Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών: Αντίθεση και αντιδράσεις που κλιμακώνονται και εντείνονται


«Ιστορικό» περί της ανάπλασης και ερωτήματα που αναμένουν απαντήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Αύριο (σήμερα) Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου αναμένεται να ληφθεί απόφαση στο θέμα «Αποδοχή ή μη των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για την εκτέλεση του ενταγμένου έργου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”: “Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου”», μετά την αναβολή συζήτησης και λήψης απόφασης στη συνεδρίαση του Σώματος την Τετάρτη το βράδυ, έπειτα από αντιδράσεις και σοβαρά ερωτήματα της αντιπολίτευσης, καθώς στο έργο περιλαμβάνεται ως υποέργο η ανάπλαση κεντρικής πλατείας Φιλιατρών, με την οποία, όπως προωθείται να γίνει, διαφωνούν το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών και δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας, όπως και κάτοικοι και φορείς της τοπικής κοινωνίας. Ας δούμε περιληπτικά πώς ξεκίνησε το θέμα και τι έχει συμβεί έως και σήμερα. Όλα σε ό,τι αφορούν το Δήμο Τριφυλίας ξεκινούν με την υπ’ αριθ. απόφαση 85/2020 της Οικονομικής Επιτροπής στις 22 Μαΐου 2020, με την οποία, κατά πλειοψηφία και με αναπάντητα ερωτήματα, εγκρίθηκε να προβεί ο Δήμος Τριφυλίας στην ανάθεση σε σύμβουλο της γενικής υπηρεσίας παροχής συμβουλών σε θέματα σχεδιασμού – υποστήριξης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας, για την ωρίμανση φακέλου σχετικά με την υποβολή πρότασης στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έργων, δράσεων και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» (ΦΕΚ Β’ 1386/14-04-2020) για το έργο «Ανάπλαση της πλατείας της Δ.Ε. Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας», χωρίς όμως ο Δήμος να μπορεί να είναι δικαιούχος και, άρα, χωρίς να μπορεί να υποβάλει πρόταση!
Δεκατρείς περίπου μήνες αργότερα, με το υπ’ αριθ. 6711/04-06-2021 έγγραφο του δημάρχου Τριφυλίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με το οποίο προκύπτει η αδυναμία εκτέλεσης του έργου «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)», υποβάλλεται αίτημα σύναψης προγραμματικής σύμβασης με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να αναλάβει καθήκοντα Προϊσταμένης Αρχής και Διευθύνουσας Υπηρεσίας για την υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)».
Σημειώνεται ότι στην Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας τέθηκε το θέμα «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας για την υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)» σε συνεδρίασή της, με τηλεδιάσκεψη, την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, ως 2ο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για απουσία ενημέρωσης και διαβούλευσης για το έργο και ερωτήματα για τη μελέτη και τον προϋπολογισμό της από την αντιπολίτευση, οι οποίες καταγράφονται στην απόφαση την οποία και καταψήφισαν.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια το μεσημέρι της ίδιας μέρας, Τρίτη 8 Ιουνίου.
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποφάσισε την επόμενη μέρα, Τετάρτη 9 Ιουνίου, την έγκριση υποβολής πρότασης στο “Αντώνης Τρίτσης” και τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Τριφυλίας και το Δήμο Επιδαύρου (σ.σ. για «Ανάπλαση Οδών Λυγουριού).
Αναρωτιούνται στα Φιλιατρά, καθώς και αυτοδιοικητικοί του Δήμου Τριφυλίας, με ποιο πολιτικό και ηθικό δικαίωμα έλαβε απόφαση η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου για έγκριση υποβολής πρότασης και έγκριση προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Τριφυλίας, χωρίς καμία ενημέρωση, συζήτηση και διαβούλευση και από τη στιγμή που υπήρχε στην απόφαση της Ο.Ε. του Δήμου Τριφυλίας έντονη αντίδραση και σοβαρά ερωτήματα.
Αναρωτιούνται, με ποιο πολιτικό και ηθικό δικαίωμα υπεβλήθη πρόταση έργου με υποέργο την ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών από τη στιγμή που διαπιστωμένα και πραγματικά υπήρχε αντίδραση.
Στα Φιλιατρά, το διάστημα που ακολούθησε, ξέσπασαν αντιδράσεις οι οποίες ακόμη και στις μέρες που διανύουμε εντείνονται και κλιμακώνονται με προσφυγή στο ΣτΕ.
Η συλλογικότητα «Φίλοι Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών» ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών σε κείμενο υπό τον τίτλο «Σώστε την πλατεία μας», τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» προέβησαν σε ενημερωτικές επαφές με τους κατοίκους, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι ζητούσαν εναγωνίως να ενημερωθούν τι συμβαίνει, το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών στις 6 Αυγούστου 2021 αποφάσισε και ζήτησε από το δήμαρχο «να πραγματοποιηθεί άμεσα δημόσια διαβούλευση πριν από την ολοκλήρωση της μελέτης σχετικά με την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας των Φιλιατρών και μέχρι τότε δε δεχόμαστε καμία παρέμβαση».
Όμως, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών που φέρει ημερομηνία 5 Αυγούστου 2021 και Α.Π: 2901 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” το έργο με τίτλο «Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου», στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών παρά την αντίθεση και τις αντιδράσεις στα Φιλιατρά.
Στις 8 Αυγούστου εξέδωσε δελτίο Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Φιλιατρών, σημειώνοντας: «Είναι άξιο απορίας ότι κανένας αρμόδιος δεν έχει ενημερώσει μέχρι στιγμής τη φιλιατρινή κοινωνία για το τι πρόκειται να γίνει» και θέτοντας ερωτήματα. Γιατί, άραγε, αναρωτιούνται πολίτες και αυτοδιοικητικοί, ο κ. Λεβεντάκης δεν ενημέρωσε το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών και τους πολίτες, από τις 5 μέχρι και τις 11 Αυγούστου που ανέδειξαν το θέμα ΜΜΕ, για την ένταξη της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών στο «Αντώνης Τρίτσης»; Γιατί, αναρωτιούνται, ο κ. Νίκας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ενημέρωσαν κατά την παρουσία του στην Κυπαρισσία στις 5 Αυγούστου ή έστω και την επομένη της υπογραφής της υπουργικής απόφασης ένταξης του έργου “Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου” στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»; Γιατί, αναρωτιούνται, από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δεν ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο για την ένταξη του έργου κατά τη διάρκεια δύο συνεδριάσεων του Σώματος που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου;
Στις 10 Αυγούστου, μέσω ενημερωτικής επιστολής στο facebook, ο κ. Λεβεντάκης εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του προέδρου του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών και όλων των μελών του Συμβουλίου Κοινότητας, καθώς και τεσσάρων δημοτικών συμβούλων Φιλιατρών, επειδή ζήτησαν να γίνει δημόσια διαβούλευση για τη μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και μέχρι τότε δεν δέχονται καμία παρέμβαση στην πλατεία, χωρίς να αναφέρει την ένταξη της ανάπλασης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.
Το μεσημέρι της 11ης Αυγούστου (και αφού από το πρωί εκείνης της μέρας ΜΜΕ στη Μεσσηνία ανέδειξαν το θέμα), μέσω ενημερωτικής επιστολής στο facebook, ο κ. Λεβεντάκης ανέφερε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών.
Σκληρή «απάντηση» στην επίθεση Λεβεντάκη σε βάρος τους, μέσω της ενημερωτικής επιστολής του, έδωσαν στις 11 Αυγούστου με κοινή τους τοποθέτηση σύσσωμο το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών (σ.σ. ο πρόεδρος και τέσσερα μέλη του οποίου εξελέγησαν με το συνδυασμό ΑΝΟΔΟΣ Τριφυλίας με τον οποίο εξελέγη δήμαρχος ο κ. Λεβεντάκης ως επικεφαλής) και τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας από τη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών, σημειώνοντας: «Αρκετά λοιπόν με την παραπληροφόρηση προς τους πολίτες που δικαιούνται να γνωρίζουν» και τονίζοντας πως «καλό είναι να μην ξεχνάει κανείς μας ότι είμαστε υπηρέτες της πόλης. Δεν είναι αυτή τσιφλίκι μας»!
Την ίδια μέρα ηχηρότατη απάντηση στην επίθεση Λεβεντάκη έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ.Ε. Φιλιατρών, Παναγιώτης Αλευράς, Χαράλαμπος Καναλουπίτης, Ευάγγελος Κοροβίλας και Παναγιώτης Τσαφαράς, τονίζοντας: «Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε κανένα έργο και καμία αντίδραση δεν υπάρχει εκ μέρους μας για καμία πόλη ή χωριό του Δήμου μας. Είμαστε όμως αντίθετοι και αντιδρούμε στην αδιαφάνεια και τον παραγκωνισμό του Δημοτικού Συμβουλίου όταν παίρνονται αποφάσεις τις οποίες καλούμεθα εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουμε»!
«Κάτω τα χέρια από την πλατεία – είναι των Φιλιατρών η ιστορία» τονίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021 στα Φιλιατρά σε ομιλία – συζήτηση που διοργανώθηκε από τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά”, μαζί με το Σύλλογο Φίλων Πλατείας και Πεζοδρόμου, στην κεντρική πλατεία εκφράζοντας την αντίθεση και αντίδραση, με κάθε νόμιμο τρόπο, στην υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης Δήμου και Περιφέρειας για το «φαραωνικό» έργο ανάπλασης των σχεδόν 3,3 εκ. ευρώ, με ευθείες βολές για απόλυτη αδιαφάνεια στην όλη διαδικασία.
Στις 21 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών, με τη συμμετοχή αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, όπου για άλλη μια φορά εκφράστηκε αντίδραση και αντίθεση για την προωθούμενη ανάπλαση της πλατείας και καυτηριάστηκε το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση και διαβούλευση.
Στις 24 Σεπτεμβρίου, μέσω facebook, ο κ. Λεβεντάκης επιτέθηκε ξανά κατά δημοτικών και τοπικών συμβούλων Φιλιατρών. Με κείμενο που συνυπέγραψαν ο πρόεδρος και δύο σύμβουλοι του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών, που εξελέγησαν με το συνδυασμό “ΑΝΟΔΟΣ”, «απάντησαν» στον κ. Λεβεντάκη για το θέμα της πλατείας και όσα τους είχε καταλογίσει στη δημοσίευσή του, ενώ του «απάντησαν» επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Παναγιώτης Τσίγγανος, για την επίθεση στο συνεργάτη του, Παναγιώτη Τσαφαρά και ο ίδιος ο κ. Τσαφαράς.
Σε συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Δ.Σ. Τριφυλίας στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Ευάγγελος Κοροβίλας ζήτησε τη σύγκληση του Σώματος με μοναδικό θέμα την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών και με την πρόταση συμφώνησαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ και σε προηγούμενες συνεδριάσεις είχε ζητήσει ενημέρωση ο Παναγιώτης Τσαφαράς.
Κι ενώ, περιληπτικά, έχουν συμβεί όλα αυτά, αναρωτιούνται στα Φιλιατρά, με ποιο πολιτικό και ηθικό δικαίωμα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 12 Οκτωβρίου 2021 έλαβε απόφαση για αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για την εκτέλεση του ενταγμένου έργου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”: «Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου» στο οποίο περιλαμβάνεται ως υποέργο η ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών;
Συνοψίζοντας, βασικά ερωτήματα κατοίκων των Φιλιατρών και ευρύτερα της Τριφυλίας, όπως και αυτοδιοικητικών, είναι: Ποιος έκανε τη μελέτη και πότε; Στη σύνταξη της μελέτης συμμετείχαν και ιδιώτες; Με ποιες αποφάσεις, εγκρίσεις και πότε; Εάν συμμετείχαν και ιδιώτες, με ποια διαδικασία, πώς παρελήφθησαν οι μελέτες/υπομελέτες των ιδιωτών; Από ποιον, πότε και με ποια διαδικασία και έγγραφα παρελήφθησαν και εγκρίθηκαν; Πότε και από ποιον/ποιους θεωρήθηκε η μελέτη; Πότε παρελήφθη η μελέτη από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από ποιον παρελήφθη και με ποια έγγραφα; Γιατί ποτέ πριν από τη σύνταξη της μελέτης, αλλά ακόμη και όταν αυτή ολοκληρώθηκε, δεν έγινε ενημέρωση – συζήτηση για τη μελέτη στο Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας; Γιατί δεν έγινε διαβούλευση από το Δήμο και κυρίως την Περιφέρεια, η οποία είναι Κύριος του έργου, με το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία πριν από την υποβολή της πρότασης για ένταξη του έργου «Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου» στην οποία περιλαμβάνεται ως πέμπτο (ε) υποέργο η «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)».
Αναρωτιούνται, με ποιο πολιτικό και ηθικό δικαίωμα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου έλαβε απόφαση έγκρισης της υποβολής πρότασης ένταξης για έργο στο οποίο περιλαμβάνεται ως υποέργο η «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)» χωρίς προηγουμένως να ζητήσει τη γνώμη του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών και του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας; Επίσης, με ποιο πολιτικό και ηθικό δικαίωμα προωθούν διαδικασίες με λήψη αποφάσεων όταν σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις από το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και κατοίκους των Φιλιατρών; Εάν, εδώ που έχουν φτάσει οι διαδικασίες, τη Δευτέρα ληφθεί και απόφαση αποδοχής των όρων του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εκτέλεση του ενταγμένου έργου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”: “Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου”», στο οποίο περιλαμβάνεται ως πέμπτο (ε) υποέργο η «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών», ποιος και πώς μπορεί να διασφαλίσει και εγγυηθεί ότι το συγκεκριμένο έργο με τη συγκεκριμένη μελέτη, που έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό, 3.286.000 ευρώ σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης, θα εξαιρεθεί και όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Νίκας, «το έργο αυτό δεν πρόκειται να προχωρήσει εάν δεν υπάρχει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στον κόσμο των Φιλιατρών»; Πώς, αναρωτιούνται, αυτό που δήλωσε ο κ. Νίκας μπορεί να εξασφαλιστεί και διασφαλιστεί, εγγράφως και νομικώς κατοχυρωμένα; Μπορεί, αναρωτιούνται, να μην υλοποιηθεί ολόκληρο υποέργο έργου που έχει ενταχθεί στο “Αντώνης Τρίτσης” χωρίς συνέπειες; Επίσης, μπορεί και πώς να τροποποιηθεί η πράξη ένταξης του έργου με αφαίρεση ολόκληρου υποέργου; Οι κάτοικοι των Φιλιατρών αναμένουν απαντήσεις στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα και, κυρίως, υπεύθυνη στάση από όλους, με αλήθειες!  Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα