Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ποινές «χάδι» στους κατηγορουμένους για το «πάρτι» με τις χρυσές επιχορηγήσεις στη ΔΕΗ



Δόθηκαν αναστολές σε όλους, έφυγαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια
Ελεύθεροι αποχώρησαν από το Εφετείο της Αθήνας οι επτά συνδικαλιστές που μαζί με 51 ακόμη πρόσωπα αντιμετώπιζαν βαριές κατηγορίες για το πάρτι με τις χρυσές επιχορηγήσεις της ΔΕΗ. Έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ανακοίνωσε σήμερα την τελική ετυμηγορία του, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι, είτε για λόγους ουσίας, είτε λόγω παραγραφής 51 από τους συνολικά 58 κατηγορουμένους στην υπόθεση.
Το δικαστήριο κήρυξε αντίθετα ενόχους επτά πρώην συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για το αδίκημα της απάτης, χωρίς όμως την επιβαρυντική περίσταση του ν.1608/50 ενώ σε όλους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε όσους κηρύχθηκαν ένοχοι, ανάμεσά τους ο Νίκος Φωτόπουλος, ο Ρίζος Ρίζος και η κόρη του, ξεκινούν από τρία χρόνια φυλάκιση και φτάνουν έως τα 5 χρόνια κάθειρξη. Μάλιστα, σε το δικαστήριο έκρινε ότι η έφεση πρέπει να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και έτσι όλοι οι καταδικασθέντες αποχώρησαν το δικαστήριο ελεύθεροι.
Αντίθετα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να κηρυχθούν ένοχοι 56 από τους 59 κατηγορουμένους. Το δικαστήριο ωστόσο είχε διαφορετική άποψη.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν τα αδικήματα της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της άμεσης συνέργειας σε απιστία, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ.
Όπως ανέφερε το παραπεμπτικό βούλευμα, με το οποίο οδηγούνταν σε δίκη 59 άτομα (σ.σ ένας απεβίωσε) τα χρήματα δόθηκαν την τριετία 2008-2011 παρανόμως στον συνδικαλιστικό φορέα για να πάρουν στη συνέχεια τον δρόμο για...πολυτελή ταξίδια, δώρα, γεύματα, ακόμη και για πάρκινγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών τους προσώπων.
Επίσης, σύμφωνα με τη δικογραφία η ΔΕΗ χορήγησε και δάνειο στην ΓΕΝΟΠ, ύψους 500.000 ευρώ, το οποίο δεν επεστράφη ποτέ, ούτε όμως δόθηκαν οι αναγκαίες εξασφαλίσεις για την λήψη του.
Βασιλική Κόκκαλη πηγή: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα