Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Εξεταστική επιτροπή για ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις: 3 Νοεμβρίου η συζήτηση στην Ολομέλεια


Στις 3 Νοεμβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή (λίστα Πέτσα, δημοσκοπήσεις), σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η Νέα Δημοκρατία ακόμα επισήμως δεν έχει καταθέσει αίτημα (με τη μορφή νέας πρότασης) για τη διεύρυνση του χρόνου εξέτασης, συνεπώς με μέχρι στιγμής δεδομένα την Τετάρτη, στις 3 του μήνα, επί τάπητος θα τεθεί η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως, κοινοβουλευτικές πηγές τονίζουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερη και τρίτη επιτροπή εφόσον κατατεθούν οι ανάλογες προτάσεις. «Όταν δουν την άλλη Τετάρτη τι εγκρίθηκε θα δουν αν τους φτάνει. Θα το ξέρουμε μετά την 3η Νοεμβρίου», έλεγαν αρμόδιες πηγές.
Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική
Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει το αντικείμενο της επιτροπής «να αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση». Σημειώνεται ότι την πρόταση για σύσταση της εν λόγω εξεταστικής επιτροπής στηρίζουν ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ.
Η ΝΔ θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία για να εξεταστεί η περίοδος 2015 - 2021
Την ίδια ώρα, πηγές της ΚΟ της ΝΔ προανήγγειλαν ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει στη διεύρυνση της περιόδου εξέτασης, τότε η κυβερνώσα παράταξη θα αναλάβει κάθε θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο του διαστήματος από το 2015 έως και το 2021.
Αναλυτικά υπογράμμιζαν «γαλάζια» στελέχη: « Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όρισε την 3η Νοεμβρίου 2021, ως ημέρα συζήτησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με δικαίωμα της μειοψηφίας, που υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ πρότεινε και ψήφισε στο πλαίσιο της τελευταίας Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Η θέση της ΝΔ είναι σαφής και συγκεκριμένη όπως τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Να συσταθεί διευρυμένη εξεταστική επιτροπή από το 2015 μέχρι σήμερα, με μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο ώστε να ελεγχθεί η χρηματοδότηση στα μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
ΝΔ: Τι φοβάται ο Τσίπρας; - Έχει κάτι να κρύψει;

Καλούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε καταφατικά ενώπιον της Βουλής στην πρόταση του πρωθυπουργού και το νεύμα του καταγράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες, μέχρι και τη συζήτηση της 3ης Νοεμβρίου να δεχθεί την πρότασή μας, να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο και να μην ευτελίσει το Συνταγματικό δικαίωμα της μειοψηφίας επιλέγοντας επικοινωνιακά τρικ για να ξεφύγει από το πολιτικό του αδιέξοδο.
Και διατυπώνουμε ξανά το ίδιο ερώτημα. Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας και δε συναινεί σε διευρυμένη Εξεταστική Επιτροπή ουδέτερης διατύπωσης; Εχει κάτι να κρύψει;
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην ενοχική στάση του, η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει κάθε θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο του διαστήματος από το 2015 έως και το 2021».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα