Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Πάνω από 10.000 χασισόδεντρα εκριζώθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια στη Μεσσηνία

Παραδοσιακός, με αυξημένη της αίσθηση της φροντίδας και της… αγάπης και οπωσδήποτε αφεντικό με τα στοιχεία του καιροσκόπου και του κερδοσκόπου, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στο προφίλ του Μεσσήνιου χασισοκαλλιεργητή, όχι του ευκαιριακού ή για να εξασφαλίσει τη δόση του με ελάχιστα δενδρύλλια, αλλά του μεγάλου παραγωγού που φυτεύει δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες δέντρα!
Αυτό αποδεικνύεται από τις υποθέσεις που έχουν εξιχνιασθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στη Μεσσηνία, από τα στοιχεία που προκύπτουν από την εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων, αλλά και από τις μαρτυρίες κατά καιρούς των ίδιων των αστυνομικών που έχουν υπηρετήσει στα Ναρκωτικά.Την τελευταία δεκαετία, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας έχει ασχοληθεί με 52 υποθέσεις χασισοφυτείας και διακίνησης ναρκωτικών που η κάθε μια ξεπερνάει σε προσδοκώμενο οικονομικό όφελος, τις 75.000 ευρώ. Οι καμπάνες βέβαια που προβλέπει ο νόμος είναι πολύ βαριές για όσους αποδεικνύεται και δικαστικά η βαριά αυτή κατηγορία.
Μόνο την τελευταία 3ετία 2017, 2018 και 2019 (χωρίς η φετινή χρονιά να έχει ολοκληρωθεί ακόμα) στη Μεσσηνία κατασχέθηκαν περίπου 10.000 δενδρύλλια χασίς. Η ελάχιστη ποσότητα χασίς που θα παρήγαγαν αυτά τα δέντρα, θα ξεπερνούσε τους πέντε  τόνους!Μόνο αφεντικά!
Από τα κύρια χαρακτηριστικά του Μεσσήνιου καλλιεργητή χασίς, είναι ότι εξακολουθεί να κρατούν τα… ηνία. Σε άλλους νομούς έχει παρατηρηθεί μεγάλες φυτείες να καλλιεργούνται από αλλοδαπούς. Στη Μεσσηνία κυριαρχεί η εντοπιότητα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια μόνο 1-2 φυτείες  ανακαλύφθηκαν με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς.
Ο Μεσσήνιος καλλιεργητής είναι το βασικό αφεντικό και χρηματοδότης. Είναι καιροσκόπος προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες που υπάρχουν και οπωσδήποτε κερδοσκόπος. Καλλιεργεί παραδοσιακά και γι’ αυτό παράγει μεγάλες ποσότητες και καλή ποιότητα. Οι έμπειροι αστυνομικοί με την πρώτη ματιά ξεχωρίζουν αν ο ιδιοκτήτης της φυτείας είναι Έλληνας ή όχι. Τη φυτεία του θα τη φροντίσει πολύ, σε σημείο διαστροφής όπως θα έλεγαν κάποιοι. Θα περιποιηθεί τα δέντρα ένα προς ένα, θα χρησιμοποιήσει ιδιαίτερους τρόπους λίπανσης, όπως η υδρολίπανση, θα βάλει τα φυτά σε μεγάλους λάκκους και σε απόσταση μεταξύ τους. Τα αγαπάει τα φυτά του και όσο περίεργο κι αν ακούγεται, θα τα χαϊδέψει, θα τους μιλήσει, κι αν χρειασθεί, θα τους τραγουδήσει κιόλας… Επίσης, θα την κρύψει πολύ καλά και θα λάβει πολλά μέτρα ασφάλειας. Την περιοχή που θα καλλιεργήσει την ψάχνουν πολύ και αφιερώνει χρόνο σε αυτό.
Δείχνει μια επιμέλεια μεγάλη και γι’ αυτό πολλές φορές παρατηρείται τα ώριμα δενδρύλλια που ξεριζώνονται στη Μεσσηνία να έχουν κορφάδες σε όλα τα φύλλα και να δίνουν μεγάλες ποσότητες.
 
2010-2015
Την τελευταία δεκαετία το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, έχει ασχοληθεί με πάνω από 50 υποθέσεις που το όφελος που προσδοκούσαν οι δράστες από τη διακίνηση ναρκωτικών ξεπερνάει τα 75.000 ευρώ, που ορίζει ο νόμος ως επιβαρυντική περίσταση.
Το 2010, ξεριζώθηκαν 85 δενδρύλλια σε αγροτοδασική περιοχή, στην Χώρα του δήμου Πύλου – Νέστορος. Μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών το 2011 απασχόλησε τις Αρχές όταν συνελήφθησαν δύο Έλληνες με περίπου 42 κιλά χασίς.
Το 2012 σε αγροτοδασική περιοχή της Μεσσήνης εκριζώθηκαν 196 φυτά, ενώ σε άλλη περίπτωση την ίδια χρονιά εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε λαθραία τσιγάρα και ναρκωτικά. Είχαν συλληφθεί δέκα άτομα.
Στις αρχές του 2013 εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που καλλιεργούσαν φυτείες κάνναβης και διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών σε Μεσσηνία και Ηλεία. Συνελήφθησαν 12 άτομα και κατασχέθηκαν 1.085 φυτά κάνναβης και 2 κιλά ακατέργαστο χασίς.  Την άνοιξη στην Ανδρούσα εντοπίσθηκε εσωτερική καλλιέργεια 85 φυτών και συνελήφθη ένα άτομο. Αρχές καλοκαιριού του 2013 συνελήφθησαν τρεις  Έλληνες για καλλιέργεια 153 φυτών, σε αγροτοδασική περιοχή της Ελληνοεκκλησιάς.
Αρχές του 2014 εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης, σε Μεσσηνία, Ηλεία, Αρκαδία και Αττική. Συνελήφθησαν 18 άτομα και κατασχέθηκαν ναρκωτικά κι άλλα αντικείμενα.
Άλλη μια εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε το  Μάιο του 2014 για διακίνηση ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης. Συνελήφθησαν σταδιακά 9 άτομα.
Τον Ιούνιο, εξαρθρώθηκε μία ακόμα εγκληματική οργάνωση διακίνησης ηρωίνης στην Καλαμάτα και συνελήφθησαν πέντε  Έλληνες, ενώ τον Δεκέμβριο, εξαρθρώθηκε δίκτυο που διακινούσε κάνναβη και ηρωίνη στην Πελοπόννησο, την Αττική και την Δυτική Ελλάδα και καλλιεργούσαν φυτείες. Συνελήφθησαν 20 άτομα.
Τέλος, το 2014 εκριζώθηκαν και οι εξής φυτείες: 78 φυτά, σε αγροτική περιοχή του δήμου Δυτικής Μάνης, 315 φυτά στο Βλαχόπουλο, 42 φυτά στους Χριστιάνους, 114 φυτά, στην Βαλύρα Οιχαλίας, 26 φυτά και 2,5 κιλά χασίς στου Αβραμιού Μεσσήνης.
Τον Απρίλιο του 2015 εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ηρωίνης και συνελήφθησαν 21 άτομα.
Τέλος, το 2015 ανακαλύφθηκαν οι εξής φυτείες:  103 φυτά σε παραθαλάσσια περιοχή του δήμου Καλαμάτας, 39 φυτά στην Καλαμάτα, 60 φυτά σε σπίτι στη Μεσσήνη, 27 φυτά στην Άμφεια του δήμου Καλαμάτας, 79 φυτά στο Κάστρο Μίλα Οιχαλίας
 
2016-2019
Το Μάιο του 2016 εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση κάνναβης και κοκαΐνης, σε χρήστες της Πελοποννήσου και της Αττικής, αλλά και για καλλιέργεια φυτειών κάνναβης. Συνελήφθησαν 29 άτομα και κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών.
Επίσης συνελήφθη ένας Έλληνας για καλλιέργεια 4 φυτών και κατοχή πάνω από 2 κιλά χασίς. στην Κορώνη, καθώς κι άλλος ένας Έλληνας για κατοχή περίπου 3,5 κιλών χασίς στη Μεσσήνη.
Οι φυτείες του 2016 είναι: 150 φυτά, στην Κάτω Μέλπεια και 240 φυτά στο Νεοχώρι του δήμου Οιχαλίας.
Το 2017 ήταν μια πολύ πλούσια χρονιά για το Τμήμα Ναρκωτικών, αφού μέσα στο καταχείμωνο ξεκίνησε με… φυτεία. Έτσι, τον Ιανουάριο συνελήφθη Έλληνας για εσωτερική  καλλιέργεια 67 φυτών κάνναβης, στους Δολούς Δυτικής Μάνης.
Τον επόμενο μήνα συνελήφθη άλλος ένας για κατοχή περίπου 4,5 κιλών χασίς και καλλιέργεια 10 στους Γαργαλιάνους. Άλλοι δύο Έλληνες συνελήφθησαν για κατοχή 3,5 κιλών χασίς στην Καλαμάτα.
Οι φυτείες του 2017 είναι: 44 φυτά στο Αριστομένη Μεσσήνης, 308 φυτά στην Οιχαλία, άλλα 154 φυτά στην Οιχαλία, 1.142 φυτά στην αγροτοδασική περιοχή «Κοκκινοχώραφα» Γαργαλιάνων και 93 φυτά και 3 κιλά χασίς στου Λαδά Ταϋγέτου.
Επίσης, το 2017 εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης σε χρήστες σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Ηλεία και Λακωνία. Συνελήφθησαν 10 Έλληνες.
Το 2018 ξεκίνησε με τη σύλληψη δύο Ελλήνων, στην αγροτοδασική περιοχή «Τέμπριτσα» στην Αλαγονία, για καλλιέργεια  355 φυτών κάνναβης και ακλούθησε σύλληψη δύο Ελλήνων στα διόδια Νεστάνης, για μεταφορά, κατοχή και διακίνηση ηρωίνης.
Τον Αύγουστο  του 2018 εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ηρωίνης, ακατέργαστης κάνναβης και φαρμακευτικών δισκίων. Συνελήφθησαν 5 άτομα και μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν 1,5 κιλό ηρωίνης, ακατέργαστη κάνναβη, κ.ά.
Οι φυτείες του 2018 είναι: 58 φυτά στου Μίλα Οιχαλίας, 30 φυτά και 3 κιλά χασίς σε αγροτοδασική περιοχή στου Λαδά και 38 φυτά και 7,5 κιλά χασίς στο «Σανί» Κυπαρισσίας
Τέλος, τη χρονιά αυτή εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για καλλιέργεια φυτών κάνναβης και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, σε Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία. Συνελήφθησαν 10 άτομα, ενώ 3 μέλη της σχετίζονταν με καλλιέργεια 2.071 φυτών κάνναβης, στο «Βρωμονέρι» Γαργαλιάνων.
Και το 2019 ξεκίνησε με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης για διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, όπου συνελήφθησαν τρία άτομα.
Οι φυτείες του 2019 μέχρι σήμερα είναι: 102 φυτά, στην αγροτική περιοχή «Άγιος Δημήτριος» Αρφαρών, 263 φυτά κάνναβης και κατοχή 1.288 γραμμαρίων χασίς στην δασική περιοχή «Πηγαδιώτικο Γεφύρι» του δήμου Δυτικής Μάνης, 112 φυτά στην αγροτοδασική περιοχή «Ξερόλακκα» της Νέδουσα και 112 φυτά στα Γιαννιτσάννικα Καλαμάτας.
Της Βίκυς Βετουλάκη, tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα