Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Κυπαρισσία : Τι, πραγματικά, συμβαίνει με το Βιολογικό Καθαρισμό;

ImageΓια την πολυπόθητη έναρξη λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί τον τελευταίο ενάμιση, περίπου, χρόνο. Οι πολίτες της Κυπαρισσίας με αγωνία αναμένουν την, πρώτη, δοκιμαστική λειτουργία, όπως και την πλήρη λειτουργία του, αφού ο Βιολογικός είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής και ανάπτυξης στην περιοχή, κι εδώ και 25 χρόνια ταλανίζει τους πολίτες, προκαλώντας διχασμό στην τοπική κοινωνία και συνέπειες στο περιβάλλον. Ο Βιολογικός εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ στις 31 Οκτωβρίου 2005. Δημοπρατήθηκε από το Δήμο Κυπαρισσίας (και όχι από την Περιφέρεια που είχε δημοπρατήσει το έργο από το 2006, με συνέπεια την καθυστέρησή του) στις 21 Ιουνίου 2007, με τη διαδικασία της «Μελέτης Κατασκευής», ενώ η σύμβαση του Δήμου Κυπαρισσίας με την ανάδοχο Κ/Ξ ΕΓΝΩΝ Α.Τ.Ε. - ΙΩΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. υπεγράφη στις 29 Απριλίου 2008. Η σύμβαση αφορούσε στο υποέργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας» του έργου «Έργα Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας», ποσού 6.181.670,53 ευρώ.
Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου οριζόταν σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων οι 18 πρώτοι αντιστοιχούν στην κατασκευή και ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου (μελέτη - κατασκευή) και οι υπόλοιποι 12 στη θέση σε αποδοτική λειτουργία. Στη συνέχεια έγινε η εγκατάσταση του εργολάβου και ξεκίνησαν οι εργασίες. Μετά από 30 μήνες, όταν δηλαδή εξέπνεε η προθεσμία εκτέλεσης του έργου, το Σεπτέμβριο του 2010, προεκλογικά θυμίζω, ο τότε δήμαρχος Κυπαρισσίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης, δήλωνε πως «στο τέλος του χρόνου (σ.σ. του 2010) προσδιορίζεται χρονικά η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας». Κι όμως. Το Γενάρη του 2011, σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο πρόεδρός της και αντιδήμαρχος (και πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας) Γιώργος Σαμπαζιώτης είπε πως σε δύο μήνες θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Αφού έφτασε Απρίλιος, από το Δήμο έλεγαν πως η δοκιμαστική λειτουργία θα γίνει περίπου στα τέλη Μαΐου. Στις αρχές του καλοκαιριού, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση με την οποία εξουσιοδότησε το δήμαρχο Τριφυλίας να υπογράψει το συμβόλαιο με τη ΔΕΗ, και το μόνο που απέμενε ήταν η αδειοδότηση από το Τμήμα Βιομηχανίας και η σύνδεση από τη ΔΕΗ, όπως - τότε - είχε ειπωθεί. Στις αρχές Οκτωβρίου ο κ. Σαμπαζιώτης σημείωνε σε δηλώσεις του πως «για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού απομένει η σύνδεση των εγκαταστάσεων με το δίκτυο της ΔΕΗ». Με βάση, δε, αυτές τις δηλώσεις, η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ζητώντας απάντηση για το στάδιο που βρίσκονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης και λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας του Δήμου Τριφυλίας και πότε πρόκειται η ΔΕΗ να προχωρήσει στη σύνδεση των εγκαταστάσεων με το δίκτυο.
Από το Μάιο, δε, η απάντηση των τοπικών αρχόντων σχετικά με τη λειτουργία του Βιολογικού ήταν (και είναι) «μένει η σύνδεση με τη ΔΕΗ», με την οποία, όπως έλεγαν, «είμαστε σε επαφή και μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνει»!
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Οκτωβρίου, τέλος, ο δήμαρχος Τριφυλίας είπε σχετικά: «Ο Βιολογικός είναι ολοκληρωμένος. Λείπει το 0,3%. Ποιο είναι το 0,3%; Να ενωθεί ο κεντρικός αγωγός με τον παλιό αγωγό και αυτό θα γίνει, αφού, επιτέλους, η ΔΕΗ συνδέσει το ρεύμα για να λειτουργήσει ο Βιολογικός. Ο Βιολογικός σήμερα δε λειτουργεί, γιατί η ΔΕΗ ισχυρίζεται, σε όλα τα επίπεδα με τα οποία έχουμε επικοινωνήσει, ότι δεν έχει «κουτιά».
[…] Οι αδειοδοτήσεις μας είναι έτοιμες, δεν έχουμε καμία εκκρεμότητα αδειοδοτήσεων, έχουμε μόνο να βρει η ΔΕΗ τα «κουτιά», να πάει να συνδέσει και από εκεί και πέρα ο Βιολογικός λειτουργεί».
Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την αξιοπιστία και την ορθότητα των ισχυρισμών των τοπικών αρχόντων της Τριφυλίας και δίχως να έχω πρόθεση να τους προσβάλλω, να με συμπαθάνε, αλλά δεν τους πιστεύω. Δεν μπορώ να τους πιστέψω. Πώς είναι δυνατόν να γίνει πιστευτό ότι εδώ και έναν περίπου χρόνο, 11 μήνες από τις αρχές του έτους, ο Βιολογικός Καθαρισμός όλο και τίθεται σε λειτουργία, χωρίς όμως αυτό μέχρι σήμερα να έχει γίνει, και εδώ και 7 μήνες όλο κάνει τη σύνδεση η ΔΕΗ και αυτή δεν έχει γίνει ακόμη, επειδή δεν έχει «κουτιά»;
Αν, όντως, η καθυστέρηση οφείλεται στη ΔΕΗ, να βγει ευθαρσώς ο Δήμος Τριφυλίας και να την καταγγείλει, αφού, όπως ισχυρίζονται, ενώ τόσους μήνες είναι σε επαφή για το θέμα του Βιολογικού, δεν παρέχει τις υπηρεσίες που υποχρεούται.
Μήπως, όμως, δεν είναι έτσι ακριβώς όπως μας τα λένε, αλλά αυτό είναι μια «βολική» πρόφαση για την καθυστέρηση εξαιτίας της εμπλοκής που ανέκυψε μετά την απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής με την οποία δεν ενέκρινε τη συμπληρωματική σύμβαση 200 χιλιάδων ευρώ περίπου (αν θυμάμαι καλά) μεταξύ Δήμου και αναδόχου κοινοπραξίας για πρόσθετες εργασίες, και κάπου εκεί μπερδεύεται και «κολλάει» το θέμα, όπως ακούγεται στην πόλη;


Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα