Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Ο Νίκας “ξηλώνει”το κράτος του Τατούλη (βίντεο)


Το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα αντικείμενα και το περιεχόμενο των αντιπεριφερειών πρόκειται να συζητήσει σήμερα στην Τρίπολη, σε σύσκεψη με τους 17 συμβούλους της νέας περιφερειακής αρχής, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των μειοψηφιών, πλην Τατούλη, με στόχο τη συνεργασία, ακόμα και σε επίπεδο αξιωμάτων.
Για το ΕΣΠΑ ο κ. Νίκας επέμεινε ότι το φθινόπωρο θα γίνει αναθεώρηση του προγράμματος της Περιφέρειας, με στόχο να μην χαθούν χρήματα. Θα απενταχθούν τα έργα που δεν μπορούν να προχωρήσουν και θα στηριχθούν αυτά που μπορούν να προχωρήσουν, καθώς και νέα.
Ο νέος περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπογραφούν συμβάσεις και δεν θα δοθούν χρήματα, δεν θα υλοποιηθούν τα έργα που ενέκρινε κατά δεκάδες μετεκλογικά το απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν δεν είναι μεγάλα και δεν υπηρετούν το στόχο της ανάπτυξης και της αύξησης του εισοδήματος και του πλούτου. Ακόμα μίλησε για αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, μείωση των δομών, των διευθυντών, τμηματαρχών και τομές που εξυπηρετούν το λαό και τον τόπο.
Ειδικότερα, σε χθεσινές δηλώσεις του στην “Ε” ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σημείωσε:
- Για τη σημερινή σύσκεψη στην Τρίπολη:
“Αύριο (σήμερα) βράδυ στις 8, στην Τρίπολη, θα γίνει σύσκεψη των 17 συμβούλων, ίσως είναι 20 - 25 και κάποιοι που είναι πρώτοι επιλαχόντες θα είναι εκεί. Να κουβεντιάσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο και να δούμε την πορεία μας από δω και πέρα μέχρι την ορκωμοσία. Εχουν ήδη μοιραστεί οι ρόλοι, έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές από συμβούλους, όπως είναι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για το ΕΣΠΑ. Να δούμε μαζί το νέο θεσμικό πλαίσιο, τις Αντιπεριφέρειες που θα δημιουργήσουμε, τους 2 περιφερειακούς συμβούλους που θα αναλάβουν θέσεις εντεταλμένου συμβούλου. Προφανώς θα είναι και για την πολιτική προστασία, γιατί και θεσμικά πρέπει να ορίσουμε κάποιον που θα είναι κάτι ανάλογο του Συμπαραστάτη του Δημότη και στα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Θα κουβεντιάσουμε τα αντικείμενα, το περιεχόμενο των Αντιπεριφεριών. Οπωσδήποτε θα είναι Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος, Αντιπεριφέρεια ΕΣΠΑ και Αντιπεριφέρεια Εργων. Ολα τα άλλα θα τα κουβεντιάσουμε μαζί και ας μην προτρέξουμε”.

- Για τις επαφές με τις μειοψηφίες και το ενδεχόμενο συνεργασιών:
“Τις προσεχείς ημέρες θα παρακαλέσω να έχω μια συνάντηση με τον κ. Δέδε, τον κ. Μπουντρούκα, τον κ. Γόντικα και με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, να κουβεντιάσουμε την πορεία, τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε κατά την επόμενη περιφερειακή περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Υπάρχει από τη δική μου πλευρά η καλύτερη των διαθέσεων για συνεργασία, ακόμα και σε επίπεδο αξιωμάτων. Οσο περισσότερο συνεργαστούμε και όσο καλύτερα, νομίζω θα είναι καλύτερα για την Περιφέρειά μας, θα είναι πιο αποτελεσματικά τα πράγματα”.

- Για την ορκωμοσία και την πρώτη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:
“Στις 25 του μηνός ορκιζόμαστε, στην 1η ή στις 8 Σεπτεμβρίου -αύριο (σήμερα) το βράδυ θα αποφασιστεί- θα έχουμε τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκλογή του προεδρείου και των μελών της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας, ό,τι προβλέπεται. Μπορεί να είναι και στις 8 σύμφωνα με το νόμο”.

- Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων:
“Από κει και πέρα υπάρχει το πολύ μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή και μας έλαχε ο κλήρος να το λύσουμε ως νέα περιφερειακή αρχή. Εχω πει πως ό,τι μπορεί να κρατηθεί, θα κρατηθεί. Ο,τι μπορεί να αλλάξει χωρίς να τιναχθεί στον αέρα, θα αλλάξει. Εχουμε μια συνεργασία με την κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα. Πριν από λίγο μίλησα με το γ.γ διαχείρισης απορριμμάτων Γεώργιο Γραφάκο και θα συναντηθούμε αυτές τις ημέρες γι’ αυτό το θέμα”.

- Για το θέμα της απορροφητικότητας και της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ:
“Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι το ΕΣΠΑ. Η απορροφητικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αυτή τη στιγμή στο 21%. Προχθές στη συνάντηση που είχαμε, ο κ. Γεωργιάδης μου είπε θα τα πάρω εγώ τα χρήματα, αποκλείεται να αφήσω τα χρήματα να χαθούν. Περιφέρειες όπως η δική σας, που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στην απορροφητικότητα, αν δεν το λύσετε γρήγορα το πρόβλημα, θα τα πάρω και θα σας καταγγείλω επιπλέον. Χρήματα δεν χάνονται από την κυβέρνηση με τίποτα, θα αξιοποιηθούν κεντρικά. Θα πάρει τα χρήματα και θα τα αξιοποιήσει κεντρικά. Γι’ αυτό μέσα στο φθινόπωρο θα προχωρήσουμε στην αναθεώρηση, στην επαναπροσέγγιση του ΕΣΠΑ. Οσα έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν, θα απενταχθούν και όσα έργα μπορούν να προχωρήσουν, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, είναι λυμένο το θέμα των απαλλοτριώσεων, αυτά θα τα στηρίξουμε και θα ενταχθούν και νέα έργα. Αν ένα έργο είναι κολλημένο λόγω απαλλοτριώσεων ή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δεν μπορεί να προχωρήσει, θα απενταχθεί”.

- Για άλλα έργα και αναδιοργάνωση υπηρεσιών, μείωση δομών, διευθυντών, τμηματαρχών:
“Στη συνεργασία που είχα με τον υπουργό Εσωτερικών μιλήσαμε και για έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και αναμένει και τις δικές μας προτεραιότητες για να δούμε και την επίλυση του μεγάλου ζητήματος των μελετών. Αλλα θέματα όπως είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, η μείωση των δομών, των διευθυντών, τμηματαρχών. Υπάρχουν τμηματάρχες που είναι μόνοι τους, χωρίς υπαλλήλους. Ολα αυτά πρέπει να τα δούμε από τη αρχή, πρέπει ο βηματισμός να αλλάξει πλήρως. Θα υπάρξει συνεργασία με το προσωπικό, γιατί αυτές οι τομές ενδεχομένως να μην είναι και ευχάριστες. Θα κάνουμε τομές που εξυπηρετούν το λαό και τον τόπο”.

- Για τα έργα που αποφάσισε μετεκλογικά το Περιφερειακό Συμβούλιο που δεν είναι σημαντικά:
“Δεν θα υπογραφούν οι συμβάσεις σε έργα που εντάσσονται κατά δεκάδες, έργα που προφανώς χρειάζονται για το μέλλον, για να λέμε βάλαμε τα έργα, αλλά δεν προχώρησαν γιατί κάποιος φταίει. Δεν πρόκειται να υπογραφούν τα σχετικά συμφωνητικά, δεν πρόκειται να προχωρήσουν. Ακόμα και αν έχουν υπογραφεί συμφωνητικά, αν δεν έχουν ξεκινήσει, έργα που δεν υπηρετούν το στόχο που έχουμε βάλει εμείς, μεγάλα που στοχεύουν στην ανάπτυξη και την αύξηση του πλούτου, δεν θα διαθέσουμε χρήματα γι’ αυτά τα έργα. Εργα που ανήκουν στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, σε άλλους φορείς και που δεν υπηρετούν τον κανόνα της ανάπτυξης και της αύξησης του πλούτου και του εισοδήματος, δεν πρόκειται να προχωρήσουν. Ο,τι να αποφασίσει και να ψηφίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Λυπάμαι ειλικρινά που κάποιες μέρες πριν παραδοθεί η περιφερειακή αρχή το Περιφερειακό Συμβούλιο ψηφίζει κατά δεκάδες έργα που δεν υπηρετούν το στόχο της ανάπτυξης και της αύξησης του εισοδήματος. Εχουμε θάρρος και θα το κάνουμε, ό,τι και να ειπωθεί, ό,τι και να γίνει”.
Γ.Σ. eleftheria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα