Απογοήτευση κυριαρχεί και στην Ισπανία για την τιμή του ελαιολάδου, καθώς το Φεβρουάριο η μέση τιμή κυμάνθηκε κοντά στα 2,38 ευρώ ανά λίτρο, ενώ πέρυσι το Μάρτιο η μέση τιμή ανά λίτρο ήταν στα 4 ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την απορία τους για κάθετη πτώση της τιμής αφού η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε κατά 7% και σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης η τιμή του ελαιολάδου δεν θα έπρεπε να κατρακυλήσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη σελίδα agronews.gr: “Οι τοπικοί παράγοντες στην Ισπανία δηλώνουν απογοητευμένοι από τα επίπεδα των τιμών ελαιολάδου, που βρίσκονται σαφώς μειωμένα σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
«Η μεγαλύτερη αγωνία μας είναι αυτές οι τιμές» αναφέρει στο Europa Press ο Φρανσίσκο Ρέγες, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ελαιολάδου της Χαέν: «Η παγκόσμια παραγωγή είναι μικρότερη κατά 7% συγκριτικά με πέρυσι και δεν είναι λογικό οι τιμές να
βρίσκονται εκεί που βρίσκονται».
Οι αγροτικές οργανώσεις απαιτούν να παρθούν έκτακτα μέτρα προκειμένου να μπει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη οικονομική τους καταστροφή και ζητούν από την ισπανική επιτροπή ανταγωνισμού να ξεκινήσει άμεσα την έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια μείωση 30%, δεδομένου ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Poolred, οι παραγωγοί πληρώθηκαν τον προηγούμενο μήνα με έναν μέσο όρο τιμής στα 2,38 ευρώ ανά λίτρο, όταν το 2018 η μέση τιμή ήταν 3,40 ευρώ ανά λίτρο. Τον Μάιο του 2017 μάλιστα η μέση τιμή ανά λίτρο ήταν στα 4 ευρώ, σχηματίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Με τη συνολική παραγωγή της χώρας να είναι ικανοποιητική από άποψη ποιότητας, οι παραγωγοί τονίζουν πως η κατάσταση με τις τιμές είναι ιδιαιτέρως παράξενη, αφού η φετινή καμπάνια περίμεναν πως θα είναι για τους ίδιους κερδοφόρα. Σημειώνεται πως στο τέλος της συγκομιδής, ο όγκος της παραγωγής αναμένεται να βρεθεί κοντά στους 1,8 εκατ. τόνους.
Η βασική κριτική των παραγωγών φωτογραφίζει τη βιομηχανία τυποποίησης που επεξεργάζεται το προϊόν τους και όχι τόσο τις αλυσίδες λιανικής, στις οποίες οι τιμές έχουν εμφανίσει μια πολύ μικρή υποχώρηση. Ενδεικτικά, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ κυμαίνονται από τα 3 μέχρι τα 3,70 ευρώ ανά λίτρο. Στο μεταξύ, οι τυποποιητές αρνούνται τις κατηγορίες αυτές και ισχυρίζονται με τη σειρά τους πως οι εξαγωγές σε άλλες ώρες με μικρότερη σοδειά δεν ήταν τόσο αυξημένες όσο περίμεναν.
Στην Ανδαλουσία, όπου παράγεται και το 80% της συνολικής ισπανικής παραγωγής, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Asaja, COAG και UPA απαιτούν από την κυβέρνησή τους να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ένα σύστημα που ενεργοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2012 και προσφέρει κοινοτική οικονομική στήριξη, ώστε να απομακρυνθεί προσωρινά ένα προϊόν από την αγορά και να ανακάμψουν οι τιμές.
«Η κατάσταση είναι μη βιώσιμη» αναφέρεται σε ανακοίνωση της COAG που συνεχίζει ως εξής: «Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τις τιμές αυτές, όταν η ψαλίδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες είναι τόσο μεγάλη. Για τον λόγο αυτό απαιτούμε να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την κρίση. Εχουμε ήδη καταθέσει μια πρόταση για να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή και να παρέμβουμε στην αγορά». Ωστόσο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός απαιτείται η τιμή στην αγορά για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα να πέσει από τα 1,78 ευρώ ανά λίτρο, 1,71 για τα παρθένα και 1,52 για την κατηγορία λαμπάντε. Πάντως οι ίδιοι συνεταιριστές υποστηρίζουν πως οι τιμές αναφοράς έχουν μείνει στάσιμες εδώ και πάνω από μια δεκαετία και πως άρα το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης μπορεί να ενεργοποιηθεί «όταν ο τομέας καταγράφει σημαντικές οικονομικές απώλειες». Οι παραγωγοί τονίζουν πως έχουν ήδη χάσει πολλά χρήματα, με το κόστος παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου να βρίσκεται στα 2,80 ευρώ ανά λίτρο. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λούης Πλάνας αναγνωρίζει πως «η αγορά εμφανίζει μια παράξενη συμπεριφορά» και διαβεβαιώνει πως τα απαραίτητα μέτρα θα εφαρμοστούν προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα”. eleftheriaonline
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα