Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Με ανοιχτά θέματα Τετάρτη 27 Οκτωβρίου η προκαταβολή του τσεκ, στην εξόφληση Δεκεμβρίου το ψαλίδι


Σε δοκιμαστικές πληρωμές επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα τα αρμόδια τμήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μια προσπάθεια ει δυνατόν να περιορίσουν τα περιθώρια σφαλμάτων στην επερχόμενη πίστωση της προκαταβολής της ενιαίας που προγραμματίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες για την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου.
Πηγές που παρακολουθούν από μέσα τις διεργασίες των πληρωμών, αναφέρουν ότι η διοίκηση του οργανισμού επέλεξε να ακολουθήσει την πεπατημένη της πίστωσης του 75% του ποσού όπως καταβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει χρόνο για την ολοκλήρωση των ελέγχων μέχρι τον Δεκέμβριο.
Υπό αυτή την έννοια, δεν αναμένονται έντονες εκπλήξεις ή αντιδράσεις εκ μέρους των παραγωγών στην πληρωμή της ερχόμενης Τετάρτης, το συνολικό ποσό της οποίας θα προσεγγίζει τα 650 εκατ. ευρώ και θα αφορά περί τους 650.000 δικαιούχους. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ιθύνοντες του υπουργείου θα… επαναλάβουν τα περσινά στην εξόφληση των Χριστουγέννων, οπότε και θα πιστωθούν το υπόλοιπο 30% της βασικής, το πρασίνισμα και το πριμ των γεωργών νεαρής ηλικίας. Με άλλα λόγια, το κατά πόσο η νέα προβληματική ΚΥΑ αποσυντονίζει το ανελαστικό λογισμικό πληρωμών του Οργανισμού Πληρωμών θα φανεί σε δύο μήνες. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την απόκλιση από αυτό που υπολογίζουν να λάβουν οι αγρότες να είναι μεγάλη.
Χάος με βοσκοτόπια, καθησυχάζει ο υφυπουργός Στύλιος
Πολλαπλά χτυπήματα δέχεται τα τελευταία 24ωρα το σύστημα διαχείρισης του ΟΣΔΕ, ειδικά μετά την πολύπαθη ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, με τις αρμόδιες αρχές να τα έχουν κάνει θάλασσα, την πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίζει τα θέματα σπασμωδικά και τους δικαιούχους των ενισχύσεων αγρότες να ζουν άλλη μια φορά μέσα στην αβεβαιότητα. Οι… καμπάνες άρχισαν να χτυπούν από την περασμένη Παρασκευή, όταν αναρτήθηκαν στο σύστημα και άρχισαν να γίνονται ορατές από τα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ οι νέες κατανομές βοσκοτόπων. Ειδικά ο νέος τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων για τα μικρά ζώα που περιορίζει τις ενισχύσεις στο 1/3, όπως και οι αναπροσαρμογές που γίνονται σε επίπεδο περιφερειών, έχουν δημιουργήσει αυτές τις μέρες τεράστια αναστάτωση, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι πρώτες αναλύσεις των στοιχείων από τους μελετητές, δείχνουν ότι οι πλέον αδικημένοι από τον νέο τρόπο κατανομής είναι οι νέοι κτηνοτρόφοι και γενικότερα οι κάτοχοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επιλέγουν να ανανεώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους.
Όσον αφορά, πάντως, τις διαδοχικές δοκιμές πληρωμής (προσομοιώσεις), ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, έσπευσε να δηλώσει από τη βουλή ότι οι δοκιμές πάνε καλά και η πληρωμή είναι θέμα χρόνου. Έδωσε μάλιστα και το ιστορικό των πληρωμών των τελευταίων χρόνων από το οποίο προκύπτει ότι 2020 το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους πληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου, το 2019 στις 24 Οκτωβρίου, το 2018 στις 26 Οκτωβρίου, το 2017 στις 24 και το 2016 στις 27 Οκτωβρίου.
Από τα ορεινά στα μειονεκτικά μεταφέρονται κτηνοτρόφοι
Άλλη μία «έκπληξη» επεφύλαξε η τροποποιητική ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, καθώς σύμφωνα με κτηνοτρόφους, εκεί που έπαιρναν τόπο σε ορεινή περιοχή, πλέον το σύστημα τους «μετέφερε» σε μειονεκτική. Αυτό προφανώς επηρεάζει την εξισωτική αποζημίωση και τα ποσά που θα βρουν οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς τους στην πληρωμή του Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι παραγωγός με βοσκότοπο στα ορεινά παίρνει 12,5 ευρώ το στρέμμα, ενώ για τα μειονεκτικά πληρώνεται στα 8,1 ευρώ το στρέμμα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει παραγωγός από το Αγρίνιο στην Agrenda, τσεκάροντας την καρτέλα του με τον γεωπόνο-μελετητή του, διαπίστωσε ότι κάποια στρέμματα βοσκοτόπων που του κατανεμήθηκαν βρίσκονται πλέον σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως μειονεκτικές και όχι σε ορεινές, όπως είχε συνηθίσει από το 2015 μέχρι και πέρυσι.
Αποζημιώσεις στα κεράσια των πεδινών έως αρχές Νοεμβρίου
Το δρόμο της υλοποίησης φαίνεται πως παίρνουν οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΕΛΓΑ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την αποζημίωση όσων πυρηνοκάρπων επλήγησαν από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης και ακόμη δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος.
Όπως ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ. Πέλλας Μιχάλης Φαρμάκης, τα πορίσματα πλέον έχουν βγει τόσο για τα κεράσια των πεδινών περιοχών, όσο και για τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα κι αν δεν προκύψει κάποια απρόοπτη εξέλιξη οι δικαιούχοι παραγωγοί θα πιστωθούν την προκαταβολή του 40% προς το τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου και πριν το τέλος του χρόνου θα υπάρξει εκκαθάριση.
Ανάλογη πληροφόρηση, όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τα κεράσια των πεδινών περιοχών, μας μετέφερε και ο πρόεδρος του Α.Σ. Παλαιού Μυλοτόπου Γιαννιτσών Γιάννης Λυσίτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι προκαταβολές θα δοθούν πριν την εκπνοή του τρέχοντος μήνα.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα, που ήδη από τον Αύγουστο έχουν πληρωθεί την προκαταβολή του 40%, οι συνομιλητές μας έμειναν στη δέσμευση που υπάρχει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πως έως το τέλος του τρέχοντος χρόνου, θα έχει πιστωθεί και το υπόλοιπο ποσό που αναλογεί στον καθένα. «Για εμάς ήταν καθοριστικό ότι δόθηκε αυτή η προκαταβολή, διότι στα κτήματα της περιοχής η ζημιά κυμάνθηκε από το 80% έως το 90% ειδικά στα επιτραπέζια ροδάκινα κι ο κόσμος δεν είχε χρήματα για να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες» ανέφερε ο κ. Λυσίτσας.  agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα