Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Οι βροχές επαναφέρουν τον εφιάλτη του γλοιοσπόριου, μεγάλα ποσοστά καρπόπτωσης



Στο 100% το ποσοστό υγρασίας εδώ και μια βδομάδα σε ορισμένες περιοχές.
Φόβους για έκρηξη των προσβολών από γλοιοσπόριο στις ελιές, το οποίο με την παρατεταμένη ξηρασία είχε κατά κάποιο τρόπο φέρει εφησυχασμό στις τάξεις των παραγωγών, γεννά η παρατεταμένη περίοδος βροχοπτώσεων, που διανύει η χώρα μας.
Ειδικά στην περιοχή του Μεσολογγίου, που δίνει το 50% και πλέον της εθνικής παραγωγής, εκτιμάται πως η συνεχόμενη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τα υψηλότατα ποσοστά υγρασίας που επικρατούν, θα προκαλέσουν νέες απώλειες, ενώ ήδη λόγω των ανέμων και λόγω του στρες από την ξηρασία στις ελιές, αλλά και τους ανέμους, παρατηρείται μεγάλο ποσοστό καρπόπτωσης.
Όπως εξηγεί ο Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για προσβολές, όμως δεδομένου ότι έρχονται κι άλλες βροχές τις επόμενες ημέρες, σίγουρα θα υπάρξει κίνδυνος να φουντώσει και πάλι το γλοιοσπόριο, που και στο παρελθόν έχει… αφαιρέσει σοδειά από την εν λόγω ζώνη.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη, ανησυχία επικρατεί και για έναν ακόμα λόγο παραπάνω, γιατί λόγω της κακής πορείας με τις τιμές του προϊόντος τα τελευταία χρόνια, φέτος ελάχιστοι παραγωγοί έχουν κάνει όλες τις ενδεδειγμένες καλλιεργητικές φροντίδες, ώστε να απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος προσβολής. Πλέον, όπως ο ίδιος λέει, απαιτείται μόλις στεγνώσουν τα κτημάτα, που τώρα είναι τα περισσότερα πνιγμένα στο νερό, να γίνουν εφαρμογές χαλκούχων.
Σημειωτέον ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με Καλαμών, όπως η Φθιώτιδα και η Λακωνία, δεν έχει ρίξει και τόσα πολλά νερά, όσο στο Μεσολόγγι τις προηγούμενες ημέρες. Όμως σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ, ειδικά στην Πελοπόννησο, το νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να φέρει μεγάλα ύψη βροχών, οπότε οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους. Παράλληλα, τεράστις εκτιμώνται οι απώλειες της παραγωγής ελιάς και στο Πήλιο, όπου έπεσαν τεράστιες ποσότητες νερού μέσα σε λίγες ώρες τις προηγούμενες ημέρες. agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα