Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Με την περυσινή τιμή ξεκίνησε η περίοδος για το ελαιόλαδο

Η πρώτη δημοπρασία στη Νεάπολη Λακωνίας, που κάθε χρόνο αποτελεί βαρόμετρο για την εξέλιξη των τιμών, έκλεισε στα 2,429 ευρώ το κιλό !!
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά σε τιμές που οριακά καλύπτουν το κόστος παραγωγής ανοίγει η εγχώρια αγορά ελαιολάδου για το προϊόν της νέας σοδειάς. Η πρώτη δημοπρασία στη Νεάπολη Λακωνίας, που κάθε χρόνο αποτελεί βαρόμετρο για την εξέλιξη των τιμών, έκλεισε στα 2,429 ευρώ το κιλό. Το προϊόν είναι του Α.Σ. Αγίων Αποστόλων και πλειοδότης αναδείχθηκε η εξαγωγική εταιρεία Hellas Oil.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Agrenda, τα μηνύματα από την αγορά μοιάζουν μάλλον απαισιόδοξα, αφού και τα λίγα βυτία με extrissimo αγουρέλαιο της ποικιλίας μαυρολίσιο από την περιοχή της Τριφυλίας Μεσσηνίας, που διακινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κυμάνθηκαν περί τα 2,20 και 2,25 ευρώ το κιλό, με τη ζήτηση από πλευράς ιταλικού εμπορίου να είναι περιορισμένη.....
«Πήραμε τιμή 2,20 ευρώ το κιλό μετά δυσκολίας», σημείωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Λάζαρος Σύρνος και σχολίασε ότι: «Αυτές οι τιμές είναι απελπιστικές για παραγωγούς και ελαιοτριβείς. Και μιλάμε για πολύ καλό ελαιόλαδο, 3 δέκατα, αγουρέλαιο».
Ακόμα πιο συντηρητικές είναι οι νεότερες εκτιμήσεις για το ύψος της φετινής εγχώριας παραγωγής ελαιόλαδου, καθώς σε Κρήτη και Λέσβο θεωρείται πλέον βεβαία η μείωση σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στα περυσινά επίπεδα με μια ελαφρά μάλλον άνοδο προβλέπεται για την Πελοπόννησο και την Κεντρική Ελλάδα.
Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν αναμένεται να αυξήσει τις τιμές, αφού η Ισπανία παρουσιάζει παραγωγή ρεκόρ, η οποία θα φτάσει τα 1,4 εκατ. τόνους. Την ίδια ώρα, δυναμικά στην παραγωγή ελαιολάδου μπαίνουν κι άλλες χώρες όπως Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο, δημιουργώντας έντονη ανησυχία για την παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος, αλλά και την πορεία των τιμών παραγωγού.
Τα ελάχιστα περσινά ελαιόλαδα που διακινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από Λακωνία και Μεσσηνία, για μεν το extra τιμές διαμορφώθηκαν γύρω στο 2,20-2,25 ευρώ/κιλό, για δε το κοινό παρθένο μεταξύ 2,17 και 2,30 ευρώ. Την ίδια ώρα στην Ισπανία η τιμή του κοινού παρθένου για παλιά λάδια κυμάνθηκε στα 2,05-2,10 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ιταλία για το extra ήταν 2,95-3 ευρώ. Επίσης, ποσότητες φρέσκου πορτογαλέζικου προϊόντος κατευθύνθηκαν προς Ιταλία με 2,40-2,50 ευρώ το κιλό.
Εν τω μεταξύ, ένα ακόμα προμήνυμα για ενδεχόμενη περαιτέρω συμπίεση των τιμών αποτελεί το «πατατράκ» με τον πρώτο διαγωνισμό για τον καθορισμό της κοινοτικής ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση μέχρι 100.000 τόνων ελαιολάδου. Στο διαγωνισμό υποβλήθηκε μόνο μια προσφορά για 10.000 τόνους ισπανικού ελαιολάδου, ενώ μια άλλη για άλλους 10.000 τόνους αποσύρθηκε.
Η κοινοτική ενίσχυση καθορίστηκε στο 1,3 ευρώ ανά τόνο και ανά ημέρα, ενώ ο δεύτερος και τελευταίος διαγωνισμός λήγει την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου, κ. Barjol, στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου OLIVEBIOTEQ 2011, δήλωσε ότι το μέτρο της αποθεματοποίησης δεν φαίνεται να αποδίδει και να επηρεάζει ανοδικά τις τιμές παραγωγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα