Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Φιλιατρά: Παρουσιάστηκε ιστορική επισκόπηση και έκδοση μαθητών και Συλλόγου Γονέων της Γ’ Γυμνασίου

Σπουδαία συνεισφορά στην πόλη 
Σπουδαία συνεισφορά στην πόλη των Φιλιατρών και την ιστορική διαδρομή της αποτελεί η έκδοση μαθητών της Γ’ Γυμνασίου Φιλιατρών με πρωτοβουλία κι επιμέλεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου τους!
Η έκδοση παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών όπου οι μαθητές σε μια λαμπρή εκδήλωση με συγκλονιστικό περιεχόμενο δεν ανέδειξαν απλώς σημαντικούς «σταθμούς» στην ιστορία της πόλης αλλά έβαλαν το δικό τους αποτύπωμα ψυχής από την αγάπη τους στα Φιλιατρά!
 «Ο άνθρωπος, είναι το μόνο ον, που κατέχει τη δυνατότητα της σκέψης και της ομιλίας και μέσω αυτών εκφράζονται τα συναισθήματά του. Κατεξοχήν θέση στην καρδιά του κάθε ανθρώπου, κατέχει η ιδιαίτερη πατρίδα του!

 Ο τόπος εκείνος, που άσχετα με τα χαρακτηριστικά του, σηματοδοτεί τη νοσταλγία της αγνής παιδικής ηλικίας. Τότε, που τα “μεγάλα” φαντάζουν μεγαλύτερα απ’ ό,τι είναι  και τα σπουδαία προκαλούν δέος!
 Η ιδιαίτερη πατρίδα με τις αναμνήσεις της, ακολουθεί πάντα τον άνθρωπο στα βήματα της ζωής του και κατευθύνει τα όνειρά του! Η γνώση του παρελθόντος, ειδικά στην περίπτωση των Φιλιατρών, που πρόκειται για μία πόλη που έχει βιώσει στο έπακρο εποχές πρωτοπόρας ευμάρειας και λάμψης, ντύνει συναισθηματικά τη ζωή των κατοίκων της, τους τονώνει την αυτοπεποίθηση και γεφυρώνει το μέλλον τους με μεγάλα οράματα και υψηλούς προσανατολισμούς! Κάτι, που αποδεικνύεται άλλωστε, από τις αμέτρητες προσωπικότητες που έχει γεννήσει αυτός ο τόπος και που διακρίνονται διαχρονικά στους κλάδους της επιστήμης, της τέχνης, των επιχειρήσεων…
Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε και εμείς, να αφήσουμε τα έτοιμα, τα επιφανειακά και τα ανώδυνα, που έχουν κατακλείσει τις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, αποπροσανατολίζοντας τους στόχους μας και τα ιδανικά μας και να στραφούμε λίγο στην αξία μας! Να την υπενθυμίσουμε στους πιο παλιούς, και να την μεταδώσουμε στους νεώτερους, με σκοπό να  πιστέψουμε και εμείς οι ίδιοι πως μπορούμε να καταφέρουμε το καλλίτερο! Είμαστε νέοι, ρομαντικοί, ευαίσθητοι, αισιόδοξοι, δυνατοί! Δεν θέλουμε “τεχνικές μαγείας” και υποκατάστατα ευτυχίας!
Δεν θέλουμε εύκολες λύσεις και μικρές απολαύσεις. Δεν έχει η ζωή μας νόημα υλικό, αλλά ηθικό! Θέλουμε να αγωνιστούμε! Θέλουμε να κατακτήσουμε τη ζωή μας! Θέλουμε να κάνουμε μεγάλα όνειρα και να τα πετύχουμε! Θέλουμε να δημιουργήσουμε την δική μας προσωπική ιστορία που να κάνει περήφανους τους δικούς μας απογόνους! Όλοι σήμερα, μιλούν γι αγάπη! Κι είναι γνωστό, πως οι άνθρωποι μιλούν πολύ για πράγματα που τους λείπουν! Η Γ΄ Γυμνασίου Φιλιατρών, δε μιλά, ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ!», αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου! Στο δε σημείωμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τονίζεται ότι, «Ο Σύλλογός μας, ορμώμενος από την αρχή της θητείας του, απ την αγάπη του για το παιδί, που σηματοδοτεί την αισιοδοξία για το μέλλον , βασίστηκε στις αρχές της συνεργασίας, της δημοκρατίας του σεβασμού και της αλήθειας! Προσπαθήσαμε, όσο οι δυνάμεις μας το επέτρεψαν, να επιδοτήσουμε με την ψυχή μας το σχολικό περιβάλλον του Γυμνασίου των Φιλιατρών, με διάθεση και στοιχεία που είναι κοινά αποδεκτό πως λείπουν, δίνοντας μια οσμή διαφορετική από την “πεπατημένη”, που όλοι την “βαριούνται”, δεν “τολμούν “ εύκολα όμως και να την μεταβάλλουν…
Στα πλαίσια των δράσεων αυτών, εντάσσεται και η σημερινή παρουσία των παιδιών μας, τα οποία, διεκδίκησαν με μεγάλη θέρμη -οφείλουμε να πούμε- , την ενδεικτική παρουσίαση της πόλης που ζουν και αναπτύσσονται, της πόλης που δημιουργούν αναμνήσεις, της πόλης που ενδεχομένως πολλά από αυτά θα επιλέξουν στο μέλλον να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και να κάνουν τις δικές τους οικογένειες! Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, τα ίδια τα παιδιά μας προπάντων για αυτήν τους την επιμονή, να δοκιμαστούν σε κάτι πρωτοποριακό!
Όλους όσους ασπάστηκαν και συμπαραστάθηκαν σε αυτήν την ιδέα και ιδιαιτέρως τους κυρίους Κωνσταντίνο Καραμπάτσο με την πολύτιμη εμπειρία του και την αγάπη του για τα Φιλιατρά και τον Γρηγόρη Πούλο που επίσης η αγάπη του για τα Φιλιατρά αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που μας διέθεσε! Η έκδοση αυτή, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί παρουσίαση της ιστορίας της πόλης μας, ούτε και όλων αυτών των σημαντικών που τα Φιλιατρά έχουν να θυμίζουν από το παρελθόν με την ποιότητα ζωής του, την μόρφωση, την κουλτούρα και τον πλούτο τους.
Είναι απλώς μια αρχή ,για να γνωρίσουν οι νεώτεροι ποιοί ήμασταν και να διαγράψουν το ποιοί θέλουμε και μπορούμε να γίνουμε! Είναι ένα ψήγμα ελπίδας να ξέρει κανείς τα επιτεύγματα των προγόνων του! Είναι επίσης και μία συνειδητοποίηση, πως τίποτα δεν είναι μόνιμο, πως όλα μπορούν να ανατραπούν και πως ο άνθρωπος ανάλογα με τους χειρισμούς του, προδιαγράφει τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες του!».
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου, Δώρα Πανταζοπούλου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, «ο Σύλλογός μας, πιστεύει πως στη θητεία του έδωσε έναν φιλότιμο αγώνα, που σκοπό έχει, ετούτα τα 15χρονα παιδιά που απόψε θα απολαύσουμε και όλα τα παιδιά που είχαμε τη χαρά να συναναστραφούμε, να έχουν ανοιχτή ματιά, να δώσουν ώθηση στα όνειρά τους, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να κατακτήσουν τη ζωή τους. Να γίνουν πολίτες του κόσμου, έχοντας πάντα την αυτοπεποίθηση της ανοιχτής αγκαλιάς της ιδιαίτερης Πατρίδας τους.
Στον κόσμο των επιχειρήσεων, μαθαίνουμε, πως δεν ώριμο να αναδείξεις ένα πρόβλημα, αν δεν είσαι έτοιμος να επιχειρηματολογήσεις για την επίλυσή του. Στην πίστη μας, ξέρουμε, πως ο δρόμος της αγάπης, είναι μονόδρομος για την πνευματική και ψυχική ανάταση του ανθρώπου. Η ζωή, μας διδάσκει καθημερινά το πόσο προσωρινοί είμαστε. Επειδή, στις μέρες μας, όπως έλεγε και η ποιήτρια Κατερίνα Γώγου, “άσκησα την όραση για μακριά και έχασα τα κοντινά μου”, προτείναμε, να ξεκινήσει ο καθένας από τον ίδιο του τον εαυτό για να μπορούμε να σταθούμε σαν ομάδα. Θελήσαμε, να ξεκινήσουμε από τα κοντινά μας, από την Πόλη μας, για να είμαστε ικανοί να σταθούμε οπουδήποτε και γιατί όχι, να κατακτήσουμε τον κόσμο.
Πιστεύουμε πλέον  λοιπόν, πως όλοι μας έχουμε την ωριμότητα της γνώσης και το περίσσευμα του φόβου, για να διαλέξουμε πλέον σωστά!». Ακολούθως, τα παιδιά παρουσίασαν την πόλη τους, με ανάγνωση κειμένων κι ερμηνεία τραγουδιών, μα πάνω απ’ όλα με αγάπη και κατάθεση ψυχής για την πόλη τους. Για τα Φιλιατρά που περήφανα στάθηκαν στο χρόνο και αξίζουν, πράγματι, περισσότερα και καλύτερα και σήμερα και αύριο! Εύσημα στους μαθητές, το Σύλλογο και όλους τους συντελεστές έδωσαν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο διευθυντής του Γυμνασίου, Νίκος Αθανασόπουλος.
Του Ηλία Γιαννόπουλου, To Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα