Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σοβαρές αντιδράσεις για φόρο στους αγρότες - Αγνοια δηλώνουν Γ. Κανελλόπουλος και Καραμίχας

Σοβαρές αντιδράσεις για φόρο στους αγρότες - Αγνοια δηλώνουν Γ. Κανελλόπουλος και ΚαραμίχαςΣοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να εντάξει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών. Οπως αφήνουν να διαρρεύσει από το υπουργείο, με παρέμβαση της τρόικας οι αγρότες θα πρέπει να κρατούν βιβλίο εσόδων-εξόδων, να έχουν αφορολόγητο 5.000 ευρώ και για το υπόλοιπο ποσό να φορολογούνται αυτοτελώς όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ποσοστό 20-25% των κερδών. Παρά τις διαρροές, άγνοια δηλώνουν για όσα κυκλοφορούν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. Με δηλώσεις τους στην "Ε" τάσσονται κατά της συγκεκριμένης προοπτικής και διαφωνούν με την οριζόντια φορολόγηση των αγροτών.
 «Την Ελλάδα δεν τη συμφέρει να αλλάξει αυτή τη στιγμή ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών. Και το υπουργείο Οικονομικών δεν το συμφέρει, γιατί αν αλλάξει κατάτι ο τρόπος φορολόγησης, τότε πρέπει να επιστρέφουν περισσότερα λεφτά στους αγρότες απ’ ό,τι τώρα». παρατήρησε ο Γ. Κανελλόπουλος.

Εκτίμησε πως ο σχεδιασμός που ακούγεται «μπορεί να αφορά 2.000 - 3.000 αγρότες σ’ όλη την Ελλάδα, δεν αφορά τους υπόλοιπους». Διευκρίνισε πως «το αγροτικό εισόδημα στον τόπο μας προσδιορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια. Για να έχει κάποιος 5.000 ευρώ εισόδημα με ελιές θα πρέπει να έχει περίπου 4.000 ρίζες ελιές. Εν πάση περιπτώσει, αν υπάρχουν τέτοιοι, αν το αντικειμενικό τους εισόδημα είναι πάνω από τόσο, ας ενταχθούν σ’ αυτό το σύστημα».
Εκφράζοντας τη γνώμη του, είπε ότι «αυτό δε συμφέρει, γιατί θα δημιουργήσει ένα μεγάλο γραφειοκρατικό δίχτυ στο υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρχει μια μεγάλη πηγή εικονικών τιμολογίων, θα υπάρχει αδυναμία ελέγχου. Επομένως θα επιστρέφονται περισσότερα λεφτά στους αγρότες».
Στο ερώτημά μας αν πρέπει να φορολογηθούν αγρότες με υψηλά εισοδήματα, απάντησε ότι «πρέπει να τους φορολογήσει μετά από έλεγχο, όχι τυχαία, με το έτσι θέλω και χωρίς να το έχει μελετήσει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως «αυτή τη στιγμή δε γίνεται καμία κουβέντα, δε μας έχουν φωνάξει ποτέ σαν υπουργείο Γεωργίας. Αυτά τα σενάρια εικασίας νομίζω ότι βασίζονται σε μια σαθρή βάση».
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας μας ενημέρωσε ότι
είχε συμμετάσχει σε δύο συζητήσεις που τους είχε καλέσει ο κ. Βενιζέλος και είχε κουβεντιάσει και με τον κ. Οικονόμου, παρατηρώντας: «Δεν υπήρξε κάτι το συγκεκριμένο. Αυτό που μου έδωσαν να καταλάβω από την κουβέντα που είχαμε, είναι ότι θέλουν περισσότερο να ελέγξουν τη διακίνηση των προϊόντων. Δεν αποκόμισα ότι ντε και καλά θέλουν να φορολογήσουν τους πάντες».
Πληροφόρησε ότι με αφορμή αυτές τις συναντήσεις κατέθεσαν και προτάσεις με απόφαση του Δ.Σ., όπου ουσιαστικά λένε: «Οσοι διακινούν τα προϊόντα τους μέσα από τους συνεταιρισμούς, δεν αλλάζει τίποτα γι’ αυτούς. Οσοι δε διακινούν τα προϊόντα τους μέσω συνεταιρισμών, να θεσπίσουμε το παραγωγικό τιμολόγιο και από έναν τζίρο και πάνω που θα δικαιολογεί και το κόστος ενός λογιστή -τον τζίρο εμείς δεν τον προσδιορίσαμε, είναι θέμα συζήτησης- να κρατάει και βιβλία. Εχει νόημα να κρατάει βιβλία ένας με εμπορικές αξίες 5.000 και 10.000 ευρώ;».
Επεσήμανε ότι «αν βάλει το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ είναι άλλη υπόθεση. Αυτό είναι μια οριζόντια απόφαση, που είναι κάτι άλλο». Εξήγησε ότι στους συνεταιρισμένους αγρότες «όλα διακινούνται με τιμολόγια, βρίσκουν τον καθένα τι έχει διαθέσει και πού έχει πάει» και παρατήρησε πως έχουν εν μέρει λόγο και γι’ αυτούς που δεν είναι συνεταιρισμένοι, «γιατί αν διακινούν λαθραία τα προϊόντα τους, οι συνεταιρισμοί και οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό. Γι’ αυτό λέμε να θεσπιστεί το παραγωγικό τιμολόγιο, να μην κόβει τιμολόγιο ο έμπορος, να κόβει ο παραγωγός».
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια πρόταση (για αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ και από κει και πάνω φορολόγηση με συντελεστή), δεν έχει έρθει τίποτα το επίσημο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα