Τρίτη 29 Μαΐου 2018

«Καυτός» Ιούνιος: Τα νομοσχέδια-φωτιά που έρχονται στη Βουλή

Νομοσχέδια «φωτιά» έρχονται τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή με αποκορύφωμα τη συμφωνία για τα Σκόπια.
Ο Ιούνιος σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης αναμένεται να εξελιχθεί σε μήνας ορόσημο καθώς το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες προσδοκώντας να έχει ένα «καθαρό» διάδρομο μέχρι το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα από τις αρχές του επόμενου μήνα και συγκεκριμένα από την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή σωρεία κρίσιμων νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο όλα να έχουν κλείσει το αργότερο στις αρχές του

Ιουλίου όπου και ξεκινούν τα θερινά τμήματα.
Πρώτο «πιάτο» οι μνημονιακές εκκρεμότητες
Μεσοπρόθεσμο 2018-2022, νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης (όσα χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση), αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι νέες ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ κ.α.
Τα προαναφερόμενα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Σώματος έως τις 14 Ιουνίου το αργότερο ώστε να έχουν πάρει ΦΕΚ έως τις 21 Ιουνίου που συνεδριάζει το επόμενο Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται στο ίδιο «πακέτο» να προστεθεί (εάν κριθεί ότι δεν υπάρχει χρόνος) και το νομοσχέδιο για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις Ανώνυμες εταιρίες.
Αναμενόμενο είναι ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τη ψήφιση των μέτρων στη Βουλή θα είναι συνοπτικές. Και η συνέχεια ωστόσο προβλέπεται «καυτή».
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταθέσει και να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση με το οποίο καθιερώνεται η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η αντιπαράθεση αναμένεται σφοδρότατη καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να ελέγξει δημάρχους και περιφερειάρχες αδιαφορώντας για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Έσχατη αλλά κάθε άλλο παρά ασήμαντη η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων, εφόσον βέβαια αυτή επιτευχθή.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να πάει σε θερινά τμήματα στις αρχές Ιουλίου έχοντας προηγουμένως κλείσει την μακρόχρονη αυτή εκκρεμότητα.
Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει προηγουμένως να έχει βγει «λευκός» καπνός στις διαπραγματεύσεις και να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα με την άλλη πλευρά.
Αν και το Μαξίμου προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους ώστε να μην πάρει το «μουντζούρη» στην περίπτωση που υπάρξει κώλυμα, Ευρώπη και Αμερική πιέζουν προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων. Μόλις προχθές το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να κλείσουν τώρα όλα τα ανοικτά θέματα.
Η κυβέρνηση έχει βέβαια να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο. Νέα συλλαλητήρια ετοιμάζονται, ενώ πολύ δύσκολο είναι να στηρίξει ΝΔ και ΔΗΣΥ. Όσο για τους ΑΝΕΛ αν τελικά κάνουν πράξη τις απειλές τους και καταψηφίσουν θα προκαλέσουν νέους πονοκεφάλους στο κυβερνητικό σχήμα. thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα