Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν το επίδομα ενοικίου λόγω ΕΚΑΣ

Μεγάλη παγίδα αποκαλύπτεται στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος ενοικίου για δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που ήδη μένουν εκτός ενίσχυσης επειδή με το ΕΚΑΣ των 115 ευρώ το μήνα που έπαιρναν το 2017 πέρασαν το όριο του ετήσιου εισοδήματος των 7.000 ευρώ και αυτομάτως η αίτησή τους απορρίπτεται.
To παράδοξο είναι όμως ότι με το ΕΚΑΣ του 2018 που έπεσε στα 35 ευρώ το μήνα, πέφτουν κάτω από τις 7.000 ευρώ σε ετήσιο εισόδημα, πλην όμως δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για επίδομα ενοικίου μέχρι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση! Αλλά και όταν την υποβάλουν και πάρουν έγκριση από τον ΟΠΕΚΑ, δεν θα πάρουν επίδομα ενοικίου, αναδρομικά από 1/1/2019, αλλά από τον επόμενο μήνα της αίτησής τους, δηλαδή θα τους δοθούν σχεδόν τα μισά επιδόματα του 2019 χωρίς τα αναδρομικά από 1/1/2019. Η απώλεια των αναδρομικών στοιχίζει ήδη 280 ευρώ μέχρι τώρα και μπορεί να φτάσει στα 490 ευρώ!
Κόφτης
Το Taxisnet δεν έχει ανοίξει για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και έτσι δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που πληρούν τα κριτήρια για το επίδομα ενοικίου με το εισόδημα του 2018 δεν μπορούν να λάβουν την ενίσχυση και μάλιστα όταν κάνουν τις

δηλώσεις τους δεν θα πάρουν αναδρομικά το επίδομα ενοικίου.
Σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει η υπουργική απόφαση για την καταβολή του επιδόματος εξετάζεται το εισόδημα που εμφανίζεται στην πιο πρόσφατη φορολογική δήλωση που εν προκειμένω είναι το εισόδημα του 2017 που δηλώθηκε το 2018. Η αδικία για τους χαμηλοσυνταξιούχους που ζουν στο νοίκι είναι ότι επειδή το 2017 είχαν ΕΚΑΣ 115 ευρώ το μήνα, βγαίνουν προσωρινά εκτός επιδόματος ενοικίου ενώ με το ΕΚΑΣ του 2018 στα 35 ευρώ παίρνουν επίδομα ενοικίου, πλην όμως χάνουν τα αναδρομικά από 1/1/2019.
Η απόφαση ορίζει ότι μόνον όσοι κάνουν αίτηση ως τον Απρίλιο και πληρούν τα κριτήρια θα πάρουν αναδρομικά το επίδομα, ενώ όσοι κάνουν αίτηση τους επόμενους μήνες δεν θα πάρουν αναδρομικά!
Η αδικία για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι ότι έχουν χάσει ήδη 4 μηνιάτικα από το επίδομα ενοικίου (Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου) επειδή λόγω του ΕΚΑΣ των 115 ευρώ που είχαν το 2017 πέρασαν τις 7.000 ευρώ και δεν μπορούν να κάνουν αίτηση, ενώ κατά τα φαινόμενα μέχρι την τελική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που είναι 31 Ιουλίου, θα χαθούν και άλλα 2 ή 3 μηνιάτικα, αφού οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν έχουν αρχίσει να υποβάλλονται για τα φυσικά πρόσωπα.
Το ελάχιστο ποσό επιδόματος για ένα άτομο που ζει μόνο του σε νοίκι είναι 70 ευρώ το μήνα, ενώ αν έχει και σύζυγο, ή άλλο μέλος, τότε το επίδομα ανεβαίνει στα 105 ευρώ το μήνα, αρκεί το συνολικό εισόδημα να είναι μέχρι 10.500 ευρώ.
Για τους χαμηλοσυνταξιούχους με ΕΚΑΣ που πληρούν τα κριτήρια για το επίδομα με το εισόδημα του 2018, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι να ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις του 2019, η απώλεια των αναδρομικών από το επίδομα στοιχίζει ήδη 280 ευρώ ενώ όσοι φτάσουν Ιούλιο για να κάνουν δήλωση και να μπουν στο επίδομα ενοικίου με το εισόδημα του 2018, θα έχουν χάσει αναδρομικά 7 μηνών, δηλαδή 490 ευρώ! aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα