Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ο καθένας τα δικά του στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για τους πλειστηριασμούς


Ο καθένας ψήφισε τη δική του εισήγηση, ανάλογα με την ιδεολογική - κομματική του θέση, για το θέμα των πλειστηριασμών και κατασχέσεων από τους δήμους, χθες το μεσημέρι στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Ολοι συμφώνησαν, με διαφορετικό ύφος ή τρόπο, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους δημότες που δεν μπορούν να πληρώσουν και να μην υπάρξει διευκόλυνση για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης
Για να είμαστε ακριβείς, την εισήγηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” υπερψήφισαν ο Θόδωρος Μπρεδήμας της “Αλλαγής”, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο Γιώργος Δημητρούλιας της “Ελληνικής Δράσης”(!) και ο ανεξάρτητος Παναγιώτης Αλούπης. Την πρόταση του δημάρχου υπερψήφισε η πλειοψηφία και η μείζων μειοψηφία στήριξε την πρόταση του συμβούλου της Στάθη Σταματόπουλου.
Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:
“Πλήρη διαγραφή σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000 ευρώ, μία κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο. Πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και μία κατοικία”.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος πρότεινε ενέργειες εντός του νομικού πλαισίου και ενόψει της διαμόρφωσης του “Κλεισθένη”. Παρατήρησε ότι “δεν μπορούμε να πάμε σε διαγραφή χρεών” και ζήτησε: Διαδικασία ρύθμισης των χρεών και συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα εξετάσει τις οφειλές με κριτήρια. Να υπάρξει ενδιαφέρον για μεγαλοοφειλέτες και στρατηγικούς κακοπληρωτές. Να εξεταστεί δυνατότητα ρύθμισης με οικονομικά - κοινωνικά - οικογενειακά κριτήρια. Να αξιώσουμε από την κυβέρνηση κανονιστικές πράξεις, να δοθεί πρωτοβουλία στους δήμους για αναγκαστική είσπραξη.
Ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θ. Μπρεδήμας υποστήριξε πως “φθάσανε σε κατασχέσεις για χρέη μέχρι 500 ευρώ” και ζήτησε: Ηχηρό ψήφισμα και κατηγορώ της κυβέρνησης γι’ αυτά που έλεγε και δεν ψήφισε. Να αντιμετωπιστούν, να ζητηθούν τα χρέη των μεγαλοοφειλετών και να χαριστούν τα χρέη σε ανθρώπους με 280 ευρώ σύνταξη.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος υπερασπίστηκε τους μικροοφειλέτες που δεν μπορούν να πληρώσουν. Υποστήριξε ότι και οι δήμοι έχουν την ευθύνη τους, ενώ πρότεινε να δώσει ελάφρυνση ο δήμος σε όσους το έχουν ανάγκη.
Ο εκπρόσωπος της “Ελληνικής Δράσης” Γιώργος Δημητρούλιας ζήτησε “να μην τσουβαλιάζουμε τους κακοπληρωτές μ’ αυτούς που δεν μπορούν πραγματικά να πληρώσουν” και δήλωσε ότι συμφωνεί με κάποια πράγματα της εισήγησης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.
Ο ανεξάρτητος Παναγιώτης Αλούπης ζήτησε “νόμιμη λύση και να μπορεί να ασκεί πολιτική ο δήμος. Να δοθεί έμφαση στους κακοπληρωτές και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σ’ αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν”.
Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Δημήτρης Δημόπουλος και Δημήτρης Μπούχαλης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης ζήτησαν να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και αυτοί που παλεύουν και πληρώνουν και δήλωσαν ότι η δημοτική αρχή εφαρμόζει τους νόμους και πως ξεκίνησε τις κατασχέσεις από τα μεγάλα ποσά.
Η σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Μαρία Βεργινάδη ενημέρωσε ότι το 2016 έγιναν 11 πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα και το 2017 8 και αφορούσαν στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι πρώτη κατοικία.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης ζήτησε “ένα πλαίσιο προστασίας γι’ αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. Να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους με τον “Κλεισθένη” να διαγράφουν χρέη σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν”.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι “το δικαστήριο ελέγχει αν μπορεί κάποιος να πληρώσει, το δικαστήριο διαγράφει τα χρέη”. Ενημέρωσε πως “δεν έχουν παραγραφεί χρέη από τον δήμο, παραγράφεται ό,τι προβλέπεται από το νόμο. Δεν έχει κάνει κατασχέσεις”. Μιλώντας πολιτικά, προέτρεψε “να γίνουμε κανονική χώρα” και παρατήρησε πως “τα χρέη τα πληρώνουν σε μια κανονική χώρα”. Επέμεινε ότι “όποιος δεν μπορεί να πληρώσει, μπορεί να πάει στα δικαστήρια, όχι στα λαϊκά” και ανέφερε πως “το 27% του ΑΕΠ πάει για επιδόματα”. Πρότεινε “επίδομα εργασίας, όχι ανεργίας” και παρατήρησε ότι “κάποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση για το 3άρι, εδώ πρέπει να παρέμβει το κράτος”.
Στην πρότασή του πρότεινε “απόλυτη προστασία για την πρώτη κατοικία. Ειδική μέριμνα από το κράτος για όλους τους μαθητές - σχολικό γεύμα καθημερινά. Αυξημένη φροντίδα σε ανάπηρους και ηλικιωμένους με δωρεάν φάρμακα. Ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, ο δήμος να έχει τη δυνατότητα ρύθμισης-διευκόλυνσης για εξυπηρέτηση σε πνεύμα δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, με κανόνες”.
πηγή:.eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα