«Κόλλησε» ο αγροδιατροφικός τομέας στη Μεσσηνία
Μπορεί για πολλούς ο αγροδιατροφικός τομέας να αποτελεί έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της Μεσσηνίας, αλλά η απουσία σχεδιασμού, η γήρανση του πληθυσμού και η κρίση που μαστίζει και την περιοχή μας αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την οργάνωση του.
Επίσης, έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, ενώ καλείται να αξιοποιήσει και τις προοπτικές που αδιαμφισβήτητα υφίστανται. Για να καταστεί αυτό εφικτό απαιτείται, όπως προείπαμε, η ύπαρξη ενός καλά σχεδιασμένου συστήματος, το οποίο θα είναι διαμορφωμένο με μία προσέγγιση βασισμένη στην κοινή λογική, αλλά και στο στρατηγικό σχεδιασμό, σε αντίθεση μ' αυτό που γινόταν μέχρι τώρα και το οποίο ήταν στοχευμένο μόνο στην αξία και το κέρδος.
Η προσφορά ποιοτικών, υπεύθυνα παραγόμενων αγροδιατροφικών προϊόντων απαιτεί τη βαθιά γνώση του τρόπου με τον οποίο συνδέονται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Η ανυπαρξία όλων των παραπάνω είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 (οικονομικό έτος 2017), οι Μεσσήνοι αγρότες να δηλώσουν 53,3 εκατομμύρια ευρώ καθαρά εισοδήματα, κάτι που τους κατατάσσει
αυτόματα στους χαμηλότερους οικονομικά αναπτυσσόμενους νομούς.
Από την άλλη πλευρά, οι αγρότες από τους Νομούς Λάρισας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και Αιτωλοακαρνανίας δήλωσαν σωρευτικά τα περισσότερα εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στις φορολογικές δηλώσεις του 2018 (οικονομικό έτος 2017).
Στο Νομό Λάρισας δηλώθηκαν αγροτικά εισοδήματα της τάξης των 98,9 εκατ. ευρώ, ενώ στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης οι αγρότες δήλωσαν συνολικά 63,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με βάση τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι περίπου 9,5 στους 10 αγρότες δήλωσαν καθαρό εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες δήλωσαν 61,6 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας με 60,7 εκατ. ευρώ. Πιο κάτω ήταν οι Μεσσήνιοι (53,3 εκατ. ευρώ), οι Σέρρες με 50 εκατ. ευρώ και η Φθιώτιδα με 50 εκατ. ευρώ.
Πόσα έσοδα δήλωσαν συνολικά οι αγρότες
Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει, επίσης, ότι από το σύνολο των φορολογουμένων που δήλωσαν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, το 94,9% είχε εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Από 20.000 έως 30.000 ευρώ δήλωσε το 0,69% των αγροτών, ενώ από 50.000 έως 70.000 ευρώ δήλωσε το 0,04% των αγροτών.
Ελάχιστοι, τέλος, ήταν οι αγρότες που δήλωσαν πάνω από 100.000 ευρώ, οι οποίοι ανήλθαν σε 33 άτομα, ήτοι 0,01%. Συνολικά, πάντως, αγροτικά εισοδήματα δήλωσαν 502.000 άτομα, με το συνολικό δηλωθέν εισόδημα να αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ.
Α.Π. tharros
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα