς για την «κωλοτούμπα» του κ. Σαμαρά είπε πως «είναι κωλοτούμπα για Ολυμπιάδα! Και όλοι τους κάνουν κωλοτούμπες».
Κάτοικος των Φιλιατρών, ο οποίος επιθυμεί την ανωνυμία του, σε συζήτηση που είχαμε ανέφερε πως «με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, η Ελλάδα δεν παράγει και αφού δεν παράγει, δεν μπορεί να ανακάμψει οικονομικά. Όποιος και να κυβερνά, αν δεν αναπτυχθεί η παραγωγή και ταυτόχρονα δε μειωθεί το κράτος, δεν μπορεί να γίνει κάτι σοβαρό».
Ακόμη, αναφέρθηκε στην αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει, έστω και τώρα, να κάνει ο κόσμος. Πάντως, τόνισε πως «έχουν ευθύνες οι πολιτικοί και οι πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω πως με τη συγκυβέρνηση θα αλλάξει κάτι, και πώς να αλλάξει; Με μαγικά;».
Ο Φώτης Κυριακού από την Κυπαρισσία σχολίασε: «Πιστεύω ότι προσπαθούμε να βγούμε λίγο από το τέλμα, αλλά κάποιοι πολιτικοί πραγματικά δε θέλουν να συναινέσουν να εξελιχθεί η κατάσταση και να μπούμε σε έναν, ίσως, βιώσιμο ρυθμό.
[…] Ο Παπανδρέου προσπαθεί να βρεθεί μια λύση, αλλά ο Σαμαράς έχει μια παγιωμένη θέση για εκλογές».
Για τη συγκυβέρνηση, σημείωσε: «Αν γίνει σε σωστές βάσεις, μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο και να μη γίνουν και εκλογές, αλλά από τη στιγμή που η μία πλευρά θέτει και συγκεκριμένες ημέρες θητείας της, μάλλον δε θα εξυπηρετήσει σε κάτι. Απλώς θα υπογράψουν για να βγουν με την Ευρώπη τα συγκεκριμένα θέματα που θέλουν να βγουν και τίποτα άλλο δυστυχώς».
Για τη στάση Παπανδρέου και Σαμαρά: «Ο Παπανδρέου έβαλε πίσω τα προσωπικά του, αλλά ο Σαμαράς αλλάζει συνεχώς στάσεις και δε νομίζω να θέλει να βοηθήσει και να αναλάβει ευθύνες...».
Ο Κώστας Θεοδωρακόπουλος από την Κυπαρισσία τόνισε πως «με όσα τραγελαφικά συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, η πολιτική και οι πολιτικοί έχασαν και το τελευταίο ίσως ίχνος αξιοπιστίας που είχαν. Ο Σαμαράς άλλαξε γραμμή και στάση με το φόβο του δημοψηφίσματος που εξήγγειλε ο Παπανδρέου, ενώ ο Παπανδρέου έδειξε, τουλάχιστον, στην πράξη, όπως φάνηκε, πως κάνει πίσω και αφήνει την καρέκλα του πρωθυπουργού, για να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος. Όμως, ακόμη και σήμερα, παρά τη συμφωνία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παίζεται παιχνίδι και η Ν.Δ. δε φαίνεται να θέλει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και πολύ περισσότερο συγκυβέρνηση, για να μην αναλάβει ευθύνες και έχει φθορά. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Τότε τι συμφώνησαν; Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;».
Σύμφωνα με τον Γιώργο από τους Γαργαλιάνους: «Ακόμη και τώρα που είμαστε σε οριακό σημείο, Παπανδρέου και Σαμαράς παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, γι’ αυτό και ο κόσμος έχει αγανακτήσει μαζί τους. Βάζουν την πάρτη τους πάνω από τη χώρα. Παίζουν με τις λέξεις και τις έννοιες. Τους κρίνω κατώτερους των περιστάσεων και πολύ λίγους. Έρχεται τώρα και η συγκυβέρνησή τους για να τα ξεπουλήσουν όλα και να στενάξει ο λαός, επειδή έτσι το θέλουν οι ξένοι».
Η Μαρία Π. μας είπε: «Δε βλέπω τηλεόραση, αηδιάζω με όσα ακούγονται και δεν ασχολούμαι καθόλου με την πολιτική. Όλοι τους μας κάνουν κακό. Δε φαίνεται να ενδιαφέρεται κάποιος για εμάς τους πολίτες και περισσότερο για τη νέα γενιά. Είμαι πικραμένη, απογοητευμένη και οργισμένη με όλους αυτούς που υφαρπάζουν την ψήφο μας και μετά τίποτα».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα