Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Εισφορές επαγγελματιών: Έρχεται νέο κύμα αναδρομικών

Δεν έχουν τελειωμό οι δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες από τον ΕΦΚΑ. Μετά τον επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών της περυσινής χρονιάς –ο οποίος εκκρεμεί ακόμη για τουλάχιστον 250.000 ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν διπλή ιδιότητα δηλαδή είναι και μισθωτοί και επαγγελματίες- έρχεται νέο κύμα αναδρομικών. Αυτή τη φορά θα αφορά στις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ οι οποίες θα αναζητηθούν αναδρομικά από την 1/1/2017. Για ολόκληρο το β’ εξάμηνο του 2018, οι περίπου 130.000 επαγγελματίες που καλύπτονται και για επικούρηση θα πληρώνουν διπλά ή και τριπλά εκκαθαριστικά καθώς θα δίνουν τις δόσεις για τα αναδρομικά του 2017, τα αναδρομικά για την επικούρηση και φυσικά τις τρέχουσες εισφορές οι οποίες επίσης θα είναι «φουσκωμένες» δεδομένου ότι θα ξεκινήσει η
αναζήτηση και των πρόσθετων εισφορών για επικουρικό και εφάπαξ που αντιστοιχεί περίπου στο 11% των κερδών. Μόλις τελειώσει η χρονιά εφιάλτης, θα ξεκινήσει η επόμενη η οποία θα είναι ακόμη πιο εφιαλτική. Από το νέο έτος, ξεκινάει ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ο οποίος θα φορτώσει πρόσθετα βάρη της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το… χρονικό του τρόμου, διαμορφώνεται ως εξής:
1. Μέχρι το τέλος Μαίου, όσοι από τους 1,15 εκατομμύρια επαγγελματίες πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά για τη χρήση του 2017 (σ.σ αυτό συμβαίνει αν στη φορολογική δήλωση του 2017 εμφάνισαν κέρδη υψηλότερα σε σχέση με αυτά της φορολογικής δήλωσης του 2016) θα πρέπει να πληρώσουν την 1η από τις 5 δόσεις των αναδρομικών. Με τα αναδρομικά θα τελειώσουν τον Σεπτέμβριο ενώ αν χάνουν μια ή περισσότερες δόσεις θα φορτώνονται πλέον και με προσαυξήσεις.
2. Περίπου 250.000 επαγγελματίες με διπλή ιδιότητα (και μισθωτού και επαγγελματία) δεν έχουν παραλάβει εκκαθαριστικό για τις εισφορές του 2017. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου. Το πόσες δόσεις θα έχουν στη διάθεσή τους αυτοί οι επαγγελματίες, αποτελεί ακόμη ένα ερώτημα προς απάντηση. Προφανώς όμως, όσοι είχαν αύξηση κερδών το 2017 σε σχέση με το 2016, θα πληρώνουν τις… αμαρτίες μέχρι και το τέλος του χρόνου.
3. Πραγματικός εφιάλτης είναι η καταβολή των εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ. Ο καταλογισμός πρέπει να γίνει αναδρομικά από την 1/1/2017. Όσες δόσεις και αν κάνει το υπουργείο Εργασίας, είναι τόσο μεγάλο το χρονικό διάστημα που οι επαγγελματίες θα βρεθούν να χάσουν με τη μία πάνω από το 14-15% του εισοδήματός τους. Οι εισφορές για εφάπαξ και επικούρηση ανέρχονται στο 11% των κερδών ενώ οι επαγγελματίες που υπάγονται είναι περίπου 130-140 χιλιάδες.
Το τελειωτικό χτύπημα θα έρθει στις αρχές του 2019 με την ενεργοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού. Πλέον οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη συν ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενης χρονιάς» χωρίς να γίνεται η έκπτωση του 15% που προβλέπεται για το 2018. Πρόσθετη επιβάρυνση θα έχουν όλοι όσοι δηλώνουν κέρδη άνω των 8000 ευρώ τον χρόνο ενώ για τους πλουσιότερους επαγγελματίες, η πρόσθετη επιβάρυνση θα ξεπερνά τα 1000 ευρώ τον χρόνο. thetoc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα