Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Η μάχη της Φώφης Γεννήματα με τον καρκίνο - Οι κινήσεις των υποψηφίων και ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου


Η αιφνιδιαστική εισαγωγή της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο ανέτρεψε το μέχρι τώρα εκλογικό σκηνικό στο ΚΙΝΑΛ. Νέα δεδομένα για τους υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος.

Η αιφνιδιαστική εισαγωγή της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της υγείας της ανέτρεψε το μέχρι τώρα εκλογικό σκηνικό στο Κίνημα Αλλαγής και δημιουργεί νέα δεδομένα για τους νυν ή και άλλους πιθανούς υποψήφιους.
Την Παρασκευή λήγει τυπικά η προθεσμία για την κατάθεση υπογραφών από τους υποψήφιους και φαίνεται πως μετά από συμφωνία όλων των πλευρών τελικά, έστω και μέχρι νεωτέρας, οι εκλογές δεν πρόκειται να αναβληθούν και θα γίνουν κανονικά στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.
Η απόφαση της κ. Γεννηματά να μην συμμετάσχει για λόγους υγείας στην εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς το κρίσιμο μέγεθος των ψηφοφόρων που θα επέλεγε εκείνη διεκδικείται τώρα από τους άλλους υποψηφίους, ενώ ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται από τη Δευτέρα το βράδυ είναι ποιον ωφελεί και ποιον βλάπτει αυτό το νέο σκηνικό.
Τα στρατηγεία των υποψηφίων
Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, ενώ τα στρατηγεία και των τριών υποψηφίων εκτιμούν πως τα στελέχη Γεννηματά δεν πρόκειται να κατευθυνθούν μαζικά σε ένα υποψήφιο ή να πάρουν γραμμή καθώς υπάρχουν και προσωπικές φιλίες και προσωπικές προτιμήσεις. Πολλοί αναρωτιούνται αν οι πολιτικές επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει το πρόσφατο διάστημα αλλά και παλαιότερα οι δύο υποψήφιοι, καθώς ο Χάρης Καστανίδης είχε πάντα πιο ήπιους τόνους, κατά της κ. Γεννηματά θα παίξουν τελικά ρόλο στην επιλογή των "γεννηματικών” στελεχών και ψηφοφόρων.
Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν συγκρουστεί πολιτικά με την κ. Γεννηματά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος πιο έντονα το τελευταίο διάστημα καθώς είχε αμφισβητήσει τόσο το όνομα του κόμματος ΚΙΝΑΛ και είχε δεσμευτεί για την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και τη δυνατότητα της νυν προέδρου να αυξήσει τα ποσοστά της παράταξης.
Η σύγκρουση του κ. Ανδρουλάκη, επίσης για την πολιτική ικανότητα της κ. Γεννηματά να διευρύνει την απήχηση του κόμματος, πηγαίνει δύο χρόνια πίσω και ήταν επίσης σφοδρή, έκτοτε όμως ο ευρωβουλευτής είχε επιλέξει να μην χτύπα πολιτικά τη Φώφη Γεννηματά και να τονίζει σε κάθε τοποθέτησή του ότι ήδη έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και θα κριθεί από την ιστορία.
Πάντως, ενώ οι τρεις υποψήφιοι, δηλαδή ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης είχαν μπει σε διαδικασία προσεταιρισμού της πλευράς Γεννηματά, ξαφνικά άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για υποψήφιο που θα εκπροσωπήσει την "τάση” Γεννηματά στην κούρσα για εκλογή ηγεσίας.
Τα ονόματα και ο ρόλος του Γ. Παπανδρέου
Τα ονόματα που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ώρες είναι πολλά ανάμεσα τους ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος ο Παύλος Χρηστίδης, όμως το όνομα που προκαλεί και τις περισσότερες συζητήσεις είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό βλέπουν με καλό μάτι μια επαναδραστηριοποίησή του και εκτιμούν ότι η υποψηφιότητά του θα μπορούσε να δράσει ενοποιητικά και συσπειρωτικά στο χώρο της κεντροαριστεράς. Άλλωστε, όπως λένε, η δεκαετής κρίση των μνημονίων και τα όσα συνέβησαν σε αυτή έχουν δικαιώσει τον κ. Παπανδρέου για πολλές επιλογές αλλά και για πολλές τοποθετήσεις του.
Επιπροσθέτως τονίζουν ότι μια ηγεσία Παπανδρέου θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ ή στο ΠΑΣΟΚ, αν τελικά συμφωνήσουν όλοι στην επιστροφή του ισχυρού brand name στην παράταξη.
Όμως ακόμα κι αν δεν περπατήσει το σενάριο για υποψηφιότητα Παπανδρέου για την ηγεσία του κόμματος, πολλοί θα τον έβλεπαν στη θέση του μεταβατικού επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες. Άλλωστε, όπως τονίζουν με νόημα, το επόμενο διάστημα υπάρχουν αρκετές σοβαρές κοινοβουλευτικές συζητήσεις με κορυφαία τον προϋπολογισμό.
Χθες το βράδυ προέκυψε ξαφνικά και θέμα με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, καθώς το κρητικό site creatalive.gr ανέφερε ότι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος φαίνεται πως επιθυμεί να είναι και αυτός υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και έχει ξεκινήσει τη συλλογή των 5000 υπογραφών όπως απαιτεί το καταστατικό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το κλειδί των περαιτέρω εξελίξεων αυτή την ώρα κρατάει η κ. Γεννηματά καθώς από την εξέλιξη της ασθένειάς της και από το πόσο σύντομα θα επιστρέψει στα καθήκοντά της στο κόμμα και τη Βουλή θα κριθούν πολλά, ακόμα κι αν τελικά τηρηθεί η συμφωνία για εκλογές στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα