Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά: Απολαύστε υπεύθυνα

Η 25η Μαρτίου χαρακτηρίζεται από το παραδοσιακό της φαγητό που δεν είναι άλλο από το μπακαλιάρο με σκορδαλιά - Τι να προσέξετε για να απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας
Ο τηγανητός μπακαλιάρος, πιάτο συνυφασμένο με την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, αποτελεί μία εξαίρεση, καθώς στη χώρα μας τα ψάρια τηγανίζονται κατά βάση μόνο με αλεύρι, ενώ ο μπακαλιάρος σε αυτή την περίπτωση γίνεται με κουρκούτι.
Το φαγητό αυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τόσο από το κουρκούτι που απορροφά λάδι κατά το τηγάνισμα, όσο και από τη σκορδαλιά που χρειάζεται αρκετό λάδι για να παρασκευαστεί.
Αν είστε λάτρεις της σκορδαλιάς και όχι τόσο του τηγανητού μπακαλιάρου, μπορείτε να κάνετε ψητό το μπακαλιάρο με συνοδεία σκορδαλιάς. Με αυτό τον τρόπο η θερμιδική αξία του μπακαλιάρου μειώνεται περισσότερο και από 50% και μπορείτε να τον απολαύσετε

χωρίς σημαντική επιβάρυνση. Ο μπακαλιάρος γίνεται επίσης πολύ ωραίος και βραστός και συνδυάζεται πολύ καλά με τη σκορδαλιά.
Αν δε θέλετε να στερηθείτε τον τηγανητό σας μπακαλιάρο, φροντίστε να τον τηγανίσετε σωστά για να μειώσετε την απορρόφηση λαδιού, άρα και τις θερμίδες. Προτιμήστε ελαιόλαδο και όχι άλλα φυτικά έλαια. Φροντίστε το λάδι να έχει κάψει καλά πριν τηγανίσετε, χωρίς όμως να καπνίσει. Αν δεν έχει κάψει καλά το λάδι, το κουρκούτι σας, θα απορροφήσει πολύ περισσότερο. Μην γυρίζετε συνέχεια το μπακαλιάρο. Αφήστε τον να τηγανιστεί καλά από τη μία πλευρά και να πάρει το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα και μετά γυρίστε το να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Το χρώμα δεν πρέπει να γίνει σκούρο. Όσο πιο σκούρο το χρώμα του, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο παράγεται. Μία ουσία που παράγεται από τροφές πλούσιες σε άμυλο (το κουρκούτι στη συγκεκριμένη περίπτωση) και ενοχοποιείται ως πιθανός καρκινογόνος παράγοντας. Τηγανίστε το μπακαλιάρο λοιπόν σε όχι πολύ υψηλή θερμοκρασία (ιδανικά κοντά στους 170 βαθμούς) και όχι για πολύ ώρα.
Αν δε θέλετε να στερηθείτε τίποτα από το «δίδυμο» της 25ης Μαρτίου, απολαύστε τα με μέτρο. Μία μερίδα τηγανητού μπακαλιάρου μπορεί να φτάσει και τις 500 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά σκορδαλιά τις 100 θερμίδες. Αν θέλετε να περιορίσετε τις θερμίδες μπορείτε από κάποια κομμάτια να μη φάτε το κουρκούτι, παρά μόνο το ψάρι και φυσικά να μην κάνετε κατάχρηση στη σκορδαλιά. Μπορείτε μάλιστα να τα συνδυάσετε με σαλάτα στην οποία μπορείτε να προσθέσετε πολύ λίγο ή και καθόλου λάδι, για να ισορροπήσετε την πρόσληψη λίπους. Τα βραστά λαχανικά (όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια) συνοδεύουν πολύ ωραία το συγκεκριμένο φαγητό και μπορούν να καταναλωθούν και μόνο με λεμόνι.
Για όσους θέλουν να αποφύγουν τα τηγανητά αλλά θέλουν να φάνε μπακαλιάρο, υπάρχει πάντα και η επιλογή του μπακαλιάρου πλακί. Ο συνδυασμός ψάρι-ελαιόλαδο-ντομάτα-σκόρδο, σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα υγιεινός και σίγουρα πιο χαμηλοθερμιδικός (εφόσον δε γίνεται κατάχρηση στο λάδι). Επίσης συνδυάζει τα ω-3 λιπαρά οξέα του ψαριού, με τα μονοακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο, τα αντιοξειδωτικά του σκόρδου και το λυκοπένιο από τη ντομάτα. Η απορρόφηση του τελευταίου αυξάνεται σημαντικά από την παρουσία λίπους.  ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα