Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

30 Μαρτίου 1952 - χαράματα Κυριακής μέσα στο σκοτάδι - εκτέλεσαν τον άνθρωπο με το γαρύφαλλο

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομοΜέσα σε μια βδομάδα, η κυβέρνηση Πλαστήρα έλαβε 250.000 τηλεγραφήματα απ’ όλον τον κόσμο, με τα οποία σχεδόν όλοι οι επώνυμοι της γης ζητούν την σωτηρία του.

Ο στρατηγός Ντε Γκολ είναι ανάμεσα στους πρώτους, σχεδόν όλες οι προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής σκηνής, 159 βουλευτές απ’ την Αγγλία και των δυο κομμάτων, ο Πωλ Ελυάρ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Πάμπλο Πικάσο και χιλιάδες άλλοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι απ’ όλον τον κόσμο προσπαθούν να σώσουν τον Μπελογιάννη.

Ακόμα κι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδωνος θα δηλώσει: «Έχω συγκλονιστεί από το ηθικό μεγαλείο του Μπελογιάννη. Το θεωρώ ανώτερο και από των πρώτων Χριστιανών, γιατί ο Μπελογιάννης δεν πιστεύει ότι υπάρχει μέλλουσα ζωή.»

Μάταια ομως, 30 Μαρτίου 1952 - χαράματα Κυριακής μέσα στο σκοτάδι - εκτέλεσαν τον άνθρωπο με το γαρύφαλλο, όπως έμεινε στην ιστορία μέσα από τη θρυλική πλέον φωτογραφία. Ο φωτορεπόρτερ που την «τράβηξε», Δήμος Σακελλαρίου αφηγείται:
«Στριφογύριζε ο Μπελογιάννης στο χέρι του ένα γαρύφαλλο, και χαμογελούσε σα να’ λεγε στους δικαστές: Χαμογελάστε κι εσείς αν μπορείτε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα