Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Φιλιατρά: Κατάθεση ψυχής και μεταλαμπάδευσης δύναμης σε παρουσίαση βιβλίου για τον καρκίνο

Κατάθεση ψυχής και μεταλαμπάδευσης δύναμης σε όλους μας είναι το βιβλίο «Η σκέψη μου σ’ εκείνον» της Πόλυς Γιαννοπούλου που παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.
«Εκείνος» είναι ο καρκίνος με τον οποίο η συγγραφέας πάλεψε και νίκησε στέλνοντας το δικό της μήνυμα σε όσους δίνουν αυτή τη μεγάλη μάχη, ότι πάντα πρέπει να παλεύουμε ό,τι και να συμβαίνει στη ζωή μας και ποτέ να μην το βάζουμε κάτω.
Η παρουσίαση έγινε με τη συνεργασία του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών, η πρόεδρος του οποίου Μαίρη Γκότση άνοιξε την εκδήλωση ευχαριστώντας όλους για την παρουσία τους. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του συλλόγου να στηρίζει όλες τις πολιτιστικές δράσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο συγκεκριμένο βιβλίο και τη συγγραφέα.

Την παρουσίαση συντόνισε ο συγγραφές Γρηγόρης Χαλιακόπουλος που επισήμανε τα βασικά μηνύματα του βιβλίου. Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα που πραγματεύεται η συγγραφέας, ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος παθολόγος, διευθυντής του Κ.Υ. Φιλιατρών στάθηκε στην ανάγκη για πρωτογενή πρόληψη που έχει να κάνει με τις συνθήκες ζωής, δηλαδή σωστή διατροφή, άθληση, αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ, έκθεση σε ακτινοβολία, αλλά και για δευτερογενή πρόληψη με προληπτικές εξετάσεις, καθώς όσο νωρίτερα η διάγνωση τόσο καλύτερα. Ο Αλέξης Στριμπάκος παθολόγος - ογκολόγος στάθηκε στην ψυχική αντιμετώπιση της νόσου από κάθε ασθενή, τονίζοντας ότι το μεγάλο πεδίο και το δύσκολο είναι στον ψυχικό κόσμο.
Από την πλευρά της η Πόλυ Γιαννοπούλου υπογράμμισε: «Το έγραψα σε μια περίοδο που πέρναγα ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα υγείας, είχα καρκίνο, ήταν η ψυχοθεραπεία μου. Με βοηθούσε πάρα πολύ στο πώς μπορώ εγώ η ίδια να περάσω αυτό το πράγμα και να το δω κάπως διαφορετικά και όχι τόσο καταθλιπτικά. Το έκανα για τα παιδάκια μου, να τους αφήσω κάτι να θυμούνται ότι η μαμά τους τότε πέρναγε μια δύσκολη κατάσταση και πώς την αντιμετώπισε, αλλά και ό,τι να συμβεί στη ζωή τους να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν τα πράγματα με θάρρος και με δύναμη. Το βιβλίο έχει αλληγορικό χαρακτήρα και μόνο στο τέλος αποκαλύπτεται ποιος είναι ο «εκείνος» της ιστορίας. Εμένα αυτό το βιβλίο με βοήθησε να το αντιμετωπίσω και εύχομαι να βοηθήσει και κάποιον άλλον να αντιμετωπίσει ένα αντίστοιχο ή κάποιο άλλο πρόβλημα στη ζωή του. Το μόνο που έχω να πω είναι να πολεμάμε, να μην το βάζουμε κάτω, να κοιτάμε μπροστά και να είμαστε αισιόδοξοι ό,τι και να συμβαίνει στη ζωή μας. Πρέπει να παλεύουμε χωρίς να ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, πρέπει να παλεύουμε».
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν οι φιλόλογοι Ματίνα Μιχαλακοπούλου και Μάγδα Γαρατζιώτη.
Κ.Μπ., Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα