Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Δημοσκοπήσεις: Τι δείχνει για την επόμενη κυβέρνηση το «γκάλοπ των γκάλοπ»


Σε σχέση με το φθινόπωρο η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κατά περίπου μισή μονάδα (0,4%)
Στα ελληνικά το Poll of Polls έχει μεταφραστεί ως η «μητέρα των δημοσκοπήσεων» και «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν και άλλες φορές δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της καθώς διεθνώς θεωρείται η πλέον αξιόπιστη έρευνα. Ο λόγος είναι απλός: οι εκτιμήσεις της εν λόγω δημοσκόπησης προκύπτουν από τον μέσο όρο των προβλέψεων που κάνουν διαφορετικές εταιρείες το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα.
Γεγονός που επιτρέπει να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα γίνει στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν προκύψουν. Σημειωτέον δε ότι το συγκεκριμένο Poll of Polls διαμορφώθηκε όχι μόνον από τις δημοσκοπικές εταιρείες που συνήθως δίνουν διψήφιες διαφορές στη ΝΔ, αλλά και από εκείνες που εμφανίζουν την απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα μικρότερη. Συγκεκριμένα «ΤΑ ΝΕΑ» επεξεργάστηκαν τις δημοσκοπικές προβλέψεις πέντε εταιρειών (Metron Analysis, Pulse, Rass, Alco και Prorata) και συνέκρινε τις δημοσιευθείσες έρευνές τους το φθινόπωρο του 2018 με τις πιο πρόσφατες που είδαν το φως της δημοσιότητας στους πρώτους μήνες του 2019.

Ποιο είναι το κεντρικό συμπέρασμα από το λεγόμενο Poll of Polls; Σε σχέση με το φθινόπωρο η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κατά περίπου μισή μονάδα (0,4%). Πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που κατεγράφη σχεδόν σε όλες τις έρευνες των τελευταίων μηνών του 2018 όχι μόνον δεν έπληξε τη ΝΔ, αλλά ήταν ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που δείχνει μάλλον ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλες δεξαμενές αύξησης της εκλογικών ποσοστών της.
Τα συμπεράσματα

Από τη «μητέρα των δημοσκοπήσεων» προκύπτουν όμως και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Σε σχέση με το φθινόπωρο φαίνεται να μειώνονται οι αναποφάσιστοι, όπως και οι απαντήσεις αποχής (άκυρο, λευκό, δεν θα ψηφίσω). Οι πρώην αυτοί αναποφάσιστοι, ωστόσο, φαίνεται να στρέφονται περισσότερο προς τη ΝΔ παρά στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που διαψεύδει το αφήγημα της κυβέρνησης περί πιθανής επιστροφής των πρώην ψηφοφόρων της.
H ΝΔ με το 31% που συγκεντρώνει ως ΜΟ των 5 εταιρειών μπορεί να προσβλέπει κάλλιστα σε ποσοστά αυτοδυναμίας, καθώς το 13% των πολιτών παραμένουν αναποφασίστοι. Πόσο μάλλον αν τελικώς η Βουλή έχει 5 ή μάξιμουμ 6 κόμματα, όπως προκύπτει από το Poll of Polls.
Από τη «μητέρα των δημοσκοπήσεων» επιβεβαιώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα μικρότερο κόμμα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών. ΧΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ κινούνται σταθερά μεταξύ 6% -8% με μικρές αυξομειώσεις αναλόγως της συγκυρίας, ενώ τόσο το Ποτάμι, όσο και οι ΑΝΕΛ δεν μοιάζουν να έχουν τη δυνατότητα ανάκαμψης προκειμένου να συγκεντρώσουν το πολυπόθητο 3%.
Οι αρχηγοί

Σημειώνεται τέλος ότι το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα της ΝΔ ενισχύσεται και από την πρωθυπουργική εικόνα των δύο αρχηγών. Οπως έχει και στο παρελθόν επισημανθεί είναι η πρώτη φορά που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται σταθερά και μακράν του Πρωθυπουργού στο γνωστό ερώτημα της καταλληλότητας.

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται στις αρχές του 2019 να αυξάνει ακόμη περισσότερο τη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, στον μέσο όρο των 5 εταιρειών, ο αρχηγός της ΝΔ εμφανίζεται να συγκεντρώνει σήμερα 36% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι αποτυπώσεις του φθινοπώρου του 2018 έδιναν αντίστοιχα 34% προς 24%.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα