Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η αντιπολίτευση σχολιάζει τα... μη έργα του κ. Νίκα

       

ImageΕίπε ο Δον Κιχώτης: «Τα γεγονότα, καλέ μου Σάντζο, είναι οι εχθροί της αλήθειας»…
Φτάσαμε, λοιπόν, αισίως στον πρώτο ετήσιο απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής και ήρθε ο καιρός να δούμε τι… ταμείο αφήνει πίσω της.
Στο σημείο που βρισκόμαστε ορισμένες καθαρές κουβέντες αποτελούν προϋπόθεση για να ανοίξει και να διατηρηθεί ο δημόσιος διάλογος. Η Δημοτική Αρχή άρχισε τη θητεία της σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας, κλήθηκε να αναπροσαρμόσει την πολιτική και τον προγραμματισμό της. Και όχι μόνο αυτό. Ο διευρυμένος Δήμος της Καλαμάτας έπρεπε να προσαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Οι παραλείψεις και λανθασμένες προβλέψεις του σχετικού νόμου, η προχειρότητα και η βιασύνη με την οποία σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση η διοικητική μεταρρύθμιση, αποτελούν απορρυθμιστικό παράγοντα, που γεννά πρόσθετες δυσλειτουργίες και προβλήματα στη λειτουργία των καλλικράτειων Δήμων.
Βέβαια, το παράδοξο είναι ότι, αν και τα παραπάνω ήταν γνωστά στο δήμαρχο Παν. Νίκα, αυτός υποσχόταν από τα προεκλογικά μπαλκόνια «ακόμα καλύτερες ημέρες για τους δημότες».
Στη μέχρι σήμερα – δεύτερη - θητεία της η Δημοτική Αρχή δεν έκανε παρά ελάχιστα πράγματα και ασφαλώς το ταμείο της είναι αρνητικό. Παρά τις όποιες προσπάθειες, το τρέξιμο και την αγωνία κάποιων (αλλά και την άγνοια, τα λάθη και τις τραγικές παραλείψεις κάποιων άλλων) στη Δημοτική Αρχή, όπως προείπαμε, στην πολιτική αυτό που μένει και κρίνεται τελικά, είναι το αποτέλεσμα.
Τι να το κάνουμε να δουλεύουν με τις ώρες ή να δικαιολογούνται με τις περικοπές, την έλλειψη προσωπικού, τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, όταν υπάρχει ανυπαρξία δημοτικής παρουσίας και έργου στα χωριά ή εικόνες εγκατάλειψης σε περιοχές της πόλης (αδιάψευστοι μάρτυρες οι χωματερές που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές συνοικίες). Το ισοζύγιο είναι αρνητικό.
Εκτός, όμως, από την προσωπική μας άποψη, ζητήσαμε την άποψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για το πώς κρίνουν τον πρώτο χρόνο της θητεία της Δημοτικής Αρχής.
Ακολουθούν οι απαντήσεις τους:
ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ
«ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»

«Παρά το γεγονός ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της δημαρχοντίας του Παναγιώτη Νίκα, εντούτοις τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα θητείας του δεν είναι θετικά. Και τούτο, διότι ο σημερινός δήμαρχος έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης, ο οποίος κινείται στα όρια του αυταρχισμού. Το δε σύστημα διοίκησης το οποίο έχει διαμορφώσει είναι προσωποπαγές και, ως εκ τούτου, αναποτελεσματικό.
Αν και πολλές φορές έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για καίρια θέματα του Δήμου Καλαμάτας, τα οποία έτυχαν ευρείας αποδοχής (κυκλοφοριακό, εγκληματικότητα, ΓΠΣ, ώρα δημότη, μη πληρωμή τελών από νέους επαγγελματίες για δύο χρόνια, διεύρυνση του έργου του δημοτικού παντοπωλείου και της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Καλαμάτας, «απελευθέρωση» της πλατείας Ελευθερίας, αναποτελεσματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, άδικο λουκέτο στο καφενείο του «Μούστου»), ο δήμαρχος προτάσσει πάντοτε το πιστεύω του, που είναι η ενός ανδρός αρχή.
Έτσι, όμως, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν τα θέματα της πόλης. Οτιδήποτε προτείνουν οι άλλοι το απορρίπτει, όσο θετικό κι αν είναι. Δεν πιστεύει ότι μπορεί κάποιος άλλος να κάνει καλές προτάσεις.
Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής είναι να χάνονται πολύτιμες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων Θουρίας, Άριος και Αρφαρών, τα οποία έχει εγκαταλείψει στο… έλεος του Θεού.
Ένα χρόνο, σχεδόν, τώρα μοναδικό του μέλημα ήταν να προγραμματίσει κάποιες παρεμβάσεις (άνευ ουσίας) στο κέντρο της πόλης και να αφήσει τις συνοικίες της Καλαμάτας και τις κοινότητες του Δήμου γεμάτες σκουπίδια και με απουσία κάθε φροντίδας.
Επίσης ένα χρόνο τώρα κυρίαρχο στοιχείο της δράσης του είναι η προσωπική του προβολή, μετατρέποντας έτσι το Δήμο σε προσωπικό του φέουδο και το γραφείο του σε κέντρο εξυπηρέτησης των φίλων της παράταξής του.
Όχι μόνο το προηγούμενο έτος, αλλά και ολόκληρη την περασμένη τετραετία, ακούγαμε λόγια και υποσχέσεις για έργα υποδομής (βιολογικός καθαρισμός, διαχείριση απορριμμάτων, κυκλοφοριακό), αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Κι αυτό, διότι πιστεύει ότι τα όρια του καλλικράτειου Δήμου ξεκινούν από το Δημαρχείο και φθάνουν μέχρι την οδό Φραντζή.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ
«ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Η οικονομική κρίση έχει αφήσει πλέον τα σημάδια της σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση, παντού στη χώρα. Η Καλαμάτα και η περιφέρειά της δεν αποτελούν εξαίρεση. Η παράλογη πολιτική του μνημονίου και της τρόικας δεν προσπαθεί να πάρει απλώς τα «δανεικά» πίσω από τους «σπάταλους» Έλληνες, αλλά προσπαθεί να εξασφαλίσει και ευνοϊκούς όρους παρέμβασης για τους «δανειστές» τα επόμενα χρόνια στην πατρίδα μας, στους «άμυαλους» Έλληνες.
Η κεντρική εξουσία της χώρας βρίσκεται σε μια μορφή ομηρίας και εξαναγκασμού από τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα, αλλά και τις πολιτικές που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ολόκληρη η Νότια Ευρώπη διαρρέεται από τα κερδοσκοπικά χτυπήματα των λεγόμενων – κομψά – «αγορών», που φυσικά δεν έχουν ύπαρξη χωρίς τις κοινωνίες των πολιτών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, από την εγγύτητά της στον πολίτη, πρέπει να αποτελέσει ένα διακριτό πόλο και να κατοχυρώσει το ρόλο της στη νέα κατάσταση, όχι μόνο ηθικά, αλλά ουσιαστικά. Να βοηθήσει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας, των συλλογικών αναγκών της κοινωνίας και της χώρας.
Οι παραπάνω αναφορές προφανώς δεν εκφράζουν μονοσήμαντα κάποιους κομματικούς χώρους ή μη. Έχουν, όμως, τη μεγαλύτερη αποδοχή σε εκείνους τους πολίτες που θέλουν τους Δήμους να συμβάλουν ενεργά στο πλευρό των δοκιμαζόμενων δημοτών, των επιχειρήσεων, των αγροτών και να καταβάλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε παραδοσιακούς αλλά και σε νέους τομείς. Οι παραπάνω αναφορές έχουν περισσότερους υποστηρικτές σε αυτούς που θέλουν πραγματική λειτουργία των Δήμων και των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι ψηφοθηρική παρασιτική παρουσία των κάθε φορά «νικητών» των εκλογών. Που διεκδικούν ένα αυξημένο ρόλο για την πόλη τους και την ειδική της παρουσία στο πανελλαδικό καταμερισμό «ρόλων» των πόλεων στη χώρα μας.
Η προγραμματική αντιπολίτευση που ασκεί το «Δ» στη σημερινή Δημοτική Αρχή της Καλαμάτας είναι από αυτές τις θέσεις. Τις περισσότερες φορές η Δημοτική Αρχή κινείται στην καθημερινότητά της κάτω από τις λογικές μιας συντηρητικής πολιτικής του παρελθόντος (;), που έχει καταδικαστεί πλέον στη συνείδηση του απλού πολίτη.
Στα θέματα της συμμετοχής των πολιτών και της σύνθεσης των νέων αναγκών της κοινωνίας στέκεται στο λίθινο δόγμα «έχω πλειοψηφία, κάνω ό,τι θέλω». Οι αμοιβές νέων θέσεων αιρετών. Η τοποθέτηση αμειβόμενων δημοτικών συμβούλων σε θέση «μάνατζερ», που ουσιαστικά ψηφοθηρούν σε διάφορους χώρους ή εν δυνάμει είναι έτοιμοι να το πράξουν όταν χρειαστεί, με χρήματα των δημοτών. Ποιον μπορεί να πείσει το επιχείρημα ότι η δημοτική αγορά της Καλαμάτας χρειάζεται αμειβόμενο πρόεδρο και αντιπρόεδρο; Ποιον μπορεί να πείσει ότι η Μονάδα Κομποστοποίησης που διαθέτει ο Δήμος, μοναδικός στη χώρα (μαζί με τα Χανιά), θέλει 13.000.000 ευρώ για επισκευή, ενώ το Δ.Σ. στις 13/12/2007 λέει ότι είναι εντάξει; Πάνω από 1.500.000 ευρώ πληρώνει κάθε χρόνο ο Καλαματιανός από αυτή την απόφαση για να μεταφέρουμε τα σκουπίδια ή να ενοικιάζουμε παρόμοιο «φορητό» εξοπλισμό (RAM). H απόσπαση κονδυλίων για υποβαθμισμένες περιοχές πόλεων μεταγγίζονται σε έργα ανάπλασης συνεχώς στο κέντρο της πόλης, χωρίς ένα ουσιαστικό σχέδιο ουσιαστικής αξιοποίησης για τη σύμμετρη ανάπτυξή της. Χάνονται πόροι που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ελκυστικό της χαρακτήρα στην περιφέρεια, με αύξηση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών του εσωτερικού τουρισμού.
Η έλλειψη προγράμματος (να κάνουμε δρόμο το πάρκο του ΟΣΕ, να κατεδαφίσουμε το παλιό κτήριο της Ηλεκτρικής, να σταματάει το τρένο στο Ασπρόχωμα) και μακροχρόνιας αντίληψης για τον ειδικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Καλαμάτα και η Περιφέρεια με τα αγροτικά τους προϊόντα, τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, το Μεσσηνιακό κόλπο, είναι εμφανής στη σημερινή Δημοτική Αρχή. Η στάση της στη γεωργική γη και ΓΠΣ.
Ο συγκεντρωτικός τρόπος διοίκησης έχει ουσιαστικά μεταβάλει σε μια μικρή βαρονία το Δήμο (κατάργηση ουσιαστικά της επιτροπής διαβούλευσης για τα απορρίμματα, άρνηση εφαρμογής του συμπαραστάτη του δημότη, απώλεια προγράμματος για τοπικό βιολογικό καθαρισμό των πρώην περιφερειακών Δήμων, μη είσπραξη οφειλών μεγάλων ποσών).
Μια σύντομη αναφορά στο «χαράτσι» και τη στάση του Δήμου νομίζω ότι είναι αναγκαία λόγω της επικαιρότητας, αλλά και της ελλειμματικής του συμπεριφοράς σε σχέση με άλλους Δήμους και δημάρχους στη χώρα.
1ον: Το επιχείρημα ότι δε συμμετέχουμε για να μην παρανομήσουμε, είναι νόμοι του κράτους και πρέπει να τον εφαρμόζουμε, δεν είναι θέση αρχών, γιατί υπάρχουν νόμοι που δεν τους εφαρμόζει συνειδητά ο Δήμος μέχρι σήμερα (π.χ. συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης).
2ον: Είναι άδικος νόμος γιατί τιμωρεί μαζί με το φορολογούμενο και ολόκληρη την οικογένειά του.
3ον: Δε συντονίζει τους πολίτες που με δική τους ευθύνη αποφάσισαν να μην πληρώσουν γιατί είτε δεν έχουν είτε παραβιάζονται τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές.


ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΑΚΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ως ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση» από την προεκλογική περίοδο είχαμε μιλήσει για το χαρακτήρα του «Καλλικράτη» και της τοπικής διοίκησης, αλλά τώρα η κατάσταση διαμορφώνεται ακόμα πιο δραματική.
Η Δημοτική Αρχή του κ. Νίκα, με την πολιτική που εφαρμόζει στο Δήμο μας, συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο που κλιμακώνουν η κυβέρνηση, η ΕΕ, η Τρόικα, το κεφάλαιο και τα κόμματά του (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ.) κατά του λαϊκού εισοδήματος και των λαϊκών δικαιωμάτων. Αποδέχεται την κατάσταση σαν δεδομένη, δεν αμφισβητεί το χρέος και τα κυβερνητικά επιχειρήματα, ρίχνει σκιά στην αιτία και τους υπευθύνους, που είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της φορομπηξίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και έργων και στους Δήμους.
Η Δημοτική Αρχή έδωσε δείγματα γραφής με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αποδεχόμενη τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τα 70 εκ. ευρώ που έχουν παρακρατήσει από το Δήμο Καλαμάτας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. την τελευταία 20ετία. Σε αντιστάθμισμα, αύξησε τα δημοτικά τέλη.
Συνεχίζει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της καθαριότητας με τους σκουπιδοεργολάβους και τις αμφιβόλου ποιότητας μεθόδους επεξεργασίας των απορριμμάτων, την απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας, με τελικό σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο πολιτισμός έχει γίνει εμπόρευμα και, μάλιστα, ακριβό μέσω της «Φάρις», το ίδιο και οι παιδικοί σταθμοί μετά την επιβολή των τροφείων. Εκεί οδηγείται και ο τομέας του αθλητισμού - με πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Αρχής οι αθλητές θα συμβάλουν στο πετρέλαιο του δημοτικού κολυμβητηρίου.
Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, υλοποιεί πλήρως την κυβερνητική πολιτική, αποδεχόμενη την πρόσληψη εργαζομένων ορισμένου χρόνου, με 2μηνες συμβάσεις και μισθούς πολύ πιο κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις. Πρόσφατα, με τη θετική ψήφο όλων των άλλων παρατάξεων του Δ.Σ. (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), αποφάσισε την πρόσληψη 425 εργαζομένων με 5μηνη σύμβαση και μισθό μέχρι 625 ευρώ/μήνα.
Διεκδικεί προγράμματα που έχουν ως κύριο στόχο, όχι τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου, αλλά τα κέρδη του κεφαλαίου και των εργολάβων.
Τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική - την οποία στηρίζει η Δημοτική Αρχή - προσπαθεί να τα λύσει με τον «εθελοντισμό» και το δημοτικό παντοπωλείο. Θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις με τη μείωση των αποζημιώσεων των προέδρων και αντιπροέδρων στα νομικά πρόσωπα του Δήμου.
Αυτή είναι η διοίκηση του αστικού κράτους στο Δήμο Καλαμάτας. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η τοπική διοίκηση - όπως και το αστικό κράτος - είναι εχθρική απέναντί τους και να οργανώσουν την πάλη τους σε κοινό αγώνα και συμπόρευση με το ΚΚΕ και το ταξικό λαϊκό κίνημα, για την αναχαίτιση και την ανατροπή της καπιταλιστικής λαίλαπας.


ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΕΑΣ
«ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»
Αναζητώντας την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε τους συν-δημότες μας, τους καθ’ όλα αρμόδιους, αυτούς για τους οποίους θα έπρεπε να εργάζεται τούτη η Δημοτική Αρχή!
Οι απαντήσεις αποστομωτικές (αν και μερικές δεν είναι δυνατόν να γραφούν…): «απολύτως τίποτα», «μια τρύπα στο νερό», «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα», «μια ματιά στην πόλη τα λέει όλα», «κοίτα γύρω σου»…
Δυστυχώς, οι συνδημότες μας έχουν δίκιο. Ένας χρόνος διαχείρισης (και σε καμία περίπτωση διακυβέρνησης) από τη Δημοτική Αρχή του κ. Νίκα δεν έχει να επιδείξει τίποτα το ουσιαστικό. Εξάλλου, αυτό αποδεικνύεται και από τις αποφάσεις σε 34 συνεδριάσεις, μέχρι σήμερα, του Δημοτικού Συμβουλίου: παρατάσεις εκτελέσεως έργων, μετακινήσεις περιπτέρων με παράνομο τρόπο, έγκριση μελετών για έργα που ΘΑ γίνουν, εγκληματική αδράνεια σε σημαντικά θέματα (σχέδια Βέργας, Ασπροχώματος, Μικρής Μαντίνειας), τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου, ανέξοδα ψηφίσματα χωρίς συνοδεία δράσης (στρατόπεδο, πανεπιστήμιο, ΤΕΙ) και πάει λέγοντας! Τίποτα το ουσιαστικό, τίποτα που να δίνει μια ελπίδα προοπτικής για το μέλλον του τόπου μας!
Μα ακόμα και όταν αναγκάζεται τούτη η Δημοτική Αρχή να επιδείξει πολιτική βούληση, την έχει έτοιμη την απάντηση: «είναι θέμα της περιφέρειας», «η χώρα έχει χρεοκοπήσει», «εγώ δε θα κατεβάσω τον κόσμο στους δρόμους»…
Φταίνε ΠΑΝΤΑ κάποιοι «άλλοι» και σε καμία περίπτωση ο κ. δήμαρχος. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, αυτές αποτελούν επιλογές του κ. Νίκα ο οποίος φροντίζει να το επιδεικνύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. απαξιώνοντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και «φιμώνοντας» κάθε φωνή αντίδρασης ή διαφοροποίησης των συμβούλων της πλειοψηφίας του! Άλλωστε, όπως έχει ο ίδιος διατυμπανίσει ουκ ολίγες φορές, οι δημότες της Καλαμάτας τον εξέλεξαν με 54%, δίνοντάς του, κατά την άποψή του, το δικαίωμα να πορεύεται όπως νομίζει, αγνοώντας τους επιδεικτικά (καφενείο Μούστου, κολυμβητήριο, τέλη κ.ά.) και φροντίζοντας με τερτίπια και πολιτικαντισμούς να ελέγχει όλες τις επιτροπές, απαξιώνοντας στην ουσία το έργο τους! Αλήθεια, μας θυμίζουν κάτι από την κεντρική πολιτική σκηνή οι συγκεκριμένες τακτικές; Το αποτέλεσμα σίγουρα είναι το ίδιο: η πλήρης απομάκρυνση από τους δημότες και τα καθημερινά προβλήματά τους!
Αυτή η πολιτική (ή καλύτερα η παντελής έλλειψή της) του κ. δημάρχου αποτυπώνεται ανάγλυφα στην εικόνα του Δήμου μας: διαχείριση απορριμμάτων, κυκλοφοριακό, πρόχειρα σχεδιασμένα έργα, παραλιακή ζώνη, αγορά, και σίγουρα στην περιθωριοποίηση των γειτονιών μας και στην εγκατάλειψη των νέων Δήμων, που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους για χάρη έργων βιτρίνας (Η κεντρική πλατεία μας μάρανε, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης)!
Αλήθεια, πόσα χρόνια συζητάμε τα ίδια και τα ίδια προβλήματα; Σε ποια κρίσιμα θέματα του Δήμου μας έχει δοθεί λύση; Η απάντηση προφανής: σε κανένα. Όσο ο κ. Νίκας συνεχίζει με την «ενός ανδρός αρχή» προσέγγισή του, πολύ φοβόμαστε ότι ο Δήμος μας δε θα έχει την ανάπτυξη που του αξίζει.
Ο Δήμος έχει ανάγκη από νέες ιδέες και σίγουρα νέες πρακτικές. Ελπίζουμε ο κ. Νίκας να αντιληφθεί τα αδιέξοδα της πολιτικής του, ώστε να δοθούν πραγματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας. Οι καιροί το επιβάλλουν! Οι συν-δημότες μας το απαιτούν!

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα