Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Πρώτη κατοικία: Αυστηρό πλαίσιο και αντικίνητρα για τους κακοπληρωτές

«Φρένο» σε στρατηγικούς κακοπληρωτές βάζει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Τα «ψιλά» γράμματα και συγκεκριμένα το άρθρο 11 του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας θέτουν ένα αυστηρό πλαίσιο για τους οφειλέτες που θα απορρίψουν την πρόταση που θα κάνει η τράπεζα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα επιλέξουν να καταφύγουν δικαστικά για τη ρύθμιση του δανείου τους.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο ο δανειολήπτης που δεν θα συμμορφωθεί με την πρόταση της τράπεζας θα πρέπει να πληρώνει το 100% της δόσηςπου του προτάθηκε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι να δοθεί «αντικίνητρο» σε όσους είτε θελήσουν να κερδίσουν χρόνο μεταπηδώντας από τη μία διαδικασία στην άλλη είτε δεν αποδειχθούν συνεργάσιμοι και δεν αποδεχθούν τη λύση που τους δίδεται μέσω της πλατφόρμας.
Στον νόμο περιλαμβάνονται επίσης και δικλείδες ασφαλείας για την αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών του νόμου Κατσέλη. Οι περιπτώσεις αυτές θα ελεγχθούν

εξονυχιστικά από τις τράπεζες μέσω της πλατφόρμας, όπου και θα διασταυρωθούν όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.
Σημειωτέον ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη ξεπερνούν τις100.000 ενώ, όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, οι δυνητικοί ωφελούμενοι από το νέο πλαίσιο προστασίας μπορεί να φθάσουν τους 150.000.
Άρση προστασίας για τους ασυνεπείς
Το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον πέναλτι για τις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης απορριφθεί και από την πλατφόρμα και από το δικαστήριο. Με τη ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει τις επιφυλάξεις των θεσμών αλλά κυρίως της ΕΚΤ, για τον κίνδυνο δημιουργίας κουλτούρας ασυνέπειας.
Η ποινή αυτή επιβάλλει στον οφειλέτη να πληρώσει το 5% της συνολικής οφειλής για την οποία ζήτησε ρύθμιση με κατώτερο όριο τα 1.500 ευρώ και ανώτερο τις 5.000 ευρώ. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν πληροί τα κριτήρια του νόμου, επιμένει να καταφεύγει στη δικαστική προστασία και το δικαστήριο τον κρίνει μη επιλέξιμο.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες για τις περιπτώσεις που ο οφειλέτης δεν τηρήσει τη ρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, αν αθετήσει την καταβολή των δόσεων, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβεί την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, ο οφειλέτης χάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και εκπίπτει της ευνοϊκής ρύθμισης. Σε αυτή την περίπτωση, η άρση της προστασίας αφορά τόσο στην πρώτη κατοικία όσο και την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του, για την οποία η τράπεζα μπορεί να ζητήσει ρευστοποίησή της.
Παράλληλα, το Δημόσιο θα ζητήσει την επιστροφή της επιδότησης και μάλιστα εντόκως με επιτόκιο 5%.  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα