Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Το κυβερνητικό σχέδιο πίσω από τις διαρροές για 13η σύνταξη

Θα συνεχίσουμε την αφαίμαξη των φορολογουμένων και κατά τη διάρκεια του 2018 ώστε στο τέλος του χρόνου να έχει παραχθεί και πάλι επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα χρηματοδοτήσει ένα έκτακτο μέρισμα το οποίο θα προορίζεται αποκλειστικά στους συνταξιούχους και θα καλύπτει μέρος ή το σύνολο των απωλειών του εισοδήματος που θα προέλθει από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Έτσι, οι περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν μείωση εισοδήματος από τις αρχές του χρόνου αλλά θα έχουν προεισπράξει τη «ζημιά» η οποία μάλιστα θα είναι και αφορολόγητη.
Αυτό είναι –εν συντομία- το σχέδιο της κυβέρνησης για να ξεπεράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον «γολγοθά» της μείωσης των συντάξεων. Στηρίζεται στις ακόλουθες

παραδοχές:
1. Πρώτον ότι το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει στην πρόωρη μείωση του αφορολογήτου κάτι που αν συνέβαινε θα ήταν καταστροφικό καθώς ο αριθμός των «θυμάτων» θα ξεπερνούσε τα πέντε εκατομμύρια και η αναπλήρωση του εισοδήματος δεν θα ήταν εφικτή ακόμη και αν το πρωτογενές πλεόνασμα έφτανε στο 4,5% του ΑΕΠ.
2. Δεύτερον ότι οι θεσμοί θα δεχτούν –είτε τώρα είτε μετά τον Αύγουστο- ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ φτάνοντας στο 4%. Αυτή η διαφορά της μισής ποσοστιαίας μονάδας μπορεί να καλύψει σχεδόν τη μισή «ζημιά» από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Τα στοιχεία από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού στο 4μηνο δείχνουν ότι υπάρχει και φέτος περιθώριο για διανομή έκτακτου μερίσματος. Αυτό δεν αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας με τους δανειστές καθώς και για το 2018 ισχύει η εξής συμφωνία: κόφτης αν το πρωτογενές πλεόνασμα πέσει κάτω από τον στόχο του 3,5% και δυνατότητα στην κυβέρνηση να διανείμει κοινωνικά κονδύλια αν υπάρξει υπεραπόδοση. Δέσμευση της ελληνικής πλευράς, είναι τα μέτρα να μην έχουν μόνιμο χαρακτήρα ενώ τίθεται πλέον ένα ερώτημα αν μετά τον Αύγουστο –οπότε θα έχει λήξει το μνημόνιο- οι δανειστές θα εξακολουθήσουν να έχουν λόγο στο πώς θα διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα όπως συνέβη το 2017. Θεωρητικά, το πλεόνασμα μπορεί να δοθεί για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.
Με χθεσινές του δηλώσεις στον ANT1, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ουσιαστικά προανήγγειλε τη στρατηγική της κυβέρνησης λέγοντας ότι ανάλογα με τις δημοσιονομικές επιδόσεις θα κριθεί το τι θα γίνει τελικώς με τις συντάξεις. Μάλιστα πρόσθεσε ότι θα βγουν χαμένοι όσοι θα ποντάρουν στην καταστροφολογία των συντάξεων. Αυτό που πρακτικά είχε κατά νου είναι ότι από τη μία η κυβέρνηση θα τιμήσει την υπογραφή της προχωρώντας στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αλλά από την άλλη θα προστατέψει τους συνταξιούχους που θα υποστούν τη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος μέσα από την καταβολή επιδόματος.   φωτό αρχείου thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα